Opinia Romalimenta privin dublul standard privind calitatea alimentelor

Punctul de vedere al Romalimenta, prezentat participantilor ESE 2018 de Mihai Visan a abordat punerea acestei probleme importante la dispozitia autoritatilor, pe fondul declansarii dublului standard privind calitatea alimentelor, pornind de la urmatoarele aspecte:

“Romalimenta respecta legislatia aplicabila in domeniul nostru, iar membri nostri sunt interesati sa respecte calitatea si siguranta alimentelor. Noi consideram ca eticheta si regulamentul 1169 si celelalte piese legislative care reglementeaza etichetarea, asigura suficienta informatie consumatorului, incat acesta sa faca o alegere avizata, inclusiv asupra produsului in cauza. Exista, firesc, diferente majore in preferintele consumatorilor, iar producatorii isi pot adapta retetele aromele si ingredientele conform acestora.”

Romalimenta opineaza ca diferentele de compozitie deriva din diversitatea, disponibilitatea si sezonalitatea locala a materiilor prime agricole. Uneori, produse sub acelasi brand, sunt fabricate in mai multe unitati, diferentele din procesul de productie, putand impune mici ajustari de reteta, din motive tehnice.

In acelasi context, FoodDrinkEurope privind “New Deal of Consumers”, confirma faptul ca industria europeana ia problema foarte in serios, pentru ca atinge reputatia brandurilor in toata Europa. FoodDrinkEurope saluta investigatia prin campania de testare pan-europeana JRC; retetele diferite nu inseamna neaparat calitate diferita. Legislatia actuala este suficienta pentru a preveni inselarea consumatorilor.

“De asemenea, unele diferente, nu majore, de compozitie sunt determinate de faptul ca folosim materii prime agricole locale si acestea pot sa difere prin calitate si disponibilitate. Produsele noastre sunt fabricate in unitati cu diferite, unde exista diferente de tehnologie si pot sa apara diferente in ceea ce priveste reteta. Trebuie sa mentionez ca autoritatile romanesti, in primul rand Ministerul Agriculturii, au avut o pozitie foarte echilibrata, au inteles foarte bine si daca ati remarcat Romania a colaborat foarte bine cu alte state din est, de unde s-a ridicat aceasta problema obiectiv, tinand cont de realitati, de etichete si analize.

Sigur ca industria alimentara in general ia foarte in serios problema, pentru ca perceptiile privind dublul standard pot afecta imaginea brandurilor in cauza, iar noi suntem alaturi de legislativul european, de Comisia Europeana, pentru a lamuri cum se cuvine problema, in respectul consumatorilor. Din acest punct de vedere salutam faptul ca s-a ajuns la o metodologie de care s-a vorbit, incepe acel test pan-european, pe care il face centrul de cercetari comune”, subliniaza Mihai Visan.

Mai este important sa se evite diferentele semnificative de componenta, sa se recunoasca ca exista diferente de compozitie si sa se faca referire la testul pan-european, inclusiv la aceasta directiva.

standardeCampania pan-europeana de testare a produselor JRC implica: lista produselor, prin colectare de date din supermarketuri (inclusiv eticheta privata), fotografii digitale pentru ambalaje, dimensiuni standard si inregistrarea informatiilor de pe eticheta: brand, nume produs, data colectarii, tara, data limita consum/durabilitatii minimale, continut, numar unitati, cod EAN, marca sanatate, disponibil in mai multe state, nutrienti, ingredienti.

Aceste date vor fi introduse intr-un formular de catre fiecare stat membru. Se planifica, ca pana la sfarsitul anului, sa fie completate datele de fiecare stat membru, urmand ca in 2019 sa se faca faza a doua si anume analiza de pret.

De asemenea, propunerea Comisiei “New Deal for Consumers” este examinata separat de Parlamentul si Consiliul European. Daca ambele convin asupra pozitiilor lor, teoretic este posibila finalizarea pana la incheierea mandatului Parlamentului si Comisiei, in mai 2019, daca nu, dosarul va fi transferat urmatoarei Comisii si urmatorului Parlament, discutiile putand (re)porni de la zero.