facebook
Thursday, December 1, 2022
SigurantaEFSA: Costul este o preocupare pentru consumatorii din UE...

EFSA: Costul este o preocupare pentru consumatorii din UE fiind principalul factor care influențează achizițiile

-

Costul alimentelor cântărește astăzi mai mult pentru europeni decât acum câțiva ani, devenind principalul factor care influențează achizițiile de alimente, urmat de gust. Aproape jumătate consideră siguranța alimentară importantă și 41% dintre cetățenii UE consideră de la sine înțeles că alimentele pe care le cumpără sunt sigure.

Aceste constatări provin din Eurobarometrul 2022 privind siguranța alimentară în UE, al patrulea astfel de sondaj din 2005. Pe baza interviurilor cu 27.000 de persoane din UE, acesta prezintă o imagine în evoluție a modului în care europenii aleg alimentele, despre conștientizarea și preocupările lor privind siguranța alimentară și despre sursele în care au încredere pentru informații despre problemele legate de siguranța alimentelor.

Problemele globale își pun amprenta

Directorul executiv al EFSA, Bernhard Url, a declarat: „De la ultimul nostru sondaj din 2019 s-au întâmplat multe, nu în ultimul rând o pandemie globală și izbucnirea războiului în Europa. Astfel de evenimente au consecințe dramatice și, în mod nesurprinzător, vedem că pentru mulți europeni o creștere a costului vieții le afectează alegerile alimentare mai mult decât înainte.

„Pe de altă parte, siguranța alimentară rămâne importantă pentru mulți cetățeni ai UE și este încurajator să vedem că la aproape jumătate dintre aceștia le pasă să mănânce sănătos, la fel de mult pe cât le pasă de riscurile alimentare.”

Siguranța alimentară a UE la 20 de ani – abordarea riscurilor de mâine

Acest ultim instantaneu al opiniilor cetățenilor vine în momentul în care sistemul UE de siguranță alimentară, EFSA și organismele de siguranță alimentară din mai multe state membre împlinesc 20 de ani. Acestea au fost înființate în 2002 pentru a oferi siguranței alimentare în Europa o bază științifică consolidată, reguli armonizate și pentru a stimula cooperarea pe tot continentul.

Dl. Url a declarat: „Această piatră de hotar este o realizare pentru multe organizații, experți științifici și alte părți interesate din sistemul nostru. În mod încurajator, două treimi dintre cetățenii europeni recunosc că UE și statele membre lucrează împreună, nu izolat, pentru ca acest lucru să devină realitate. Ritmul tot mai mare al inovației și complexitatea tehnică în modul în care producem, cumpărăm și consumăm alimentele noastre sunt factori suplimentari pentru o cooperare puternică între țări și între discipline științifice. Eurobarometrul 2022 arată, de asemenea, că majoritatea cetățenilor noștri recunosc că starea mediului, a animalelor și a plantelor are un impact asupra sănătății umane. Acest lucru este încurajator, pe măsură ce facem tranziția către sisteme alimentare durabile și evaluarea riscurilor „One Health” ”.

Încrederea în știință rămâne fermă

Șapte din 10 europeni recunosc rolul oamenilor de știință în a se asigura că alimentele noastre sunt sigure și 8 din 10 au încredere în ei pentru informații despre siguranța alimentelor. De asemenea, încrederea în instituțiile naționale și ale UE este ridicată pentru aproximativ două treimi dintre cetățenii UE.

Barbara Gallani, șeful departamentului de comunicare și parteneriat la EFSA, a declarat: „Aceste constatări sunt de neprețuit în activitatea noastră de zi cu zi, precum și în planificarea noastră strategică pe termen lung. Am dezvoltat rezumate și instrumente de date personalizate pentru partenerii noștri din statele membre, astfel încât aceștia să poată folosi rezultatele Eurobarometrului pentru a-și sprijini propriile eforturi de informare publică și de informare cu privire la siguranța alimentară.”

Alte constatări selectate

  • Peste o treime dintre europeni au un nivel foarte ridicat (21%) sau ridicat (17%) de conștientizare a subiectelor legate de siguranța alimentară, adică au auzit aproximativ 10 sau mai multe de 15 subiecte dintre cele menționate în chestionar.
  • Este cel mai probabil să fi auzit despre aditivi din alimente sau băuturi (70%), reziduuri de pesticide din alimente (65%), reziduuri de antibiotice, hormoni sau steroizi din carne (63%) sau boli întâlnite la animale (60%).
  • Reziduurile de pesticide din alimente (40%) și reziduurile de antibiotice, hormoni sau steroizi din carne (39%) sunt în fruntea listei preocupărilor legate de siguranța alimentară în rândul europenilor. Mai puține persoane au fost preocupate de bolile plantelor (11%), utilizarea noilor biotehnologii în producția de alimente (8%) și nanotehnologia aplicată producției de alimente (5%).
  • Aproximativ 6 din 10 (61%) indică televiziunea sau internetul, ca una dintre principalele lor surse de informații despre riscurile alimentare, urmată de familie, prieteni, vecini sau colegi (44%) și motoarele de căutare pe internet (37%), cu diferențe importante între generații.
  • Mai mult de 8 din 10 respondenți au încredere în medici (89%), în oameni de știință din universități/finanțați public (82%) și în organizațiile consumatorilor (82%) pentru informații despre riscurile alimentare.
  • O minoritate dintre europeni nu și-ar schimba comportamentul în cazul unei alerte alimentare (21%). Printre acestea, principalele motive invocate au inclus deja pregătirea alimentelor în modul recomandat (45%) și convingerea că toate alimentele implică un anumit risc și este imposibil să le eviți pe toate (25%).

Vezi aici raportul complet (163 de pagini în limba engleză).

Vezi aici și restul listei de Eurobarometre cu privire la siguranța alimentară (2005, 2010, 2019).

SourceEFSA

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă