facebook
Saturday, July 20, 2024
AmbalajeTetra Pak demarează cercetarea ambalajelor pe bază de fibre...

Tetra Pak demarează cercetarea ambalajelor pe bază de fibre pentru „paiele viitorului”

-

Tetra Pak caută să-și îmbunătățească gama de paie de hârtie prin cercetări („primele de acest fel”) privind ambalajele alimentare pe bază de fibre.

Una dintre cele mai importante firme din domeniul ambalajelor colaborează cu un laborator de producere de radiații sincrotron pentru a efectua experimente pe paiele de hârtie, determinând modul în care materialele răspund la diferiți factori de mediu, explică Eskil Andreasson, specialist în tehnologie și modelare virtuală la Tetra Pak.

Tetra Pak are misiunea de a dezvolta „cel mai durabil ambalaj alimentar din lume”, pe care îl definește ca fiind fabricat din materiale regenerabile sau reciclabile obținute în mod responsabil, precum și complet reciclabil în sine și neutru în carbon.

Paiele de băut, pe care Tetra Pak le furnizează producătorilor de băuturi împreună cu unele dintre ambalajele sale din carton, fac parte din ecuație.

În 2019, Tetra Pak a devenit prima companie de ambalaje din carton care a lansat paiele de hârtie în Europa, cu doi ani înaintea intrării în vigoare a interdicției la nivelul UE de utilizare a paielor de plastic de unică folosință. Acum, Tetra Pak lucrează pentru a-și duce tehnologia paielor de hârtie la următorul nivel, printr-o colaborare cu laboratorul de producere de radiații sincrotron MAX IV la noua sa stație de cercetare ForMAX din Suedia.

Ambiția noastră este să oferim cele mai durabile ambalaje alimentare din lume, iar experimentele de la ForMAX ne vor sprijini în mod clar în această misiune”, a declarat Eva Gustavsson, vicepreședinte, materiale și ambalaje la Tetra Pak.

Materialul pe bază de fibre va fi vital”

Înainte de aplicarea interdicției UE, de utilizare a paielor de plastic, acestea erau printre cele mai utilizate articole din domeniul producției de ambalaje. Potrivit unui studiu publicat în 2017 , se estimează că 8,3 miliarde de paie de plastic au poluat plajele lumii.

Dar schimbarea plasticului cu paiele de hârtie nu este o soluție de argint. Trebuie depuse eforturi pentru a ne asigura că hârtia este obținută în mod durabil și că paiele în sine nu sunt doar reciclabile, ci și reciclate de consumatori.

Există, de asemenea, provocări în îndeplinirea cerințelor de funcționalitate. Potrivit companiei de consultanță de cercetare Campden BRI, de exemplu, unele paie de hârtie au fost criticate pentru că nu străpung cutiile de băuturi, precum și pentru performanțe slabe atunci când sunt scufundate în lichide.

Tetra Pak caută să-și îmbunătățească gama de paie de hârtie cu cercetări – „primele de acest fel” – privind ambalajele alimentare pe bază de fibre. Cercetarea își propune să descopere noi perspective asupra nanostructurii materialelor din fibre pentru a realiza dezvoltarea paielor sigure pentru alimente, reciclabile și durabile, satisfacând în același timp nevoile de durabilitate.

Ambalajele viitorului trebuie să fie complet reciclabile și să aibă un impact redus asupra mediului. Folosirea materialelor regenerabile și creșterea utilizării materialelor pe bază de fibre în ambalaje va fi vitală”, a spus Gustavsson. „În cadrul acestei cercetări, Tetra Pak speră să descopere noi perspective asupra materialelor pe bază de plante ca bază pentru inovațiile viitoare. ”

Ce presupune cercetarea inițială?

Cercetarea inițială își propune să analizeze, în timp real, modul în care paiele de hârtie răspund la diferiți factori de mediu – precum și interacțiunea lor cu lichidele în condiții stricte. Datele vor fi apoi folosite pentru a optimiza compoziția paielor de hârtie, cu scopul final de a îmbunătăți funcționalitatea, a explicat Eskil Andreasson, specialist în tehnologie și modelare virtuală la Tetra Pak.

Odată cu intensificarea cererii globale de alimente sigure și hrănitoare și scăderea disponibilității materiilor prime, a devenit urgent să dezvoltăm soluții de ambalare mai durabile, care depind mai puțin de aceste resurse limitate”, a spus el pentru FoodNavigator.

Noile materiale de ambalare pe bază de hârtie – cum ar fi paiele – trebuie să fie sigure pentru alimente, reciclabile și durabile, în același timp să răspundă nevoilor de sustenabilitate. Colaborarea noastră cu MAX IV urmărește să implementeze și să optimizeze aceste cerințe de ambalare, descoperind în același timp informații noi care pot fi folosite ca bază pentru inovații viitoare.”

Tetra Pak intenționează să folosească tehnologia radiației sincrotron – radiația electromagnetică emisă atunci când particulele încărcate călătoresc pe căi curbe perpendiculare pe direcția lor – pentru a obține aceste rezultate. MAX IV și stația sa de cercetare ForMAX din Lund, pretinde a fi cea mai modernă instalație de radiație sincrotron din lume.

Cercetarea Tetra Pak cu MAX IV se va concentra pe studierea diferitelor materiale de ambalare la nivel atomic și molecular, a explicat Andreasson. „Scopul este de a studia diferitele materiale utilizate astăzi și de a înțelege modalități de a le îmbunătăți dincolo de performanța lor actuală în diferite condiții .

Proiectele de cercetare vor include identificarea modului în care alimentele interacționează cu materialele de ambalare pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente și la înțelegerea diferitelor proprietăți ale suprafeței materialelor.”

Dincolo de „prima fază”

În timp ce faza inițială a cercetării Tetra Pak cu MAX IV se concentrează pe paiele de hârtie, cunoștințele obținute au potențialul de a fi aplicate și în alte domenii din segmentul de ambalare, ni s-a spus.

Tetra Pak desfășoară, de asemenea, cercetări privind structura materialelor de ambalare, proprietățile suprafeței materialelor, modul în care alimentele interacționează cu materialele pentru a reduce risipa de alimente și impactul asupra mediului, precum și stricarea alimentelor și dezvoltarea designului echipamentelor.

În plus, domeniul ambalajului sprijină experimente „inovatoare” în cadrul laboratoarelor MAX IV în parteneriat cu Treesearch, o platformă de colaborare în cercetare pentru dezvoltarea de materiale noi și durabile pentru resursele forestiere. „Ideea este de a obține informații valoroase asupra calităților materialelor din surse forestiere pentru a înțelege cum pot fi utilizate de-a lungul lanțului valoric alimentar”, a spus Andreasson.

Cele mai recente cercetări ale Tetra Pak privind paiele de hârtie urmează lansării unui lot pilot de ambalaje aseptice cu o barieră pe bază de fibre, „în primul rând” pentru a înlocui bariera de aluminiu.

Ambiția noastră este să oferim cel mai durabil ambalaj din lume; unul realizat exclusiv din materiale regenerabile sau reciclate din surse responsabile, complet reciclabile și neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon”, ne-a spus Andreasson.

Provocările producției și distribuției alimentare globale sunt largi și profunde. Înțelegerea comportamentului și compoziției materialelor de ambalare la nivel atomic va fi esențială pentru a aborda întreruperile din lanțul global de aprovizionare cu alimente și pentru a avansa în inovația tehnică pentru noi soluții de ambalare.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă