Mărimea contează atunci când vine vorba de inovare în domeniul produselor lactate

0

Globulele de grăsime sunt secretul creării frișcăi cu un conținut scăzut de grăsimi, a untului ușor de întins pe felia de pâine precum și a unor creme din lapte care pot fi adaptate pentru o gamă largă de produse de la lapte, la brânză și iaurt, potrivit Dairy Reporter.

Este ceea ce ne arată o echipă de cercetare a Universității din Queensland, care a dezvoltat o tehnică de pionierat pentru a crea produse lactate inovatoare, cu investiții de capital relativ mici. Led Bhesh Bhandari, profesor al Școlii de Științe Agricole și Alimentație din cadrul Universității, explică faptul că echipa exploatează tehnologii cum ar fi nanoemulsiile- sisteme de emulsionare pentru petrol și apă- care au câștigat popularitate în industria farmaceutică.

„Globulele de grăsime din lapte au diferite dimensiuni, fiecare clasă de dimensiuni putând fi utilizată pentru a îmbunătăți produsele lactate specifice”, a explicat profesorul Bhandari. „Conform ultimelor noastere descoperiri, globulele de grăsime mici conferă o stabilitate uimitoare frișcăi, smântânii și cremelor tartinabile, obținându-se totodată, în cazul untului refrigerat texturi mai moi și o capacitate îmbunătățită de a fi întins pe felia de pâine.”

Doctorandul Pramesh Dhungana a spus că echipa UQ a elaborat mai multe proceduri utilizând un separator comercial de frișcă, modificat pentru a separa globulele de grăsime de diferite dimensiuni, fără a afecta integritatea picăturilor.

„Beneficiul utilizării echipamentului existent este faptul că acesta poate fi utilizat cu ușurință de industria de produse lactate, cu unele modificări”, a spus el.

„Ne așteptăm ca această abordare inovatoare să poată fi utilizată pentru a crește omogenitatea cremelor cu conținut scăzut de grăsimi și pentru a produce pulberea cremoasă funcțională pentru utilizarea în laptele lichid recombinat, brânză, iaurt și unt.”

Colegul lui Dhungana, Bhavesh Panchal, reduce substanțele cremoase la o serie de dimensiuni nanometrice și utilizează aceste creme cu dimensiuni nanometrice la fabricarea untului, la Universitate.

„Procedeul va contribui la introducerea în continuare a unor proprietăți dorite pentru untul cu conținut scăzut de grăsimi sau pentru cremele tartinabile ce vor fi mai ușor de întins pe felia de pâine”, a spus el.

„Nu putem aștepta să aflăm răspunsurile consumatorilor la gustul și aroma untului de dimensiuni nano, în etapele ulterioare ale proiectului”.