FAO: Preturile produselor alimentare au scazut pentru al 5-lea an consecutiv

0

Pretul carnii pe piata internationala a scazut cu 7% in 2016, comparativ cu media anului 2015 conform datelor furnizate de FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie).

Pretul principalelor marfuri alimentare tranzactionate pe piata internationala a scazut pentru al cincelea an consecutiv, se arata intr-un raport al FAO, publicat la jumatatea saptamânii trecute. Indicele preturilor marfurilor alimentare tranzactionate pe piata internationala a inregistrat in 2016 o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul raportat in 2015.

Indicele preturilor marfurilor alimentare al FAO este construit pe baza ponderii a cinci grupe de marfuri din comertul international si urmareste pretul de pe piata internationala a celor cinci categorii principale de marfuri de alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

cumparaturi1In decembrie 2016, indicele preturilor produselor din carne a scazut usor cu 1,1%, comparativ cu luna noiembrie in 2016. Totusi, pentru intregul an 2016 valoarea medie a acestui indice a inregistrat o scadere cu 7%, in comparatie cu 2015. FAO a declarat ca scaderea a fost in mare parte atribuita volatilitatii preturilor, la carnea de vita si de pasare, la nivel mondial. “Incertitudinea economica” a pus presiune asupra pretului carnii, la nivel mondial, indicele pretului produselor din carne inregistrând al doilea cel mai mare declin dintre toate categoriile de marfuri, in luna decembrie.

Indicele preturilor zaharului al FAO a inregistrat in ultima luna a anului 2016 cea mai mare scadere dintre toate cele 5 categorii de marfuri, de 8,6%, ca urmare a devalorizarii continue a realului brazilian fata de dolarul american, evolutie ce a afectat semnificativ industria trestiei de zahar din Brazilia.

In conditiile in care preturile produselor alimentare au scazut pentru al cincilea an consecutiv, FAO avertizeaza ca economia mondiala ar trebui sa se astepte la un si mai mare declin in evolutia preturilor. “Incertitudinile economice, inclusiv cele legate de cursurile de schimb, sunt susceptibile cu atât mai mult in acest an, de a influenta pietele alimentare,” declara Abdolreza Abbassian, senior economist al FAO.

Este de remarcat si faptul ca in vreme ce preturile la produsele alimentare au scazut pentru al cincilea an consecutiv, la carne, preturile au scazut timp de doar doi ani consecutivi.