14.3 C
Bucharest
Friday, February 26, 2021
Ingrediente INGREDIENTS SHOW – filmul singurului eveniment B2B din Romania...

INGREDIENTS SHOW – filmul singurului eveniment B2B din Romania dedicat ingredientelor alimentare – IS 2018

-

În perioada 11 – 12 octombrie, a avut loc la Sibiu cea de-a doua editie a evenimentului B2B , INGREDIENTS SHOW, organizat de RO.aliment, cu suportul APRIL, ARC, ASMP, IBA Bucuresti, ROMPAN, ROMALIMENTA si APAR.

Timp de două zile, specialişti din industria alimentară românească au dezbătut subiecte de interes pe tema ingredientelor alimentare, tendinţe de consum, politici comerciale care înfluenţează industria prelucrătoare a produselor alimentare, noi reţete, dar au si degustat produse inovatoare realizate cu ingrediente speciale produse de CHR Hansen – partener Premium, la standul special amenajat. In cadrul evenimentului au mai fost prezente cu stand companiile Super Eggs, NSF Romania, Amylon cat si Liceul de industrie alimentara din Sibiu.

Evenimentul a avut o puternică componentă interactivă, toate prezentările fiind urmate de un dialog interactiv în care cei care le-au susţinut au răspuns întrebărilor venite din sală. Într-o atmosferă de networking, dar şi de lucru, specialiştii au identificat diferite probleme cu care se confruntă industria prelucrătoare, oferindu-se soluţii şi trăgându-se concluzii care să îi sprijine pe producători şi nu numai în activitatea lor.

Președintele APRIL, Dorin Cojocaru a afirmat că „anul 2019 va fi un an greu, iar companiile trebuie să fie pregătite“. Intervențiile invitatului nostru au condimentat momentele dintre prezentările tehnice, acesta dorind sa atragă atenția companiilor în legătură cu nevoia de implicare a acestora în relația cu autoritățile, sau despre greșita înțelegere și utilizare a conceptului de “natural”.

Evenimentul a fost structurat pe două şedinţe comune si trei workshop-uri. Prima zi a fost deschisă de Vladimir Mănăstireanu, Senior Advisor Relaţii guvernamentale internaţionale McGUIREWOODS. „Într-o lume tot mai globalizată, diferenţele culturale rămân bariere semnificative în accesarea anumitor pieţe externe. Fie că vorbim de America sau Asia, în unele cazuri face diferenţa o prezentare sau o primă interacţiune, care poate fi prima sau ultima“, a menţionat Mănăstireanu în prezentarea de la INGREDIENTS SHOW cu tema „Oportunităţi de afaceri pe pieţele globale: strategii şi modalităţi de acţiune“.

Parterneriii de la WESSLING România au susţinut o prezentare cu tema „Despre acrilamida“. După o scurtă introducere despre companie susţinută de Marian Ristescu, director de vânzări, Dr. Tamas Janos Szigeti a abordat subiectul acrilamidei. Acrilamida a reprezentat un subiect fierbinte în ultimii ani printre promotorii mâncatului sănătos, producătorii de alimente şi consumatori. Dovezile ştiinţifice care au arătat că aceasta are potenţial dăunător asupra sănătăţii au determinat Comisia Europeană să ia măsuri cu privire la acest element chimic ce se găseşte în produse de brutărie şi patiserie, cartofi prăjiţi şi chipsuri din cartofi, dar şi în cafea şi înlocuitorii ei.

Reprezentantul KUK România, Iulian Frunză a susţinut tematica „Cum alegem corect grăsimile alimentare? Chimie, tehnologie, legislaţie“. În ultima perioadă industria alimentară s-a confruntat cu multe modificări ale legislaţiei europene şi vor mai urma alte câteva, legi care-şi vor produce efectele începând cu toamna acestui an. Cum legislaţia europeană este obligatorie pentru statele membre, aceasta va trebui să fie aplicată şi în România.

