facebook
Thursday, December 1, 2022
IngredienteOamenii de știință avertizează că schimbarea dietelor ar putea...

Oamenii de știință avertizează că schimbarea dietelor ar putea afecta IQ-ul nostru

-

Deficitul de iod este o amenințare din ce în ce mai mare – și una care ar putea duce la „performanța cognitivă slabă a comunităților la scară largă”, au avertizat oamenii de știință. El este o potențială problemă, în creștere, pe măsură ce ne îndreptăm către diete pe bază de plante.

Avem nevoie de iod, un mineral care se găsește în unele alimente, pentru a produce hormoni tiroidieni care controlează metabolismul organismului și susțin dezvoltarea adecvată a creierului și a oaselor în timpul copilăriei. Persoanele care nu primesc suficient iod în dieta lor nu pot produce cantități suficiente de hormon tiroidian. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH), acest lucru poate duce la probleme de dezvoltare, inclusiv oprirea dezvoltării fetale și a sugarului. Deficiența severă de iod în copilărie are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului și a sistemului nervos, iar deficiența „ușoară” de iod „ar putea” cauza „probleme subtile cu dezvoltare neurologică”, a sugerat NIH.

Datele UNICEF sugerează că 89% din populația globală a folosit sare cu „un pic de iod” în 2020 – un fapt care a fost cheia pentru reducerea tulburărilor de deficit de iod (IDD). Cu toate acestea, oamenii de știință de la a doua conferință internațională a Asociației Mondiale a Iodului (WIA), făcând referire la iod în sistemele alimentare și sănătate au avertizat că o schimbare a obiceiurilor de consum ar putea duce la o reapariție a IDD cu un potențial „impact de lungă durată asupra dezvoltării creierului în populațiile europene”.

Conferința, care a avut loc la Rotterdam, a avertizat că iodul este un nutrient esențial esențial „dar în mare măsură trecut cu vederea”.

„Astăzi, datorită campaniilor globale de conștientizare, aproape 90% din populația lumii folosește sare iodată în dieta lor. Cu toate acestea, această realizare este amenințată din cauza multor fapte, inclusiv conștientizarea și angajamentul politic redus și schimbările în modelele de consum alimentar, a sugerat dr. Werner Schultink, director executiv al Asociației Mondiale a Iodului.

Semnificația acestei probleme, a continuat Dr. Schultink, nu trebuie subestimată.

„Performanța cognitivă insuficientă a comunităților la scară largă are consecințe dramatice asupra societăților”, a avertizat el.

Îngrijorare ridicată cu privire la tranziția la diete pe bază de plante

Iodul se găsește în mod natural în fructe de mare, produse lactate și ouă. Aceasta înseamnă că, pe măsură ce mai mulți oameni trec la alimente procesate fără sare iodată sau diete vegane, există îngrijorarea că mai mulți dintre noi nu vom primi cantitatea de iod de care avem nevoie în dieta noastră.

„Deficitul de iod este potențial o problemă în creștere pe măsură ce ne îndreptăm către o dietă bazată mai mult pe plante, deoarece știm că există mai puțin iod în plante”, a explicat dr. Sarah Bath, lector în nutriție de sănătate publică la Universitatea din Surrey.

„Alternativele alimentare pe bază de plante – cum ar fi alternativele la lapte – ar trebui să fie îmbogățite cu iod pentru a oferi populațiilor vulnerabile – cum ar fi femeile însărcinate, adolescenții și adulții tineri – o sursă de iod dacă urmează o dietă predominant pe bază de plante”, a continuat expertul în sănătate publică.

Biofortificarea agronomică „foarte eficientă”

Potrivit profesorului Dr. Ismail Cakmak, de la Universitatea Sabanici din Istanbul, biofortificarea agronomică a plantelor alimentare și furajere cu iod este o soluție „foarte eficientă” – și una pe care factorii de decizie europeni ar trebui să o ia în considerare, sugerează oamenii de știință.

„Datele disponibile publicate arată că utilizarea îngrășămintelor care conțin iod este o strategie rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a furniza iod sistemelor alimentare”, a sugerat profesorul Cakmak. „O astfel de strategie de îmbogățire ar putea fi o cale înainte în reducerea IDD în populațiile umane. ”

Este necesară o conștientizare sporită în politica UE

WIA dorește să vadă o creștere a gradului de conștientizare în rândul factorilor de decizie europeni cu privire la riscurile – și potențialele soluții – legate de aportul insuficient de iod. Attilio Caligiani, director general al WIA și partener la Hague Corporate Affairs, a remarcat: „Este esențial ca industria, precum și comunitățile științifice, medicale și de pacienți, să cadă de acord asupra unei strategii comune și să pledeze în comun în favoarea unei politici europene cadru care facilitează implementarea diferitelor soluții discutate. “

„Solicităm mai multă vigilență din partea autorităților sanitare europene în această chestiune”, a adăugat dr. Schultink.

Pentru profesorul Dr. MD Henry Völzke, de la Universitatea de Medicină Greifswald, este nevoie de o abordare cu mai multe părți interesate pentru a promova soluții și a sprijini educația privind prevenirea, și dacă este nevoie de IDD în Europa.

Alianțe precum EUthyroid, un proiect finanțat de UE coordonat de profesorul Völzke, lucrează pentru a promova implementarea unei abordări armonizate și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea deficitului de iod în Europa.

„EUthyroid a descoperit bariere importante împotriva programelor optimizate de fortificare cu iod, inclusiv gradul scăzut de conștientizare a riscurilor legate de deficitul de iod în rândul populației generale. Ca un pas următor, EUthyroid va îmbunătăți modelele de bune practici pentru accesarea și informarea adolescenților și tinerilor, ca grupuri cu risc ridicat. despre importanța consumului de iod”, a spus profesorul Völzke.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă