facebook
Saturday, December 9, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
StiriPeste 120 de specialiști din industria alimentară prezenți în...

Peste 120 de specialiști din industria alimentară prezenți în ziua 1 la ESE 2022

-

spot_imgspot_imgspot_img

website builder

Prima zi a celei de-a 7-a ediții a seminarului „ESE – Etichetare Siguranță Etică”, eveniment care se derulează în perioada 9-10 noiembrie 2022, în format fizic, la Hotel Courtyard Floresca București a adus o mulțime de subiecte interesante și noutăți pentru auditoriu.

Seminarul informativ a debutat cu prezentarea avocatului Cesare Varallo, specializat în legi europene și internaționale referitoare la etichetare, aditivi alimentari, fraude alimentare, RASFF, diferențe între procedurile de rechemare din SUA și UE referitoare la „Revizuirea viitoarelor norme de etichetare și a Regulamentului 1169/2011”, prezentare care a făcut o trecere în revistă a sistemelor de etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului, a țării de origine și de etichetarea de mediu, furnizând argumente pro și contra pentru fiecare sistem în parte. De asemenea, Cesare Varallo a arătat care sunt punctele slabe și punctele forte ale sistemelor de etichetare din perspectiva armonizării și implicit din perspectiva adoptării lor de către UE.  

A doua prezentare a zilei – Listeria monocitogenes şi stabilirea perioadei de conservare a alimentelor gata de consum – a fost susținută de Liliana Amariței, consilier în cadrul Direcției de Siguranța Alimentelor de origine Non-Animală, care a insistat asupra prevederilor legislative aplicabile domeniului, arătând în special faptul că operatorii din domeniul alimentar (ODA) au obligația de a se asigura că produsele alimentare respectă criteriile microbiologice relevante în toate etapele producţiei, prelucrării şi distribuţiei produselor alimentare, inclusiv vânzarea cu amănuntul, pe întreaga perioadă de valabilitate a produselor (că pot fi respectate în condiții de distribuție, depozitare și utilizare care pot fi prevăzute în mod rezonabil).

Atunci când este necesar, operatorul din domeniul alimentar, pe baza studiilor menţionate anterior, realizează studii suplimentare care pot include: elaborarea de modele matematice predictive pentru produsele alimentare în cauză, utilizând factori critici de dezvoltare sau supravieţuire pentru microorganismele în cauză din produs; teste care analizează capacitatea microorganismului în cauză , inoculat în mod adecvat, de a se dezvolta sau supravieţui în produs în diferite condiţii de depozitare care pot fi prevăzute în mod rezonabil – teste de provocare; studii de evaluare a dezvoltării şi supravieţuirii microorganismelor în cauză care pot fi prezente în produs în perioada de valabilitate în condiții de distribuţie, depozitare şi utilizare care pot fi prevăzute în mod rezonabil – studii de durabilitate. Studiile trebuie să ţină seama de variabilitatea inerentă a produsului, a microorganismelor în cauză şi a condiţiilor de prelucrare şi depozitare,” arăta doamna Liliana Amariței.

Următoarea susținere, a doamnei Daniela Micu, consilier superior la DSVSA Timiș, inginer chimist cu 33 de ani de experiență în activitatea de laborator, din care 22 de ani în expertiza alimentelor a adus o mulțime de clarificări privitoare la controlul oficial și autocontrolul aditivilor în România. Prezentarea a fost completată cu detalii utile operatorilor despre “cum să alegi laboratorul de terță parte pentru analize în vederea declarației ce se afișează pe etichetă”.

Prezentarea care a urmat acesteia, a venit într-un fel în completarea celei susținute de doamna Daniela Micu, venind însă cu informații detaliate despre un domeniu specific: cel al etichetării nutriționale în unitățile de alimentație.

Doamna Gabriela Berechet a oferit informații extrem de utile cu privire la aplicarea Ordinul președintelui ANPC 201-2022 în unitățile de alimentație, arătând însă și faptul că cerința nu este chiar nouă iar Regulamentul UE 1169/2011, intrat în vigoare pe 14 decembrie 2015, nu preciza exonerări de la regulă.

Doamna Berechet a insistat asupra faptului că „ modalitățile acceptate de calculare a valorii energetice și a compoziției în macronutrienți energetici, dar și în acizi grași saturați, zaharuri, fibre și sare se referă la valori medii, calculul bazându-se, după caz, pe următorii factori: (a) analiza produsului alimentar efectuată de producător; (b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau (c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate.”.

Giorgiana Jelescu, Managing Director NSF Romania, în prezentarea sa pe care a susținut-o la ESE 2022, a relevat mai multe instrumente juridice internaționale și standarde de referință care stau la dispoziție, oferind îndrumări utile pentru guvernele naționale pentru a reglementa frauda alimentară.

Intervenția domnului Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a completat informațiile legate de frauda alimentară, cu referire specifică la industria laptelui. Acesta a arătat că normele de aplicare pentru recent adoptata Lege a laptelui – care urmează să apară în cel mult 90 de zile de la momentul adoptării legii – vor veni cu o serie de definiții care nu vor mai lăsa nicio marjă de manevră pentru cei care sunt tentați să facă fraude în domeniu, avantajați fiind consumatorii, precum și operatorii economici corecți.

Cele două prezentări din partea finală a evenimentului ESE-2022 au adus în atenția auditoriului o serie de aspecte legate mai ales de consumator.

Astfel, tema prezentării susținute de Corina Cimpoca, fondator al MKOR Consulting a reliefat relația dintre modul în care „consumatorul etic” ia decizii în actul de cumpărare și informațiile ce-i sunt oferite prin etichetă, iar prezentarea susținută de domnul Mihai Mătieș, Directorul General al Mastermind Communications SRL a venit cu o serie de aspecte extrem de interesante legate de implicațiile din punct de vedere etic ale supra tehnologizării relației cu clientul într-o eră a vitezei informațiilor, ca baza a progresului.

Așa cum am arătat și mai sus, evenimentul s-a încheiat cu cursul de etichetare susținut de avocatul Cesare Varallo.

A 7-a ediție a seminarului „ESE – Etichetare Siguranță Etică” va continua astăzi cu partea destinată industriei suplimentelor alimentare.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Record de produse înscrise în competiția ”Ora de Bun Gust”, ediția 8

72 de produse românești participă la cel mai mare concurs de produse alimentare autohtone, întrecându-se în gust, armonie între...

Tone de cacao din depozitele UE riscă să fie distruse din cauza birocrației privind noua lege privind defrișările

Industria de cacao și a ciocolatei a fost avertizată că stocurile de cacao (care se micșorează) din depozitele UE,...

Marcă de carne 100% românească, înscrisă în competiția “Ora de bun gust” 2023

Comtim, producător de carne de porc, cu o tradiție de peste o jumătate de secol,  înscrie în ediția 8...

Oamenii de știință au găsit nutrienți în carne și lactate care ajută la combaterea cancerului

Cercetări recente dezvăluie că un acid gras din carne și produse lactate îmbunătățește capacitatea celulelor imunitare de a lupta...

Suplimentarea dietei cu vitamina D îmbunătățește metabolismul glucozei și lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2

Pacienții cu diabet de tip 2 au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de glucoză din sânge și colesterol...

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Știrile ultimelor 7 zile

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Descoperim ce gust au 30 de ani de tradiție în industria lactatelor. Lacto Solomonescu înscrie 3 produse în concursul “Ora de bun gust”

Experiența, combinată cu pasiunea și implicarea, reprezintă calea sigură spre succes, rețetă ce se aplică perfect în cazul brandului...

Heinz introduce un capac complet reciclabil pentru sticlele de ketchup

Kraft Heinz a colaborat cu Berry Global pentru a introduce primul capac de ketchup 100% reciclabil. Recipientele Heinz pentru ketchup...

Salamurile „Delicatesse” și „de Iarnă”, Baconul și Cârnații Polonezi sunt cele 4 produse de top cu care Meda Prod 98 participă la Gustul Ales...

Compania Meda Prod 98 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești “Ora de bun gust"...

De ce criza de capital ar putea fi o „nouă normă” în 2024 pentru companiile alimentare și de băuturi

Criza de capital cu care s-au confruntat multe companii de produse alimentare și băuturi în 2023 va rămâne o...

A fost lansată pe piață o tulpina probiotică „foarte stabilă”

Scopul noii tulpini probiotice este de a spori stabilitatea în diverse aplicații alimentare, „chiar și pentru o gamă mai...

AUCHAN înscrie 6 produse în competiția “Ora de bun gust” 2023

Auchan Retail România, specialistul alimentar cu cele mai largi game de produse, susține producători români prin înscrierea lor în...

Capsule de cafea pe bază de plante complet compostabile

Neighborhood Coffee Company , un producător de cafea cu sediul în Toronto, a anunțat lansarea capsulei de cafea complet...

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante și fără gluten, făcute din mazăre galbenă, a introdus în...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, un produs...

Comtim vă invită să descoperiți autenticitatea culinară în cadrul Festivalului -Concurs D’ALE PORCULUI

În perioada 2-3 decembrie, Oradea devine scena celei de-a X-a ediții a Festivalului-Concurs D'ALE PORCULUI. Un eveniment de referință...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă gratuită pentru 12 brevete de reformulare. Această inițiativă urmărește doi...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care interzice producerea și comercializarea cărnii pe bază de celule și...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă