facebook
Friday, June 14, 2024
ActualitateMADR sfidează CJUE. Riscuri pentru consumatorul român

MADR sfidează CJUE. Riscuri pentru consumatorul român

-

Activiştii de mediu, reprezentanţii asociaţiilor apicole şi ai fermierilor mici şi mijlocii din România condamnă Ministerului Agriculturii pentru încălcarea legilor Uniunii Europene cât dar și în legătură cu pericolul pentru siguranţa polenizatorilor şi cetăţenilor ca urmare a noi aprobări a pesticidelor neonicotinoide.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, WWF România – Fondul Mondial pentru Natură, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Apicole din România ROMAPIS şi Eco Ruralis – asociaţia ţăranilor şi ţărăncilor din România, condamnă ferm decizia Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a aproba din nou folosirea pesticidelor chimice din familia neonicotinoidelor, interzise la nivel european.

Astfel, reprezentanţii acestor organizaţii cer MADR retragerea derogării acordate la cererea Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, să respecte legislaţia europeană şi Hotărârea CJUE, şi să stimuleze de urgenţă soluţiile alternative care să nu pună în pericol polenizatorii din România şi nici sănătatea publică.

Totodată, reprezentanţii organizaţiilor de mediu susţin că această nouă derogare răspunde, încă o dată, cererii unei minorităţi a sectorului agricol din România, anume organizaţiilor marilor fermieri reuniţi în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), ce reprezintă mai puţin de 1% din fermele din România şi care este membră a sindicatului european COPA-COGECA.

Derogarea este a doua pe anul acesta şi face parte dintr-un şir de autorizaţii pe care MADR le-a oferit marilor fermieri de-a lungul timpului, în vederea tratării seminţelor de cereale şi oleaginoase cu pesticide neonicotinoide, chiar dacă acestea sunt interzise în Uniunea Europeană încă din 2018, precizează sursa citată.

“Deşi de această dată tratamentul cu imidacloprid vizează doar culturi de toamnă (cereale păioase) ce nu au potenţial melifer (deci atractivitate pentru albine), studiile au arătat că se produce o contaminare a mediului înconjurător (inclusiv a plantelor cu flori vizitate de albine, din jurul terenurilor tratate) prin praful contaminat ce se ridică la semănat, fiind una dintre principalele căi prin care albinele sunt expuse la substanţele toxice, cu riscuri acute”, se menţionează în comunicat.

Activiştii de mediu consideră că este o decizie ce abuzează de o “portiţă” legislativă şi încalcă hotărârea Curţii Europene de Justiţie.

“Ce este şi mai revoltător de această dată este sfidarea deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din luna ianuarie a acestui an care subliniază clar că folosirea instrumentului derogării nu se poate întâmpla în cazul interdicţiilor instituite prin legislaţie, privind comercializarea şi utilizarea seminţelor tratate cu produse fitosanitare care conţin neonicotinoide”, susţin reprezentanţii organizaţiilor menţionate.

Conform analizei, Curtea de Justiţie reaminteşte Statelor Membre că au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a promova combaterea dăunătorilor cu un consum redus de pesticide, acordând prioritate metodelor nechimice.

“Aceste metode, printre care rotaţia culturilor de-a lungul câtorva ani (rotaţie reală, nu pe parcursul unui singur an), controlul biologic, folosirea serviciilor ecosistemice, diverse tehnici de cultivare, există deja reunite sub conceptul de Management Integrat al Dăunătorilor (Integrated Pest Management), un concept promovat în noile strategii şi regulamente generate de Green Deal, dar care în România nu se cercetează şi nu se aplică, atunci când vorbim de agricultura la scară mare. Aceasta este o problemă de maximă importanţă şi relevanţă, pe care MADR trebuie (trebuia) să o adreseze în loc să recurgă an de an la derogări ce ţin sectorul agricol şi societatea captive într-un sistem de producţie (ne referim la cel convenţional) nociv pentru sănătatea mediului şi oamenilor, prin dependenţa de substanţele chimice”, se precizează în material.

Analiza subliniază că derogarea a fost publicată după patru zile de la data la care s-a înregistrat solicitarea AAC, ceea ce pune sub semnul întrebării procesul decizional din spatele acestei hotărâri şi rigurozitatea cu care au fost luate în considerare soluţii alternative care să respecte legile europene şi să protejeze biodiversitatea şi oamenii.

“Riscurile pe care le creează derogările MADR sunt atât pentru polenizatori, cât şi pentru oameni, conform tuturor evaluărilor şi cercetărilor realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), dar şi în România, de către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură. Albinele suferă cronic, chiar letal în unele cazuri, din cauza culturilor tratate cu pesticide bazate pe neonicotinoide, un lucru îngrijorător având în vedere că aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori”, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, Monia Martini, manager de proiect WWF, a subliniat că semnele impactului uman asupra naturii şi a polenizatorilor în particular sunt recunoscute la nivel european şi există State Membre care deja au luat măsuri de conservare, pentru că fără procese naturale funcţionale omul este în pericol.

