Comisia intentioneaza sa reduca nivelurile maxime de nitriti si nitrati din carne

0
216
carne, nitrati, nitriti

Comisia Europeana are in vedere reducerea nivelurilor maxime autorizate pentru nitriti si nitrati in carnea prelucrata, din motive de sanatate.

In ciuda preocuparilor pentru sanatatea umana, sarurile de sodiu si potasiu ale nitritului si nitratului (E 249-252) sunt utilizate de producatorii de alimente pe post de conservanti si agenti de fixare a culorii in produsele din carne si pentru a preveni infectiile bacteriene cum ar fi Clostridium botulinum.

Intr-o solicitare scrisa, adresata de doi membrii ai parlamentului UE, Guillaume Balas (S & D) si Michèle Rivasi de la Partidul Verde, au cerut Comisiei sa justifice folosirea lor in produsele alimentare.

“Oamenii de stiinta ne avertizeaza despre natura carcinogena indirecta a nitratilor si a nitritilor adaugati in produsele din carne, inca din anii 1970. Acesti aditivi alimentari […] nu sunt direct carcinogeni. Cu toate acestea, atunci cand este adus in contact cu carnea, oxidul nitric prezent in aceste aditivi produce substante cancerigene care cresc riscul consumatorilor de a dezvolta cancer colorectal. Argumentul conform caruia utilizarea acestor aditivi protejeaza alimentele, infestarea cu bacteria care provoaca botulism nu este valida: conditiile stricte de igiena ofera garantii suficiente”, au adaugat acestia, intreband daca CE are in vedere sa interzica acesti aditivi.

Comisarul Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, a declarat ca avizele stiintifice ale EFSA au furnizat suficiente informatii privind siguranta aditivilor si ca “nu au justificat o interdictie generala de utilizare a acestor substante ca aditivi alimentari.”

El a adaugat:

“Cu toate acestea, dupa discutiile cu statele membre, Comisia intentioneaza sa revizuiasca limitele actuale pentru utilizarea acestor aditivi alimentari – E 249-252 – urmarind reducerea utilizarii si a cantitatilor utilizate in masura posibilului, in lumina avizelor EFSA si a studiului din 2016 [realizat de catre Comisie, care a aratat ca produsele din carne de porc pot fi produse fara nitrati]. Acest lucru ar contribui probabil la o scadere a expunerii globale.”

Balas si Rivasi au atras atentia asupra faptului ca, atunci cand Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a reevaluat anul trecut aditivii ce contin nitriti, ei nu au luat in considerare efectele carcinogene ale aditivilor metabolizati, atunci cand au hotarat cu privire la nivelurile maxime admisibile.

Paolo Patruno, secretar general adjunct al Clitravi, organismul comercial care reprezinta interesele producatorilor de carne prelucrata din Europa, a declarat:

“Este important de inteles ca nitratii si nitritii sunt folositi in scopuri de siguranta alimentara si ca 70% din consumul uman de nitratii si nitritii provine din consumul de legume, 13% din apa si 11% din produsele din carne prelucrate. Pentru a reduce expunerea si, acolo unde este posibil, in orice caz si in mod voluntar, operatorii din productia de alimente si bauturi (FBO) utilizeaza niveluri mai scazute decat cele autorizate. Declaratia comisarului Andriukaitis este conforma cu avizul EFSA, deoarece recunoaste in mod clar ca nivelurile mai scazute ar reduce expunerea globala, dar este important sa retineti ca produsele din carne prelucrate nu sunt principala sursa de nitrati / nitriti daca se ia in considerare dieta globala. Clitravi este gata sa discute aceasta problema cu Comisia Europeana, tinand seama intotdeauna de faptul ca siguranta alimentelor este pe primul loc”, a declarat Patruno pentru FoodNavigator.

tehnologie de ambalareIn 2015, Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului (IARC), Agentia Mondiala a Sanatatii, a adaugat la lista sa de agenti care provoaca cancer, carnea prelucrata: carnea tocata, carnatii si baconul.

Dupa evaluarea probelor, s-a constatat ca, in ceea ce priveste consumul de carne procesata, acesta poate fi privit drept o cauza determinata a cancerului, alaturi de substante, precum tigarile, alcoolul, azbestul, plutoniul si arsenul. Oamenii de stiinta din cadrul IARC au sugerat ca o portie zilnica de 50 g de carne procesata creste riscul de cancer colorectal cu 18%.

Sunt disponibile alternative
Procesarea carnii este posibila insa, si fara utilizarea de nitriti si nitrati. Carnatii corsicani, chorizo-ul spaniol si sunca din Bretania sunt facute in mod traditional fara astfel de substante, iar sunca de Parma nu mai are nitrati din 1993.

La inceputul acestui an, Finnebrogue, un producator irlandez artizanal, a lansat un bacon fara nitrit, numit bacon Naked, care utilizeaza un amestec de fructe si extracte de condimente mediteraneene pentru a inlocui conservantii. Ingredientul a fost dezvoltat de catre furnizorul spaniol de arome Prosur.

Nu este pentru prima oara cand politicienii europeni preseaza Comisia pentru a actiona in domeniul nitratilor, aceste actiuni fiind realizate si in anii anteriori.