Românii sunt nemulțumiți de stilul lor de viață. 41% vor să îmbunătățească dieta

0
65

Jumătate dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos şi doresc să schimbe acest lucru, arată un sondaj online, desfăşurat în prima etapă a campaniei naţionale de informare „Totul despre asigurările de sănătate”.

Rezultatele studiului, publicate pe antena3.ro, implică analiza răspunsurilor a 3.075 de respondenţi. Întrebaţi ce şi-ar dori să schimbe la stilul lor de viaţă ca să fie unul mai sănătos, 41% au menţionat dieta, în timp ce 32% au declarat că şi-ar dori mai mult timp pentru ei şi pentru relaxare, iar 19% şi-ar dori să facă mai mult sport. Doar 2% au declarat că nu şi-ar dori un stil de viaţă mai sănătos.

Doar 12% dintre respondenţi au declarat că includ zilnic în program activităţi sportive (mers la sală, jogging, ciclism, înot etc.), 10%, mai puţin de o dată pe săptămână, în timp ce 8% fac acest lucru de 1-2 ori pe săptămână. 61% dintre respondenţi au declarat că nu se implică deloc în astfel de activităţi.

Dieta la control

cheesburger, RomalimentaÎntrebaţi cât de des consumă alimente tip fast food sau semipreparate, 35% au răspuns că fac acest lucru foarte rar, de 1-3 ori pe an, în timp ce 32% consumă rar, aproape o dată în fiecare lună. 19% dintre participanţii la sondaj nu consumă deloc astfel de alimente.

89% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu ţin evidenţa caloriilor pe care le consumă zilnic. Pe de altă parte, dintre cei care fac acest lucru, 58% vor să ştie câte calorii consumă deoarece îşi monitorizează greutatea pentru că vor să slăbească, 10% – pentru că vor să îşi crească masa musculară, iar 6% pentru că vor să crească în greutate.

Unul din patru români (24%) nu include fructe în dieta zilnică, 58% declară că mănâncă 1 – 2 fructe pe zi, iar 18% trei fructe sau mai multe. De asemenea, 1 din 2 români (49%) nu include legume crude în dieta zilnică, 42% consumă 1 – 2 tipuri de legume pe zi, iar 10% – mai mult de 3 tipuri de legume pe zi.

Românii își asumă să plătească mai mult pentru produse de o calitate superioară

Conform sondajului, românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un produs alimentar pe care îl consideră de o calitate mai bună: 42% ar fi dispuşi să dea cu până la 10% mai mult, 26% ar fi dispuşi să aloce cu până la 50% mai mult, în timp ce 17% ar merge chiar până la a plăti cu 100% în plus sau peste. Doar 15% dintre respondenţii la sondaj au declarat că nu ar fi dispuşi să dea bani în plus pentru un produs alimentar de calitate mai bună.

Doi din trei români (59%) declară că citesc etichetele alimentare ale produselor pe care le cumpără. Mai mult decât atât, 44% dintre ei au declarat că li se întâmplă foarte des să renunţe la a cumpăra un produs din cauza unor ingrediente sau a altor informaţii citite pe etichetă, în timp ce 40% fac acest lucru ocazional, iar 14%, rar.

Metodologia sondajului

Sondajul s-a desfăşurat online, între 20 noiembrie – 11 decembrie 2019, la acesta răspunzând 3.075 de persoane – dintre care 61% femei şi 39% bărbaţi. 45% dintre respondenţi au vârste cuprinse între 35-55 de ani, 32%, peste 55 de ani, 13% – între 26 – 34 de ani.

„Totul despre asigurările de sănătate” este o campanie naţională de informare dedicată asigurărilor de sănătate, dar şi unui stil de viaţă sănătos, lansată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. Prima etapă a proiectului s-a desfăşurat între 18 – 30 noiembrie 2019, iar a doua campanie are loc între 15 – 31 ianuarie 2020.

Nutriție. Nutrienți. Sănătate – invitație la seminarul NNS. Află ce spun nutriționiștii și medicii în cadrul aceluiași eveniment