“Polenizatorii nu pot vorbi şi nu îşi pot apăra drepturile, însă ne asigură în continuare alimente şi produse necesare pentru o viaţă sănătoasă şi de calitate. Este inadmisibil ca o autoritate publică precum Ministerul Agriculturii să nu ţină cont de beneficiile naturii pentru agricultură, să nu asigure reprezentativitatea pentru întreg spectrul agricol din România, şi nu în ultimul rând, să nu ţină cont de interesele cetăţenilor. Ca urmare cerem Ministerului Agriculturii să renunţe la derogări şi să intre într-un dialog real cu toate părţile interesate pentru soluţii alternative de tip win-win”, a precizat Monia Martini.

La rândul său, Ramona Duminicioiu, preşedinta Eco Ruralis, a afirmat că ţăranii şi micii producători care lucrează terenuri de până la 100 de hectare reprezintă 99,4% din totalul agricultorilor şi nu folosesc neonicotinoide.

“Nu am cerut niciodată ministerului derogări pentru acest produs chimic, dat fiind că prezintă un pericol grav pentru sănătatea noastră ca agricultori, dar şi a familiilor noastre şi a tuturor celor care consumă din producţia noastră. Ca să nu vorbim de impactul devastator asupra albinelor şi celorlalţi polenizatori. Ne-am opus an de an derogărilor date de minister şi am fost trataţi cu indiferenţă. Ministerul manipulează cetăţenii când afirmă că fermierii români vor să folosească neonicotinoide, dând impresia că majoritatea fermierilor pune presiune pe instituţie şi pretinde că nu se poate descurca fără aceste substanţe deosebit de toxice. Aceste decizii de acordare a derogărilor pentru neonicotinoide sunt nedemocratice şi nu au nimic de-a face cu interesele fermierilor”, a precizat Ramona Duminicioiu.

Totodată, Constantin Dobrescu, vice-preşedinte ROMAPIS, a afirmat că interdicţia folosirii neonicotinoidelor instituită la nivelul UE are ca scop protejarea albinelor.

“Printr-o atitudine constant părtinitoare, dar profund nocivă, MADR emite pe bandă rulantă derogări de la această interdicţie fără să ţină cont şi chiar fără să mai consulte organizaţiile apicultorilor din România. Îşi apleacă însă urechea cu promptitudine şi iresponsabilitate la solicitările unei minorităţi a fermierilor români- puţini dar influenţi. Cu excepţia industriei agrochimice, această atitudine face rău tuturor: albinelor, apicultorilor, polenizatorilor, echilibrului ecologic, consumatorilor de produse agricole româneşti. Şi României, ca stat membru al UE, prin sfidarea Curţii Europene de Justiţie: emitentă a deciziei prin care se declară derogările de acest fel ilegale”, a spus Constantin Dobrescu.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Modelul de microbiom AI „geamăn digital” poate prezice neurodezvoltarea sugarului

Un nou instrument de inteligență artificială generativă (AI) care modelează microbiomul sugarului poate fi folosit pentru a prognoza care...

Euro și JO: Cum se pregătește industria F&B pentru o vară sportivă

Cu Euro 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris la doar câteva săptămâni distanță, Europa se pregătește pentru o...

Prezență românească la târgul Seoul Food & Hotel 2024, în Coreea de Sud

Ceaiurile românești de plante și fructe au ajuns și în Extremul Orient. Firma Kalpo SRL a fost prezentă la...

IBA București deschide un punct de lucru în regiunea Centru

Punctul de lucru al IBA București din regiunea Centru este rezultatul parteneriatului institutului cu ASIMCOV. Pe 11 iunie, la Incubatorul...

Emulgatorii cresc riscul de diabet?

Emulgatorii se găsesc într-o gamă întreagă de alimente, inclusiv în iaurturi, înghețate, batoane de ciocolată, margarine și chiar în...

Reacția Chinei față de tarifele la automobile electrice le dă fiori producătorilor europeni de lactate şi carne de porc

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc,...

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

Suspiciune de infectare cu Listeria Monocytogenes a unor loturi de file de somn, la Kaufland

Retailerul Kaufland a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui, cu scopul de a capta atenţia publicului...

Perspectivele pentru sucul de portocale sunt „provocatoare” pe fondul marjelor strânse și al competiției cu alte băuturi răcoritoare

Lunile următoare nu vor fi ușoare pentru producătorii de sucuri de portocale, obligați să mențină prețurile ridicate ale produselor....

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază căi concrete pentru a ajuta companiile agroalimentare să găsească modalități...

Cacao: o scădere înșelătoare a prețurilor?

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă