Piețele agricole, sprijinite de Comisia Europeană prin noile măsuri

0
56

Piețele agricole vor fi sprijinite printr-un nou pachet de măsuri propuse de Comisia Europeană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Măsurile vizează în special industriile cărnii și lactatelor, afectate de criza noului coronavirus, și ar putea fi adoptate înainte de sfâşitul lunii aprilie, după consultarea şi votul statelor membre.

CE propune, în special, acordarea de ajutoare pentru stocurile private de pe piaţa produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a cărnii (de vită, oaie şi capră), pentru a retrage produsele de pe piaţă şi pentru a sprijini preţurile. Intenţia este ca acest program să fie aplicat cel puţin două-trei luni şi cel mult cinci-şase luni.

O altă măsură vizează, în principal, sectoarele vinului, fructelor şi legumelor, uleiului de măsline şi apiculturii (sectoare care au programe proprii) şi urmăreşte să introducă flexibilitate în organizare pentru a le permite acestora să adopte măsuri de susţinere.

O altă măsură vizează sectoarele produselor lactate, horticulturii şi cartofilor şi ar permite anumite derogări de la normele de concurenţă. Acest lucru ar permite, de exemplu, să se cadă de acord asupra producţiei sau să se retragă produse de pe piaţă.

Poziția statelor europene

Ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume, a intervenit pe lângă comisarul european responsabil de acest portofoliu pentru a solicita activarea mecanismelor de sprijin prevăzute de Politica Agricolă Comună.

Într-un comunicat de presă, Didier Guillaume „mulţumeşte Comisiei Europene” pentru aceste măsuri, dar cere „să se meargă mai departe, până la 30 aprilie, pentru sectoarele viticol şi horticol, (care sunt) în mod special afectate” de pandemia COVID-19.

„Aşteptăm detalii importante despre sumele angajate de Comisie: declanşarea instrumentelor este o etapă majoră, dar este necesar un buget suplimentar corespunzător în viitor”, consideră la rândul lor, într-un comunicat de presă comun, sindicatele franceze FNSEA şi Tineri Agricultori.