Astazi “intram in fabrica” Napolact si aflam de la conducerea companiei care sunt masurile pe care le-a aplicat in acesta perioada grea, una dintre cele mai vechi fabrici de lactate din Romania.

RO.aliment: Ce măsuri (de protecție, de prevenție etc) ați adoptat în această perioadă?

Conducerea Napolact:  Siguranța angajaților și continuitatea distribuției de produse lactate către români au o importanță crucială pentru noi. De exemplu, colegii noștri a căror prezență fizică la locul de muncă nu este obligatorie lucrează de acasă momentan. Mai mult decât atât, în fabrici am implementat un sistem de lucru în ture și am restricționat spațiile comune la un număr limitat de oameni. Starea de sănătate a tuturor colegilor din fabrici este monitorizată zilnic. Cei care au fost plecați în străinătate sau au intrat în contact cu oameni care au venit din străinătate intră automat în autoizolare timp de două săptămâni.

Alte masuri pe care le-am luat in aceste zile:

 • Se lucrează in ture in fabrici astfel încât sa minimizam contactul intre colegi, cu toate acestea ambele fabrici lucrează la capacitate maxima;
 • Echipele de vânzări, planificare şi logistică lucrează îndeaproape cu magazinele pentru a se asigura că produsele noastre ajung la raft şi sunt disponibile 24/7 pentru consumatorii noștri.
  Toți colegii noștri din vânzări au echipament de protecție adecvat precum si substanțe de
  igienizare;
 • Am comunicat cu cei peste 1000 de ferme partenere Napolact si le-am oferit informații si suport in gestionarea acestei situații in cadrul fermei. Continuam sa colectam laptele de la ferme pentru a asigura continuitatea producției;
 • Soferi colectează laptele de la fermierii noștri zilnic. Atât șoferii cât şi fermierii iau toate măsurile posibile pentru a preveni contaminarea;
 • Am interzis vizitele in sediile noastre, cu exceptia celor critice pentru buna desfasurare a
  activitatii de productie, cum ar fi mentenanta. Intalnirile de afaceri au acum loc exclusiv prin telefon sau in mediul online.

ROA: La ce capacitate funcționați, având în vedere recomandările Guvernului de a păstra un metru între fiecare angajat și de a nu exista adunări de mai mult de 50 de persoane?

Conducerea Napolact: Nu doar ca am luat măsuri extrem de stricte legate de controlul starii de sanatate, dezinfectare și igienă, dar am optimizat și sistemul de lucru în ture în fabrică, ceea ce ne permite să lucrăm la capacitate maxima.
Am recurs încă de la început la măsuri de igienizare suplimentară și de distanțare, inclusiv la locul de muncă. Am trimis recomandări privind sănătatea și substante pentru dezinfectare și protecție tuturor colegilor, partenerilor și colaboratorilor. Le stăm la dispoziție la telefon și e-mail în cazul în care au vreo nelămurire sau întrebări suplimentare. Toți cei care pot lucra de la distanță lucrează acum de acasă.
Suntem în permanență la curent cu situația evoluției epidemiei și respectăm absolut toate indicațiile oficiale ale autorităților.

ROA: Din toate datele de care dispuneți, preconizați că vor apărea probleme cu aprovizionarea (de la fabrica dvs la retaileri și de la furnizorii dvs la dvs)?

Conducerea Napolact: În prezent, datele noastre arată că nu ne confruntăm cu problema aprovizionării. Furnizorii noștri fac tot posibilul pentru a susține continuitatea prezenței produselor Napolact în retail pentru a le fi disponibile tuturor consumatorilor.
La ora actuală, livrările se desfășoară la parametrii normali. Toți colaboratorii, partenerii și colegii noștri au fost informați cu privire la recomandările autorităților – inclusiv cele făcute de Organizația Mondială a Sănătății – în ceea ce privește protejarea de COVID-19, de la dezinfectarea frecventă și spălarea mâinilor până la distanța de cel puțin un metru care trebuie păstrată față de persoanele cu care interacționează și interzicerea salutului prin strângerea mâinii.

ROA: Ati avut, prin asociațiile în care sunteți membru, o discuție cu reprezentații Guvernului, pentru a avea o viziune pe termen scurt și mediu a evoluției situației cauzate de coronavirus în România? Există posibilitatea să primiți ajutoare de la stat în cazul sistării sau diminuării activității, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul Dacia?

Conducerea Napolact: Autoritățile au reacționat responsabil, de la aprobarea modului de acordare a zilelor libere pentru părinți în perioada suspendării cursurilor școlare și Ordonanța de Urgență care majorează pedepsele pentru oamenii infectați care încalcă regulile până la suportarea de către stat a șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea.
Am apreciat faptul că guvernul va adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, set în care include plata șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, precum și injectarea de bani în economie. Sunt convins că autoritățile vor face tot în ce pot în direcția limitării răspândirii acestui virus și a protecției acordate populației.
Ne-a bucurat și proactivitatea ANSVSA în furnizarea de recomandări. Urmărim în permanență situația evoluției epidemiei și ne conformăm cu indicațiile oficiale ale autorităților.
Apreciem si salutam implicarea APRIL in clarificarea masurilor de implementare a hotararilor si ordonantelor emise pana in prezent, precum si in facilitarea obtinerii sprijinului din partea autoritatilor, de la facilitati fiscale pentru producatori, pana la materiale necesare bunei desfasurari a activitatii de productie.

ROA: Ce ați dori să transmiteți consumatorilor?

Într-o lume plină de îngrijorări, noi dorim să ii asigurăm că suntem aici pentru ei și că facem lucrurile așa cum se cuvine pentru siguranța colegii noștri și pentru a continua livrarea de produse lactate catre romani. Colegii noștri din fabricile de la Cluj si Mureș, precum si cei din depozite lucrează zi si noapte pentru a se asigura ca produsele noastre ajung in magazine si pe masa tuturor romanilor. Mulțumim pe această cale colegilor nostru din productie care merg zi de zi la munca si lucrează neobosit pentru a se asigura ca Napolact nu lipsește de pe rafturile magazinelor. Cantitatea de lapte pe care o procesam saptamanal este constanta, ba chiar suntem pregătiți să o creștem într-un termen scurt pentru a face față cererii. Pe lângă siguranța colegilor, pentru care depunem toate eforturile, avem de asemenea datoria de a face tot ce ține de noi pentru a păstra continuitatea distribuției de produse lactate către români. Toți angajații noștri au înțeles că depinde de noi toți să facem asta, iar mobilizarea lor este extraordinară.

 


DESPRE NAPOLACT

De mai bine de 105 de ani, Napolact este unul din cei mai importanti producatori de lactate. Din batrani umbla vorba ca Napolact s-a numit mai intai Atelierul lui Vlad. Iara asta se intampla de mult, pe la 1905. Producator de unt si branza de vaca si transformat in “Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Cluj” o data cu nationalizarea din 1948, Napolact s-a nascut ca brand in 1990.

Cu toate acestea, traditia este mult mai veche si reprezinta inspiratia pentru toate produsele sale, facute cu lapte din inima Ardealului. Ele sunt o continuare a produselor traditionale din gospodariile taranesti. Stim ca inainte de a perfectiona un lucru, trebuie sa il intelegem pe deplin si sa tinem cont de sfaturile din batrani. La urma urmei, decat sa faci un lucru prost, mai bine nu il faci deloc, iar noi il facem de fiecare data, la fel de constiinciosi si pasionati.

Pasiunea pentru traditie ne inspira in tot si in toate. Fie ca este vorba de iaurt sau branza, ne dorim sa oferim cele mai bune produse inspirate dintr-o lume mai curata, mai linistita, mai deschisa.

Pentru toate produsele Napolact folosim lapte colectat exclusiv de la fermele din Ardeal.