Creșterea cazurilor de salmonella din UE considerată “îngrijorătoare” de EFSA

0
67

Cazurile de infestare cu salmonella la om au crescut din 2014 și până în prezent, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a descris creșterea ca fiind “îngrijorătoare”.

Cazurile de salmonella din UE nu au mai scăzut de la un an la altul începând cu 2014, conform raportului EFSA și al Centrului European pentru Prevenirea Bolilor (EDCP).

Salmonella enteritidis – cea mai răspândită formă a infecției – a reprezentat peste șase din 10 cazuri, din numărul total de cazuri de salmonella din UE. Boala este în mod obișnuit legată de consumul de carne de pasăre, de oua sau de produse pe bază de oua.

“Creșterea indicată de datele noastre este îngrijorătoare și amintește că trebuie să rămânem vigilenți,”, a declarat Mike Catchpole, cercetător-șef al ECDP.” “Chiar și printr-o conștientizare ridicată și cu programe naționale de control pentru salmonella enteritidis, este necesară continuarea acțiunilor de gestionare a riscurilor la nivel de stat membru și la nivelul UE.

Bacteriile de Salmonella au cauzat 10 de decese în 2016

Cazurile de salmonella enteritidis au crescut la om cu 3 % din 2014, potrivit raportului. Numai anul trecut, în UE au fost raportate 94.530 cazuri de salmoneloză umană. Catchpole a solicitat noi investigații privind sănătatea publică și siguranța alimentară, adăugând că acestea ar fi “esențiale pentru a înțelege motivele care stau la baza îmbolnăvirilor.”

Studiul a mai constatat, de asemenea, 4.786 cazuri de îmbolnăviri cu salmonella urmare a consumului de alimente, în 2016, în creștere ușoară față de acum doi ani.

focare_salmonellaRaportul a avertizat că populația a trebui să fie vigilentă, afirmând că: “Focarele cauzate de salmonella sunt în creștere, salmonella enteritidis provocând una din șase focare de boli provocate de alimente în 2016.”

Salmonella a fost bacteria cu cea mai frecvență în ceea ce privește toxiinfecțiile alimentare, conform EFSA; de asemenea, a cauzat cea mai mare povară din punct de vedere financiar, asupra serviciului de sănătate, și a condus la 10 decese.

Scăderea pe termen lung a incidenței îmbolnăvirilor cu salmonella a reprezentat o poveste de succes pentru autoritățile din domeniul siguranței alimentare din UE, în ultimul deceniu.