facebook
Home Siguranță Metoda inovativa de sterilizare a laptelui cu radiatii UV

Metoda inovativa de sterilizare a laptelui cu radiatii UV

0
1202
muncitor fabrica lapte, trimestru

In brevetul “Metoda de sterilizare a lichidelor dispersate in gaz”, compania estoniana Mikromasch Eesti, recunoscuta international in domeniul bateriilor de inalta tehnologie, prezinta o metoda noua de sterilizare a lichidelor alimentare cum ar fi laptele, sucurile sau alcoolul.

Majoritatea metodelor actuale utilizate pentru reducerea activitatii microorganismelor sau pentru completa eliminare a acestei activitati in lapte sau in alte lichide din industria alimentara au la baza tratamentele termice, si includ in principal procedeele de sterilizare si pasteurizare al acestor lichide.

Actuala inventie urmareste, de asemenea, dezactivarea activitatii microorganismelor, inclusiv a agentilor patogeni, in lichide si poate fi utilizata in industria alimentara pentru sterilizarea laptelui, dar poate fi, de asemenea, utilizata in industria sucurilor si in alte industrii de productie a bauturilor, in productia de apa potabila, precum si in productia cosmeticlor si a produselor de ingrijire a sanatatii, in dezinfectarea efluentilor in procesele industriale de epurare a apelor uzate si a apelor reziduale si in industria microbiologica pentru sterilizarea amestecului de nutrienti lichizi.

Esenta inventiei este aceea ca lichidul, in special laptele, tratat in prealabil pentru a-i fi indepartate impuritatile mecanice, este dispersat in aer pentru a obtine un aerosol stabil si, in aceasta stare particulara de agregare, este iradiat cu radiatii UV.

lapte_de_vaca1Deoarece densitatea optica a aerosolului este incomparabil mai mica decat densitatea optica initiala a laptelui, creste capacitatea radiatiei UV de a patrunde in cea mai mare parte a produsului. Astfel, un rezultat eficient este asigurat asupra microorganismelor dintr-un strat de aerosoli cu o grosime cuprinsa intre zeci de mililimetri si zeci de centimetri, in functie de densitatea aerosolului.

La sfarsitul tratamentului, prin centrifugare sau prin trecerea printr-un ciclon face posibila recuperarea lichidului initial intr-o forma omogena de agregare (lichida) .