Utilizarea microorganismelor pentru cresterea sigurantei alimentare

0
1359

Chr. Hansen a prezentat culturile de bioprotectie SafePro pentru diverse aplicatii in industria carnii.

Una dintre cele mai noi metode in scopul cresterii sigurantei alimentare este utilizarea culturilor starter de bioprotectie, in produsele din carne. In Romania, compania daneza Chr. Hansen care dezvolta ingrediente naturale pentru industria alimentara, precum culturi de microorganisme, enzime, probiotice, coloranti naturali a organizat recent un semniar in cadrul caruia aceasta a prezentat cele mai recente evolutii in domeniu.

Chr_Hansen_2Cu aceasta ocazie au fost sustinute prezentari ce au combinat cu succes  variate perspective asupra subiectului: nevoile consumatorilor si asteptarile acestora legate de produsele din carne, cele mai noi tendinte din piata, aspecte legislative referitoare la siguranta alimentara, performantele si beneficiile culturilor de bioprotectie in produsele din carne, aspecte tehnologice specifice fiecarei aplicatii si modalitati profesionale de aplicare a culturilor. Evenimentul a fost organizat ca parte a strategiei “Nature’s №1“lansata in anul 2013.

”Noi, ca si companie, credem ca putem imbunatati viata si alimentele prin solutii complet naturale si sigure”, declarau reprezentantii companiei, in cadrul evenimentului.

„Eticheta curata”: o tendinta actuala

Consumatorii au devenit in mod tot mai evident reticenti in achizitia de alimente in general si produse din carne in special, continand E-uri. Producatorii de carne ce vor sa urmeze aceasta tendinta au de facut fata catorva provocari. Ei doresc sa aiba o eticheta curata pastrand caracteristicile organoleptice, acelasi termen de valabilitate si aceeasi siguranta alimentara. In orice caz, indepartand conservantii, de exemplu, se indeparteaza o modalitate importanta de protectie utilizata de industrie in securizarea calitatii produselor. De aceea, acestia trebuie inlocuiti cu o alta solutie ce va impiedica bacteriile nedorite sa se dezvolte, iar Chr. Hansen ofera in acest scop o modalitate naturala.

Chr_Hansen_4Culturile sunt ingrediente traditionale, utilizate de milenii de catre oameni pentru protejarea alimentelor (fermentarea este prima tehnologie folosita in protectia materiilor prime alimentare). Acum ca acest proces a fost bine inteles, Chr. Hansen a fost in masura sa selecteze bacterii sigure cu proprietati unice. Chiar daca trebuie etichetate, ca si ingredient, culturile nu au E-uri.

In functie de tipul de cultura, aceasta ajuta la pastrarea culorii si gustului proaspat al carnii sau preparatelor din carne, inhiba cresterea bacteriilor nedorite, precum Listeria, in sunca si alte preparate fierte si afumate, fara a modifica pH-ul sau alte atribute senzoriale. Alte bacterii, combinate cu produse vegetale, pot fi utilizate in locul sarii.

Specialisti din cadrul companiei au prezentat beneficiile utilizarii culturilor de bioprotectie in diferite aplicatii. De asemenea, acestia au explicat audientei care sunt diferentele dintre bacteriile bune si cele rele si au prezentat ultimele aspecte legislative promulgate la nivel european referitoare la etichetarea culturilor. Astfel, participantii la seminar au aflat ca bacteriile au roluri multiple si pot inclusiv sa protejeze produsele alimentare.

Chr_Hansen_9Utilizarea bacteriilor bune cu rol de protectie poate fi o oportunitate pentru producatorii din industria carnii de a se diferentia pe piata, de a creste siguranta alimentara si de a avea un brand protejat. Reprezentantul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor a prezentat diferite modalitati de protejare  a alimentelor, precum si pericolul pe care il reprezinta microorganismele patogene pentru acestea, iar Dna. Director a Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, Dr. Rodica Tanasuica, a subliniat riscurile pentru siguranta alimentara cu care se pot intalni producatorii din industria carnii, precum si aspecte legislative actualizate legate de acest subiect.

E timpul pentru inovatie

Chr_Hansen_10Accentul in cadrul evenimetului organizat de Chr. Hansen a fost pus pe subiectul principal al intalnirii – siguranta alimentara – deosebit de actual si important pentru toti participantii: producatori, retaileri, autoritati si, desigur, consumatori.

Tematica legata de metodele moderne si inovatoare de protejare in mod natural a preparatelor din carne a fost una dintre cele mai interesante pentru participanti.

”Solutiile oferite de Chr. Hansen se incadreaza in cele mai recente tendinte de obtinere de produse naturale, cu etichete curate, de crestere a sigurantei in consum si de reducere a risipei alimentare.

Pe langa binecunoscutele produse crud-uscate, culturile de bioprotectie se pot utiliza in multe alte aplicatii:

Salam–          specialitati crud-uscate maturate si bacon;

–              sunca fiarta si bacon fiert;

–        carne proaspata si produse din carne proaspata;

–             produse feliate si ambalate (in vid sau MAP) – pentru a preveni sa apara mazga si pentru a oferi stabilitate culorii.

Organizatorii au pregatit si o prezentare de produse din carne de pe piata din Europa: Franta, Germania, Polonia, Bulgaria si Ucraina, produse in care se utilizeaza culturile de protectie cu scopul de a prelungi  sau stabiliza termenul de valabilitate, de a reduce continutul de conservantii si de chimicalele si de  potenta culoarea si aroma intr-un mod natural.

Strategia Chr. Hansen – Nature’s №1

Chr_Hansen_4Compania Chr. Hansen a dezvoltat strategia Nature’s No. 1 ca urmare a cresterii continue a cererii de produse sanatoase, cu un continut minim de substante artificiale.

”Prin Nature’s No. 1, Chr. Hansen isi propune sa fie in continuare furnizorul numarul 1 mondial de solutii naturale in toate ariile de expertiza in care activeaza: solutii microbiene, enzime, probiotice  si coloranti naturali. Toate produsele oferite se bazeaza pe cercetari intense si competente de dezvoltare asociate cu investitii semnificative in tehnologie”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Chr. Hansen a fost fondata in 1874 si este listata la NASDAQ OMX Copenhaga.