Prezentarea celor de la KUK a oferit răspunsuri la întrebările legate de contaminanţii din uleiurile vegetale (GE, 2,3-MCPD) sau acizii trans. „Dacă legea privind limitarea conţinutului de GE a fost publicată deja în monitorul UE, prin care s-a stabilit că data de 19 septembrie este ultima zi în care s-au mai putut folosi grăsimi cu un conţinut de GE mai mare de 1 ppm, în ceea ce priveşte 2,3 MCPD, EFSA – European Food Safety Authority – încearcă să limiteze prin lege şi conţinutul acestor compusi. Mai mult decât atât, trei state europene au interzis utilizarea pe teritoriul lor a grăsimilor trans, există şi în România o iniţiativă legislativă în acest sens, deci şi noi trebuie să fim pregătiţi“, a spus Frunză. Tot acesta a explicat din punct de vedere tehnologic, la ce trebuie să ne uităm când consultăm o fişă tehnică, pentru a alege grasimea potrivită unei anumite aplicaţii.

„Măsurați și monitorizați digital toți parametrii critici, mai ușor și mai eficient crescând siguranța alimentară și îmbunătățind managementul calității“, este concluzia prezentării „Noul sistem digital pentru managementul calităţii şi controlul siguranţei alimentare“ susținută de Raul Smoczer, Sales Manager Testo Romania, în cadrul ședinței plenare din prima zi de la INGREDIENTS SHOW.

În sectorul alimentar, faptul că managementul calității nu va mai fi posibil fără sisteme digitale devine din ce în ce mai evident. Printre distribuitorii și managerii de calitate din sectorul alimentar gradul de conștientizare privind importanța calității alimentelor și responsabilitatea privind respectarea procedurilor este tot mai mare. Sistemele digitale nu numai că cresc calitatea managementul în producția alimentară, distribuție și servicii, dar și crează efecte pozitive în întreaga companie. Nastasia BelcAvantajele managementului calității digitale variază de la procese mai durabile și mai fiabile până la rentabilitatea considerabilă a economiilor de timp și investiții.

Conf. dr. ing. Nastasia Belc – director general INCDBA IBA Bucuresti împreună cu Dr.ing. Gabriela Mohan – cercetător ştiinţific gr III , şef Centru Informare Tehnologică INCDBA IBA Bcuresti a susţinut prezentarea pe tema „Nutriţia personalizată – nevoi și tendințe”. Într-o lume puternic conectată, plină de fluxuri constante de informații, stilul de viață al consumatorului se schimbă continuu – devine din ce în ce mai greu să fie satisfăcute cerinţele unor categorii mari de consumatori cu aceleași produse. În ultimii ani, se observă evoluțiile din piață în ceea ce privește nutriția personalizată – industria acordă atenție sporită rolului factorilor cu influenţă asupra nevoilor nutriționale individuale și asupra deficiențelor nutriționale. În cadrul prezentării, reprezentanţii IBA au dorit să ofere răspunsuri la întrebări despre viitorul, oportunităţile şi obstacolele nutriţiei personalizate şi cât de relevant va deveni această tendinţă în următorii 2-3 ani. „Sondajele din acest an mai relevă trei direcţii aproximativ egale în partea superioară a agendei nutriționale, cu aproximativ 23% dintre respondenți considerând cele mai importante beneficii pentru sănătate: îmbătrânirea sănătoasă, starea generală de bine, sănătatea digestivă“, a subliniat Gabriela Mohan.
Reprezentantul ICA RESEARCH, Alexandru Cîrîc a avut la INGREDIENTS SHOW o intervenţie cu tema „Laboratorul – tradiţie, inovaţie şi experienţă pentru succesul afacerii dumneavoastră“. Astfel, laboratorul a fost definit ca un pol ştiinţific, cu competenţă în timp, care oferă expertiză multidisciplinară, dar focusată spre ştiinţa alimentului.

Raul Flavius Petruț specialist în industria alimentară stabilit în Olanda și reprezentant al companiei Bunge Loders Crokland, unul dintre cei mai mari producători globali de uleiuri și grăsimi vegetale de calitate superioară, a susţinut prezentarea pe tema “Despre Shortening-uri”, însoțită la final și de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

VEZI GALETRIE FOTO

Menţinerea unei pieţe este la fel de importantă ca şi cucerirea ei! Crearea unui produs nou, cunoaşterea calităţilor şi defectelor sale, păstrarea competitivităţii sale pe o piaţă concurenţială, toate aceste activităţi reprezintă o investiţie importantă pentru orice companie. Acestea sunt doar o parte din concluziile prezentării Georgianei Jelescu, General Manager NSF România – „Analiza senzorială – factor esențial în dezvoltarea și inovarea produselor alimentare“. Rolul analizei senzoriale este de a măsura aprecierea consumatorilor şi de a înţelege preferinţele acestora. Măsurarea aprecierii consumatorilor este benefică pentru a evalua performanţa produselor, de a se verifica poziţionarea faţă de concurenţă, dar şi de a valida un produs nou. „Atunci când vorbim despre a înţelege preferinţele consumatorilor o facem pentru a ameliora produsele, a dezvolta altele noi, dar şi de a adapta ambalajul. Analiza senzorială se aplică de-a lungul ciclului de viaţă a unui produs, fie că vorbim de etapa de dezvoltare, producţie, lansare, serviciu post-vânzare“, afirmă Georgiana Jelescu.
O altă prezentare care a captat atenţia şi a trezit interesul celor peste 200 de specialişti de la INGREDIENTS SHOW a fost a „Sandvişul (salamul/parizerul) şcolarului şi ingredientele sale – perspectiva nutriţionistului vs cea a producătorului; de ce procesatorii trebuie să se recalibreze“. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti.

La ora actuală, aproximativ 30% din populația Globului este supraponderală și obeză, iar nivelul țării noastre aproximativ 60% din populația României este supraponderală și obeză. De asemenea, 21% din copiii cu vîrste cuprinse între 7-9 ani au programe, fiind supraponderali sau obezi. Având la bază aceste statistici, medicul nutriționist a afirmat că ceea ce primesc copiii de vârstă școlară prin programul național – corn, lapte, fructe – este suficient pentru intervalul orar pe care îl petrece la școală. „Un pachețel pentru școlarul mare și licean este foarte important deoarece acesta petrece 6-7 ore la școală, iar adesea sare masa de dimineață. În momentul în care părintele pregătește aceste pachet trebuie să fie atent ca să conțină proteine, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale“, precizează Corina Zugravu.

La finalul primei zile, cei de la IBA au organizat un workshop interactive cu tema „Sustenabilitatea sistemului alimentar și oportunități de colaborare industrie-cercetare prin proiectul POC EXPERTAL“. Proiectul EXPERTAL are ca obiectv valorificarea expertizei obținută prin cercetare a IBA București, în domeniul calității alimentelor – senzoriale, igienice, tehnologice, nutiționale și etice – prin transferul de cunoștințe către mediul privat în vederea obținerii de produse alimentare sigure și optimizate nutrițional. Prin derularea acestui workshop s-a dorit reunirea părților interesate, factori de decizie din alimentație, nutriție sau sănătate, care să analizeze situația actuală a întregului lanț alimentar și să definească oportunitățile de cooperare benefică între cercetare și industrie ținând cont de necesitățile de adaptare la tendințele viitorului.

 

Cesare Varallo, invitatul special, prezent în a doua zi la IS

În cea de-a doua zi a evenimentului INGREDIENTS SHOW, invitatul special al evenimentului a fost avocatul CESARE VARALLO, specializat în legi europene și internaționale referitoare la fraude alimentare și Vice Președinte – Business and Regulatory Affairs EU – INSCATECH.

“Inovarea in sectorul alimentar: blockchain, inteligenta artificiala, IoT și rolul lor in atenuarea fraudei alimentare” a fost titlul prezentării susţinute la INGREDIENTS SHOW 2018.

Prin această tematică, cei prezenţi au putut afla detalii despre modul în care tehnologiile de ultimă generație ar putea ajuta companiile din sectorul alimentar – inclusiv întreprinderile mici și mijlocii – să își consolideze lanțurile de aprovizionare și să reducă riscurile de fraudă alimentară. „Internetul lucrurilor (IoT), tehnologia blockchain (TB) și inteligența artificială (IA) schimbă radical modul în care întreprinderile funcționează și în care oamenii interacționează cu lumea fizică. Cu aproape tot ceea ce se conectează – de la echipamente, la culturi de plante și benzi transportoare – organizațiile folosesc IoT, TB și IA pentru a reinventa modul în care operează și a crea valoare. Liderii din industrie proiectează produse conectate, «software-centrice» (legate de software) pentru a deschide noi oportunități de vânzări și o diferențiere susținută. Companiile utilizează date despre obiecte conexate pentru a optimiza funcționarea lor și a beneficia din plin de facilitățile acestora“, a precizat Varallo în cadrul prezetării de la Sibiu.

Prezentarea „Oportunități de colaborare industrie-cercetare prin proiectul Expertal” a fost susținută de conf. dr. ing. Nastasia Belc – director general INCDBA IBA București împreună cu Dr. ing Floarea Șerbancea – cercetător științific gr II.

Maria Turtoi profesor doctor la Universitatea Dunărea de Jos Galați a susținut prezentarea cu tematica „Ingrediente naturale – alternativă pentru amelioratori în panificație“.

 

Specialistul în industria laptelui, dr. Ing. George Grecu a vorbit la INGREDIENTS SHOW, despre situația industriei laptelui din România, dar și despre provocările prezente și viitoare la care acest domeniu trebuie să facă față, într-un mediu economic, puternic concurențial, în care lipsa forței de muncă înalt calificate își face simțită lipsa și în care marile lanțuri de magazine au un cuvânt foarte greu de spus.

Dana Pop – Consultant în industria alimentara, a susținut în cadrul conferinței INGREDIENTS SHOW 2018, o scurtă incursiune în Regulamentul (CE) nr. 432/2012, în care sunt descrise mențiunile de sănătate aprobate de către EFSA pentru înlocuirea articolului 13 din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.

Aceste mențiuni de sanătate sunt permise a fi adăugate pe eticheta unui produs alimentar, atunci cand se utilizează anumite ingrediente, în anumite proporții. „Ingrediente … cu sănătate inclusă“ a fost titlul prezentării susținută de Dana Pop.

Pentru un set de mențiuni de sănătate, EFSA a concluzionat că, pe baza datelor prezentate, s-a stabilit o legătură cauză-efect între o categorie de produse alimentare, un produs alimentar sau unul dintre constituenții acestuia și efectul pretins. Mențiunile de sănătate care corespund acestor concluzii și care respectă cerințele din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 ar trebui să fie autorizate în temeiul articolului 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 și ar trebui să fie incluse într-o listă a mențiunilor permise.

 

DIN ACTUALITATE

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export pentru produsele românești. Într-o declarație acordată...

Din aceiasi categorie

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până...

Fondatorul Microsoft: „toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”

Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, îndeamnă națiunile bogate să treacă la „vită 100% sintetică” pentru a reduce emisiile de...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se...

Fondatorul Microsoft: „toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”

Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, îndeamnă națiunile bogate să...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de...

14.000 de tone de lapte vândute anual prin intermediul automatelor

Cele 625 de automate de lapte autorizate de Autoritatea...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...

Cel puțin 12 milioane de motive pentru a începe azi promovarea online

Trendul ascendent al oamenilor care își petrec timpul online a accelerat pe parcursul pandemiei, astfel că acum putem vorbi...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar