facebook
Sunday, September 25, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
StiriCompaniiProdusele de carne de vită premium sunt din ce...

Produsele de carne de vită premium sunt din ce în ce mai căutate

-

Carnea de mânzat din rasa Charolaise, carnea de vită Angus, carnea de porc de Mangalița, pui cu creștere lentă, carnea BIO sunt produse din ce în ce mai apreciate datorită gustului, savoarei intense și chiar a beneficiilor asupra sănătății. În acest context, unul dintre cei mai cunoscuți producători de carne de pe piața românească, Avastar a lansat două produse de carne premium maturată, foarte apreciate de consumatori.

Perioada pandemiei nu a reprezentat doar o scădere (moderată, de 5-6%, conform estimărilor analiștilor domeniului) a pieței cărnii, ci și o reorientare a obiceiurilor de consum și a preferințelor consumatorilor, care având mai mult timp de petrecut acasă, dar de multe ori și mai puțini bani la dispoziție au devenit mult mai selectivi și am putea spune și mai pretențioși în legătură cu alimentele achiziționate. În acest context, produsele premium au devenit mult mai apreciate și căutate, carnea de vită, beneficiind astfel, de această reorientare a obiceurilor consumatorilor.

„În pandemie am văzut o scădere a consumului de 20%. Însă acum nu suntem afectaţi de criză. Sectorul premium de carne este cel care rezistă şi în crize. Cel mai mult vindem în HoReCa”, declara recent pentru ZF, Marcel Olteanu, preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus.

Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în România, consumul de vită este de circa 300 de grame lunar (exclusiv semipreparatele), de cinci ori mai puţin decât consumul de carne de pasăre şi porc. Per total, consumul de carne de vită şi semipreparate din carne de vită ajunge însă, la 450 de grame lunar, conform unei recente analize ZF.

Carnea de mânzat din rasa Charolaise, carnea de vită Angus, carnea de porc de Mangalița, pui cu creștere lentă, carnea BIO sunt produse din ce în ce mai apreciate datorită gustului, savoarei intense și chiar a beneficiilor asupra sănătății și tot mai populare în rândul consumatorilor români care se informează despre alimentele achiziționate, doresc să consume un produs gustos, dar mai ales de calitate, un produs sănătos, obținut local, la un preț accesibil.

De altfel, și marii actori din piață au sesizat acest nou trend și au venit în întâmpinarea cererii consumatorilor care nu au fost niciodată atât de preocupați de ceea ce mănâncă, de calitatea și transparența procesului alimentar. Spre exemplu, Carrefour România a lansat două Filiere ale Calității pentru carne – Carne de Mânzat Charolaise și Carne de vită Angus, unde calitatea produselor este atent monitorizată și verificată în toate fazele, până când acestea ajung la raft.

În acest context, unul dintre cei mai cunoscuți producători de carne de pe piața românească, Avastar a lansat două produse de carne premium maturată: antricotul de vită maturat și vrăbioara de vită maturată.

Avastar este o afacere de familie înființată de familia Pleșca în 1994, în satul Roșcani, județul Suceava – o zonă pitorească din Bucovina, aflată la confluența râurilor Suceava și Siret.

“Am construit afacerea noastră respectând valorile esențiale ale familiei și tradiției locului. Ne place să credem că prin ceea ce facem urmăm principiile de viață simple din tradiția nobilă lasată de părinții noștri,” arătau fondatorii companiei.

În 1994 Avastar a deschis prima unitate de producție, care cuprindea secții de abatorizare bovine și porcine și o secție de producție de preparate tradiționale din carne. În doar doi ani, Avastar a devenit unul din furnizorii preferați de pe piețele locale din Suceava și Iași. Ca urmare, am creionat strategii de extindere pe piețele regionale și naționale.

Anul 2000 a fost și anul deschiderii primului magazin Avastar – în Pașcani – deoarece „am considerat că era necesar să întâlnim consumatorul final în mod direct, pentru a-i înțelege cât mai bine cerințele”.

„De la un an la altul, strategiile noastre de expansiune s-au concretizat, mărind portofoliul cu clienți de renume, atat din sectorul de retail, cât și industrial. Ascensiunea noastră a coincis cu modernizarea sectorului de retail alimentar din România de la începutul anilor 2000, prin apariția lanțurilor mari de supermarket-uri” explicau proprietarii companiei.

Ca rezultat al creșterii volumului de vânzări dar și al cerințelor standardelor de calitate, în 2008 Avastar construit un nou abator, unul dintre cele mai moderne din țară, cu linii tehnologice de ultimă generație. Construcția abatorului a fost parte a unui proiect mai mare de investiții, care a beneficiat de finanțare prin programul european SAPARD. Noul abator a permis creșterea capacității de producție și alinierea la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță alimentară.

În 2010, Avastar a obținut primele certificate europene de calitate: EN ISO 9001/2008 si EN ISO 22000/2005.

Începând cu 2013 Avastar a extins aria vânzărilor și pe plan internațional, cu livrări în Ungaria și Hong Kong. Tot în 2013, pentru a corespunde cerințelor de calitate ale anumitor piețe externe, firma a obținut prima certificare dupa Standardul BRC (British Retail Consortium).

2013 a fost și anul în care Avastar a deschis o unitate nouă de prelucrare a organelor și subproduselor și a mărit capacitatea de depozitare cu 200 de tone, prin construirea de noi depozite de congelare.

În 2016, Avastar a obținut prima certificare IFS. „Ne-am extins activitățile de export și mai mult, produsele noastre fiind livrate acum în țări precum Serbia, Polonia, Grecia, Olanda, Germania, Spania etc.”. În 2016, compania a construit o stație de epurare a apelor uzate, îmbunătățind astfel procesele de producție și reducând impactul ecologic.

În 2021 s-a realizat un proiect amplu prin care s-au instalat 1.140 de panouri foltaice, pe o suprafață de 3.400 mp, pe acoperișul abatorului Avastar din Liteni, județul Suceava. Generatorul fotovoltaic va produce 17,8 mil kWH, în următorii 25 de ani. Proiectul acoperă 22% din necesarul de energie al Avastar și presupune o reducere a amprentei emisiilor de carbon ale companiei cu 13.350 tone, în următorii 25 de ani.

Anul 2022 va fi incununat cu deschiderea unei noi unități de producție (tranșare și ambalare) cu o suprafață de 4000 mp, cu o capacitate de producție carne tranșată de 130 tone/zi.

În prezent Avastar dispune de un număr de 250 de angajați și realizează o cifră de afaceri de peste 150 milioane de lei anual.

DIN ACTUALITATE

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare nouă simplifică procesul de creștere...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și de aleși ai altor partide,...

Din aceeași categorie

Ai nevoie de certificare? INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS

Așa cum v-a obișnuit, INAQ Consulting continuă și în semestrul al II-lea cursurile IFS. Ai nevoie de certificare? Atunci înscrie-te...

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând tehnologia sa patentată organoide. FoodNavigator a aflat cum această abordare...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica impulsul din spațiul bazat pe plante pentru a crea alternative...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de lege cu prevederi ciudate, demers bătătorit în mandatele precedente și...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât se ajunge la depășirea termenului de valabilitate în cazul unor...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Știrile ultimelor 7 zile

Tehnologia organoidă poate furniza țesut 3D în agricultura celulară

Forsea Foods a dezvoltat pește de cultură celulară utilizând...

Gume gellan, hidrocoloizi și pectine pentru a duce alternativele de brânză pe bază de plante „la următorul nivel”

Există o oportunitate semnificativă pentru mărci de a valorifica...

Proiect de lege ciudat: AUR cere interzicerea consumului de insecte

AUR revitalizează o tradiție mai veche a proiectelor de...

Mediul de afaceri își dorește un parteneriat cu ANPC și reguli mai puțin birocratice

Rezolvarea unei situații durează uneori atât de mult, încât...

Dorin Cojocaru: SOS industria laptelui

În următoarele luni, industria laptelui se va confrunta cu probeleme serioase, deoarece urmează o perioadă cu costuri imprevizibile. Până în...

Fermentarea microbiană a fibrelor alimentare în intestin previne reacțiile alergice, spun cercetătorii

Fermentarea fibrelor alimentare în intestin stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), în special butirat, pentru a...

Brutarii furioși sunt „consternați” de lipsa de acțiune asupra imitațiilor de aluat

Brutarii artizani din Marea Britanie se plâng că supermarketurile continuă să vândă pâine etichetată incorect. Potrivit Real Bread Campaign, pâinea...

Ioan Oleleu: “La nivel național numărul toxinfecțiilor alimentare a scăzut foarte mult”

Nu același lucru se poate spune despre alertele alimentare, unde, pentru a se ajunge la scăderea numărului acestora va...

ANSVSA: Produse rechemate

Lanțul de magazine Proxi a anunțat rechemarea produsului Proxi Ketchup dulce, fabricat de SC Sitemari SRL, gramaj 500g, cu...

Studiul care leagă decesele de consumul de carne roșie „pare neplauzibil” și „lipsit de transparență”

După doi ani de când a fost publicat GBD 2019, cercetătorii pun sub semnul întrebării concluziile studiului. World Cancer...

Noua generație de senzori de distanță

Producătorul de senzori, SICK , a lansat un senzor de distanță de ultimă generație, OD2000, care combină fiabilitatea de...

Mărcile de produse din plante acuzate că au creat „un eșec de categorie”

Există o mulțime de discuții despre inovația bazată pe plante. Dar, potrivit lui Julian Mellentin, de la compania de...

Cooking SHOW surpriză la RO.aliment SHOW 2022, powered by Alpro & Italprod! 

👩‍🍳 Cornelia GHIȘOI - Lady CHEF România, va încânta participanții RO.aliment SHOW 2022 cu cele mai savuroase preparate ovo-vegetariene în a...

Fortificare, stevia și probiotice prin partenerii KUK Romania

La RO.aliment SHOW, între 12 și 14 septembrie la Hotel Clermont Covasna, KUK va trimite o echipă de experți...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă