EFSA a stabilit o doza zilnica tolerabila (DZT) de 7 mg/kg de greutate corporala (Gc) pe zi pentru acidul erucic

0
48

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2019/1870 AL COMISIEI din 7 noiembrie 2019, de modificare si de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 in ceea ce priveste nivelurile maxime de acid erucic si acid cianhidric in anumite produse alimentare (samburi de fructe de exemplu).

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei stabileste nivelurile maxime pentru anumiti contaminanti din produsele alimentare, inclusiv pentru acidul erucic din anumite produse alimentare.

La 21 septembrie 2016, Grupul stiintific pentru contaminantii din lantul alimentar (CONTAM) din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a adoptat un aviz stiintific privind acidul erucic in hrana pentru animale si in produsele alimentare.

EFSA a stabilit o doza zilnica tolerabila (DZT) de 7 mg/kg de greutate corporala (Gc) pe zi pentru acidul erucic. Cele mai ridicate niveluri de expunere prin alimentatie au fost observate pentru sugari si alti copii, cu niveluri de expunere peste DZT. Acest lucru poate indica un risc pentru tinerii cu un grad ridicat de expunere la acidul erucic.

Datele privind prezenta acidului erucic in uleiurile si grasimile vegetale indica faptul ca pentru majoritatea uleiurilor si grasimilor vegetale se pot obtine niveluri inferioare prin aplicarea bunelor practici, de exemplu prin utilizarea unor soiuri cu un continut redus de acid erucic. Prin urmare, este necesar sa se reduca nivelul maxim pentru uleiurile vegetale, cu exceptia uleiului de camelina, a uleiului de mustar si a uleiului de limba-mielului la nivelul stabilit de Codex Alimentarius pentru uleiul de rapita cu un continut redus de acid erucic.

ulei de palmier, ulei alimentar uzatPentru uleiul de camelina, uleiul de mustar si uleiul de limba-mielului, au fost oferite dovezi care demonstreaza ca nu este posibil sa se atinga niveluri mai mici prin aplicarea bunelor practici deoarece pentru aceste specii nu exista soiuri din care pot fi extrase uleiuri vegetale care contin niveluri de acid erucic mai mici decat nivelul maxim propus pentru celelalte uleiuri vegetale. Prin urmare, si avand in vedere ca aceste uleiuri au o importanta mai mica pentru expunerea umana decat alte uleiuri vegetale, nivelul maxim de acid erucic in uleiul de camelina, in uleiul de mustar si in uleiul de limba-mielului se considera ca ar trebui sa ramana acelasi. In plus, pentru a evita inchiderea intreprinderilor mici si a microintreprinderilor in anumite state membre, este oportun ca uleiul de mustar produs si consumat la nivel local in cantitati mici sa fie exceptat de la aplicarea nivelului maxim, cu aprobarea autoritatii competente.

Avand in vedere ca nivelul maxim pentru uleiurile si grasimile vegetale se aplica si uleiurilor vegetale utilizate ca ingredient in produsele alimentare, nu este necesar sa se stabileasca un nivel maxim pentru acidul erucic in produsele alimentare care contin adaos de uleiuri si grasimi vegetale.

De asemenea, avand in vedere concentratia mare de acid erucic in mustar, exista riscul unei expuneri semnificative la acidul erucic prin consumul de mustar. Prin urmare, este necesar sa se stabileasca un nivel maxim pentru acidul erucic in mustar. Nivelurile maxime ale acidului erucic in formulele de inceput pentru sugari si in formulele de continuare au fost deja stabilite prin Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei. Din motive de claritate, nivelul maxim al acidului erucic in formulele de inceput pentru sugari si in formulele de continuare stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei ar trebui eliminate.

In Regulamentul (UE) 2017/1237 al Comisiei nu este stabilita nicio unitate de masura pentru nivelul maxim pentru acidul cianhidric. Prin urmare, din motive de securitate juridica, este oportun sa se corecteze aceasta eroare.

Avand in vedere toate aceste considerente de mai sus s-a concluzionat ca este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 ar trebui modificat in consecinta, in sensul ca Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifica in conformitate cu anexele I si II la prezentul regulament.

Prin urmare, limita pentru acidul cianhidric, inclusiv acidul cianhidric legat de glicozide cianogenice care se poate regasi in samburi de caise neprelucrati, intregi, macinati, zdrobiti, sparti sau tocati introdusi pe piata pentru consumatorul final nu poate depasi 20,0 mg/kg.

De asemenea, pentru acidul erucic, inclusiv acidul erucic legat de grasimi limitele au fost stabilite la 20 g/kg pentru uleiuri si grasimi vegetale introduse pe piata pentru consumatorul final sau in scopul utilizarii ca ingredient in alimente, cu exceptia uleiului de camelina, a uleiului de mustar si a uleiului de limba-mielului, la 50 g/kg pentru ulei de camelina, ulei de mustar si ulei de limba-mielului si de 35g/kg pentru mustar (condiment).

Produsele alimentare enumerate care au fost introduse pe piata in mod legal inainte de intrarea in vigoare a prezentului regulament pot ramane pe piata pana la data de valabilitate minima sau pana la data-limita de consum.

Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.