Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia de a infecta gazda umană şi de a cauza o serie de simptome, în unele cazuri ajungându-se la sechele permanente sau chiar deces.

Eforturile făcute la nivel mondial, eforturi care continuă şi în prezent, pentru cunoaşterea aprofundată a virusului, au identificat mai multe modalităţi de transmitere, cele mai importante fiind contactul inter-uman, transmiterea aeriană şi transmiterea prin intermediul fomitelor (obiecte inanimate – lenjerie, jucării, suprafeţe lucru, clanţe etc – ce servesc ca vectori pasivi pentru transmiterea virusurilor şi bacteriilor).

Faptul că virusul are capacitatea de a supravieţui pe suprafeţe până la 9 zile (vezi detalii studiu *1), în funcţie de tipul acesteia, de temperatură, umiditate şi de expunerea la lumină, impune necesitatea testării suprafeţelor ce pot deveni vectori de transmitere.

Prin testare se exclude riscul utilizatorilor de a se contamina în urma contactului cu diverse unelte sau suprafeţe comune de lucru şi se poate confirma respectarea măsurilor specifice de prevenţie – purtarea măştii, dezinfectarea regulată a mâinilor şi a uneltelor, cât şi respectarea practicilor de sanitaţie, în industria alimentară şi nu numai.

Pentru a adresa aceste aspecte, compania Mediclim oferă două tipuri de teste, unul tip ELISA-sandwich (Bio-Shield Surface Ag 2019-nCov, B7048) şi unul tip lateral-flow (Rapid Surface Ag 2019-nCoV, R1310/R1330).

Testele sunt produse de catre compania ProGnosis Biotech Grecia si sunt orientate spre facilitatea utilizării şi spre sensibiliatea, acurateţea şi consistenţa rezultatelor obţinute. Testele conţin toate elementele şi reactivii necesari desfăşurării complete a procedurii.

Ambele teste detectează prezenţa proteinei nucleocapsidice (NP) a SARS-CoV-2 provenită de pe orice tip de suprafeţe, inclusiv ambalaje alimentare. Suprafeţele supuse testării trebuie sa aibă între 100 şi 225 cm 2 , sau să fie o linie de 40 de centimetri. Tampoanele folosite la prelevare se introduc în lichidul de extracţie, iar după transferul exudatului în lichidul specific, testarea propriu-zisă poate începe.

Testele sunt formulate pentru evitarea reacţiilor încrucişate cu alte coronavirusuri, incluzând Alfa Coronavirus 229E, Alfa Coronavirus NL63, Beta Coronavirus OC43 şi Beta Coronavirus HKU1, totodată neînregistrându-se reacţii încrucişate cu alte specii virale.

Testul ELISA (48 teste) este formulat cu anticorpi împotriva NP legaţi pe suprafaţa godeului, şi un set diferit de anticorpi, tot împotriva NP, ce conţin HRP. Astfel se formează un complex anticorp-antigen-anticorp, cu funcţie enzimatică ce modifică substratul adăugat ulterior, reacţie ce poate fi cuantificată.

Testul permite detectarea unei concentraţii de proteine virale cu o limită de detecţie de 0.55ng/ml. Testul are un timp de lucru de 105 minute, de la prepararea probelor. Consecutiv preparării probelor, specimenele pot fi păstrate la temperatura camerei până la 2 ore, fără ca aceasta să afecteze rezultatul final, oferind flexibilitate utilizatorului. Citirea densităţii optice finale se face la 450nm, standard pentru orice tip de cititor ELISA.

Testul lateral-flow (10 sau 30 teste) este de tip calitativ. Proteina nucleocapsidică aderă pe particule ce pot fi detectate optic, apoi acest mix migrează în zona de detecţie a testului, unde sunt fixaţi anticorpii împotriva NP. Timpul de migrare necesar este de maxim 10 minute, o reacţie pozitivă generând o linie discernibilă, pe lângă cea de control, obligatorie pentru un test concludent.

Testul lateral-flow este un test rapid, cu cerinţe minimale, ce se pretează foarte bine acolo unde echipamentul de laborator nu se află la dispoziţia utilizatorului. Se poate depozita la temperatura camerei, crescându-i astfel flexibiliatea.

Pe lângă utilizarea în industria alimentară, testele pentru suprafeţe se pretează pentru evaluarea oricăror suprafeţe din industria ospitalităţii, spitale, aeroporturi, mall-uri etc.


*1) Wu F, et al. “A new coronavirus associated with human respiratory disease in China”- Nature.com (2020;579:265-269), catre licenta articolului: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/, catre pdf: https://rdcu.be/cdrAX,

DESPRE MEDICLIM

Compania Mediclim este o societate cu răspundere limitată, înfiinţată în octombrie 1994, având ca activităţi principale importul şi distribuţia de aparatură şi reactivi de laborator clinic și veterinar, asistenţă tehnică şi service specializat. Suntem preocupati sa oferim partenerilor nostri solutii performante care sa corespunda necesitatilor de analiza si control din toate domeniile industriei alimentare.

INFO: office@mediclim.ro, persoana de contact: Carmen Popescu – Marketing Manager – divizia vanzari industrie – 0040 723 613 729