facebook
Thursday, December 1, 2022
StiriPeste 120 de specialiști din industria alimentară prezenți în...

Peste 120 de specialiști din industria alimentară prezenți în ziua 1 la ESE 2022

-

Prima zi a celei de-a 7-a ediții a seminarului „ESE – Etichetare Siguranță Etică”, eveniment care se derulează în perioada 9-10 noiembrie 2022, în format fizic, la Hotel Courtyard Floresca București a adus o mulțime de subiecte interesante și noutăți pentru auditoriu.

Seminarul informativ a debutat cu prezentarea avocatului Cesare Varallo, specializat în legi europene și internaționale referitoare la etichetare, aditivi alimentari, fraude alimentare, RASFF, diferențe între procedurile de rechemare din SUA și UE referitoare la „Revizuirea viitoarelor norme de etichetare și a Regulamentului 1169/2011”, prezentare care a făcut o trecere în revistă a sistemelor de etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului, a țării de origine și de etichetarea de mediu, furnizând argumente pro și contra pentru fiecare sistem în parte. De asemenea, Cesare Varallo a arătat care sunt punctele slabe și punctele forte ale sistemelor de etichetare din perspectiva armonizării și implicit din perspectiva adoptării lor de către UE.  

A doua prezentare a zilei – Listeria monocitogenes şi stabilirea perioadei de conservare a alimentelor gata de consum – a fost susținută de Liliana Amariței, consilier în cadrul Direcției de Siguranța Alimentelor de origine Non-Animală, care a insistat asupra prevederilor legislative aplicabile domeniului, arătând în special faptul că operatorii din domeniul alimentar (ODA) au obligația de a se asigura că produsele alimentare respectă criteriile microbiologice relevante în toate etapele producţiei, prelucrării şi distribuţiei produselor alimentare, inclusiv vânzarea cu amănuntul, pe întreaga perioadă de valabilitate a produselor (că pot fi respectate în condiții de distribuție, depozitare și utilizare care pot fi prevăzute în mod rezonabil).

Atunci când este necesar, operatorul din domeniul alimentar, pe baza studiilor menţionate anterior, realizează studii suplimentare care pot include: elaborarea de modele matematice predictive pentru produsele alimentare în cauză, utilizând factori critici de dezvoltare sau supravieţuire pentru microorganismele în cauză din produs; teste care analizează capacitatea microorganismului în cauză , inoculat în mod adecvat, de a se dezvolta sau supravieţui în produs în diferite condiţii de depozitare care pot fi prevăzute în mod rezonabil – teste de provocare; studii de evaluare a dezvoltării şi supravieţuirii microorganismelor în cauză care pot fi prezente în produs în perioada de valabilitate în condiții de distribuţie, depozitare şi utilizare care pot fi prevăzute în mod rezonabil – studii de durabilitate. Studiile trebuie să ţină seama de variabilitatea inerentă a produsului, a microorganismelor în cauză şi a condiţiilor de prelucrare şi depozitare,” arăta doamna Liliana Amariței.

Următoarea susținere, a doamnei Daniela Micu, consilier superior la DSVSA Timiș, inginer chimist cu 33 de ani de experiență în activitatea de laborator, din care 22 de ani în expertiza alimentelor a adus o mulțime de clarificări privitoare la controlul oficial și autocontrolul aditivilor în România. Prezentarea a fost completată cu detalii utile operatorilor despre “cum să alegi laboratorul de terță parte pentru analize în vederea declarației ce se afișează pe etichetă”.

Prezentarea care a urmat acesteia, a venit într-un fel în completarea celei susținute de doamna Daniela Micu, venind însă cu informații detaliate despre un domeniu specific: cel al etichetării nutriționale în unitățile de alimentație.

Doamna Gabriela Berechet a oferit informații extrem de utile cu privire la aplicarea Ordinul președintelui ANPC 201-2022 în unitățile de alimentație, arătând însă și faptul că cerința nu este chiar nouă iar Regulamentul UE 1169/2011, intrat în vigoare pe 14 decembrie 2015, nu preciza exonerări de la regulă.

Doamna Berechet a insistat asupra faptului că „ modalitățile acceptate de calculare a valorii energetice și a compoziției în macronutrienți energetici, dar și în acizi grași saturați, zaharuri, fibre și sare se referă la valori medii, calculul bazându-se, după caz, pe următorii factori: (a) analiza produsului alimentar efectuată de producător; (b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau (c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate.”.

Giorgiana Jelescu, Managing Director NSF Romania, în prezentarea sa pe care a susținut-o la ESE 2022, a relevat mai multe instrumente juridice internaționale și standarde de referință care stau la dispoziție, oferind îndrumări utile pentru guvernele naționale pentru a reglementa frauda alimentară.

Intervenția domnului Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a completat informațiile legate de frauda alimentară, cu referire specifică la industria laptelui. Acesta a arătat că normele de aplicare pentru recent adoptata Lege a laptelui – care urmează să apară în cel mult 90 de zile de la momentul adoptării legii – vor veni cu o serie de definiții care nu vor mai lăsa nicio marjă de manevră pentru cei care sunt tentați să facă fraude în domeniu, avantajați fiind consumatorii, precum și operatorii economici corecți.

Cele două prezentări din partea finală a evenimentului ESE-2022 au adus în atenția auditoriului o serie de aspecte legate mai ales de consumator.

Astfel, tema prezentării susținute de Corina Cimpoca, fondator al MKOR Consulting a reliefat relația dintre modul în care „consumatorul etic” ia decizii în actul de cumpărare și informațiile ce-i sunt oferite prin etichetă, iar prezentarea susținută de domnul Mihai Mătieș, Directorul General al Mastermind Communications SRL a venit cu o serie de aspecte extrem de interesante legate de implicațiile din punct de vedere etic ale supra tehnologizării relației cu clientul într-o eră a vitezei informațiilor, ca baza a progresului.

Așa cum am arătat și mai sus, evenimentul s-a încheiat cu cursul de etichetare susținut de avocatul Cesare Varallo.

A 7-a ediție a seminarului „ESE – Etichetare Siguranță Etică” va continua astăzi cu partea destinată industriei suplimentelor alimentare.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă