facebook
Friday, September 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
Masura si controlSoluțiile și beneficiile digitalizării pentru producătorii/distribuitorii din industria FMCG

Soluțiile și beneficiile digitalizării pentru producătorii/distribuitorii din industria FMCG

-

Companiile din industria FMCG, în special cele din zona de food și băuturi,  activează într-un mediu care se schimbă întruna ca urmare a presiunii venite din partea consumatorilor, dar și a competitorilor.

Și totuși, într-un asemenea mediu concurențial și dinamic, trebuie să reziști și să crești ca business. Iar pentru a obține aceste lucruri ai nevoie de:

 • Monitorizare a datelor și a indicatorilor de performanță
 • Standardizare, optimizare și automatizare a proceselor de business
 • Reducere costuri operaționale
 • Creștere vânzări și profitabilitate

Întrebarea care se pune e cum poți obține agilitatea/adaptabilitatea și avantajele competitive de care ai nevoie pentru a obține toate lucrurile de mai sus? Răspunsurile pot fi multe, însă unul dintre ele contribuie decisiv la atingerea obiectivelor de business, iar acesta este digitalizarea.

Ce soluții software să folosești dacă activezi în FMCG?

Retail Execution & Merchandising

Hermes Retail Execution & Merchandising este cea mai complete soluție pentru companiile din industria FMCG care oferă monitorizarea cu ajutorul unor chestionare a peste 50 de KPI cum ar fi prezența produselor, plasările secundare, vizibilitatea, out of stock, prețurile, POSM (materiale de merchandising la punctele de vânzare), dimensiunea display-urilor, numărul de fețe la raft, planograme, Share of Shelf etc. Aplicația permite monitorizarea competiției, prețurilor și promoțiilor, a standardelor de mercantizare, dar și monitorizarea rutelor zilnice ale reprezentanților companiei și a activităților pe care aceștia le desfășoară în teren. De asemenea, integrarea a fotografiilor realizate  în locațiile vizitate de agenți adaugă o dimensiune nouă în cadrul rapoartelor din HERMES, astfel încât să se poată vedea modul în care sunt  produsele sunt aranjate, prețuri, dacă se respectă sau nu standardele de mercantizare etc. Rapoartele și analizele detaliate oferite de soluție contribuie la optimizarea strategiilor de vânzare și merchandising, ajutând la implementarea conceptului de “Perfect Store”.

AI Shelf Image Recognition

HERMES AI Shelf Recognition este o soluție inovatoare din domeniul Inteligenței Artificiale (AI) și Machine Learning, specializată în recunoașterea automată a produselor expuse la raft. Cu o precizie de peste 94% în recunoașterea automată a produselor de pe raft, această soluție reduce semnificativ timpul pe care un agent de merchandising îl petrece într-un magazin. Datorită capacității sale de a extrage o mulțime de date și de KPI în câteva secunde dintr-o simplă fotografie, aplicația Transart permite o reducere de cel puțin 50% a timpului necesar pentru colectarea datelor la raft.

Indicatori precum prezența produselor, disponibilitatea în stoc, cota de raft ocupată, dimensiunea raftului și numărul de fețe ale produselor sunt calculați automat de către inteligența artificială, astfel încât reprezentantul companiei poate începe imediat să lucreze la raft pentru a îmbunătăți rezultatele din fotografiile inițiale.

Digital Shelf Analytics (DSA)

Observăm o tendință în creștere, în care tot mai multe companii din industria FMCG își dezvoltă canalul de vânzări online. Faptul că produsele sunt comercializate online de către mai mulți retaileri adaugă o complexitate suplimentară procesului de măsurare a performanței brandurilor proprii. De aceea, soluția OREx DSA vine în ajutorul companiilor care doresc să-și monitorizeze prezența produselor proprii pe canalul de vânzări online (e-commerce). Prin intermediul acestei platforme, gestionarea conținutului pentru o pagină ideală de promovare a produselor, monitorizarea stocurilor din magazinele online, evaluarea și clasificarea recenziilor, gestionarea prețurilor și promoțiilor, stocurilor și indicatorilor precum share of shelf sau share of search, precum și multe alte aspecte pot fi realizate și măsurate cu ușurință.

Sales Force Automation (SFA)

Distribuitorii FMCG în regim Van Sales, respectiv Pre Sales se confruntă cu provocări constante în gestionarea și optimizarea activităților de vânzare în teren.

HERMES SFA este un sistem avansat de automatizare a vânzărilor care conectează direct clienții, agenții de vânzări și compania, facilitând comunicarea eficientă și în timp real între aceste părți. Cu ajutorul acestui sistem, distribuitorii FMCG pot obține rezultate remarcabile și pot crește performanța echipei de vânzări.

Beneficiile principale ale HERMES SFA includ creșterea vânzărilor prin automatizarea procesului de vânzare, respectiv implementarea strategiilor de upselling și cross-selling. Sistemul îmbunătățește eficiența și productivitatea echipei de vânzări prin automatizarea sarcinilor repetitive și funcționează chiar și offline. Oferă control și vizibilitate în timp real asupra activității agenților de teren, contribuie la optimizarea procesului de vânzare prin implementarea politicilor comerciale și oferă informațiile necesare pentru a maximiza oportunitățile de vânzare. HERMES SFA permite planificarea rutelor optime pentru agenți și monitorizarea activității lor în timp real, îmbunătățind relația cu clienții prin comunicare rapidă și oferirea informațiilor actualizate despre produse. Automatizarea procesului de vânzare reduce erorile umane și costurile operaționale, iar analiza datelor colectate facilitează luarea deciziilor informate în strategii de vânzare și planificarea resurselor.

Asset Management

Pentru a obține succesul în industria FMCG, gestionarea eficientă a asset-urilor este esențială. Cu HERMES Asset Management, ai la îndemână o soluție completă și intuitivă pentru a monitoriza, gestiona și optimiza asset-urile valoroase (expozitoarele, frigiderele, coolerele, aparate vending, mese, standuri, umbrele, espresoare etc.) ale companiei tale. Este nevoie să te asiguri că asset-urile tale sunt întotdeauna în locul potrivit, funcționează în parametri optimi și contribuie la creșterea vânzărilor și la succesul afacerii tale în industria FMCG.

Transart BI – Business Intelligence Dashboards

Ce nu măsori, nu poți îmbunătăți. În industria Fast Moving Consumer Goods, totul se mișcă extrem de repede. Trendurile, piața, consumatorii, concurența, vânzările, produsele se schimbă mult mai des decât în alte industrii. De aceea, pentru a putea ține pasul cu transformările ai nevoie de un sistem de analiză a datelor care să îți ofere insights în timp real.

Tehnologiile Business Intelligence precum PowerBi, Tableau sau QlikSense pe care le utilizează Transart creează rapoarte grafice, interactive care se actualizează în timp real.

Transart BI creează automat rapoarte de business ușor de înțeles pentru oricine și elimină erorile umane din prelucrarea datelor ceea ce scurtează timpul de luare a deciziilor.

Astfel compania se poate adapta rapid la orice schimbare care este evidențiată în rapoarte create în timp real.

Demand Signal Management (DSiM)

Demand Signal Management (DSiM) este o soluție software care prelucrează, curăță, standardizează și unifică informații extrem de utile pentru producătorii FMCG. Practic, rapoartele de vânzări consolidate de tip Sell-Out pentru producătorii FMCG preluate automat din sistemele distribuitorilor și retailerilor în fiecare zi.

Cu ajutorul DSiM orice producător poate vedea atât ce vând distribuitorii, dar și retailerii IKA (dacă aceștia pun la dispoziție datele). Astfel se poate observa rapid efectul unei promoții în vânzări sau chiar se poate ajusta producția în funcție cererea din piață, dar și a trendurilor observate în datele istorice de vânzări.

Platforme pentru vânzări online B2B și B2C

Tot mai mulți clienți, fie ei persoane fizice, fie ei persoane juridice, au început să cumpere tot mai mult produse FMCG direct din magazinele online. De aceea, dezvoltarea acestui canal de vânzare devine tot mai importantă.

Cu ajutorul unei platforme B2B se reduce la minim ciclul de vânzare-livrare-facturare-încasare fiindcă scade timpul de onorare a comenzilor și crește acuratețea acestora. Clientul are toate informațiile de care are nevoie direct în platforma B2B, atât despre produse, stocuri, prețuri, starea comenzilor, a soldurilor, a facturilor cât și despre fișa lui de client. Politicile comerciale stabilite cu clienții sunt preluate automat de portalul B2B astfel că orice comandă nouă ia în considerare termenele de plată, de livrare și discount-urile stabilite de comun acord cu clienții prin contract.

Web Transportation Planning

Optimizarea proceselor ce țin de logistică cu ajutorul unei soluții software de planificare a transporturilor de marfă îi ajută pe producătorii FMCG să reducă erorile și costurile. Web Transportation Planning asigură transparență asupra transporturilor prin intermediul:

 • Notificărilor automate (pentru sosirea camioanelor la depozit, cerere de prezentare la poarta de încărcare, confirmare livrare), prin trimitere / primire de SMS-uri sau emailuri;
 • Modificarea automatizată a statusului / stării transportului, după fiecare operațiune a Transportatorului;
 • Vizibilitate mai bună a costurilor cu ambalajele returnabile;
 • Vizualizare grafică a indicatorilor de performanță (ex. timpi de încărcare, timpi de livrare, întârzieri în diversele faze ale procesului de transport, etc.) de către supervizori (Producător) și transportatori

ERP -WMS- Retail – EDI – SAF-T

Sistemul avansat ERP -WMS- Retail, care poate fi adaptat pentru nevoile micilor producători, comercianți și distribuitori și care au nevoie de un sistem integrat pentru digitalizarea unui mix de procese interne precum:

 • Integrare coduri de bare și cantare pe fluxul de recepție, vânzare, distribuție – direct în sistemul WMS;
 • Facturare și aplicație de retail (case marcat & POS) pentru rețele proprii de magazine;
 • Contabilitate, Mijloace Fixe, Centre de cost, SAF-T, Ro e-Transport, Salarizare;
 • Producție bazata pe rețete simple de fabricație / asamblare;
 • Sistem avansat de raportare, control și suport decizional (componenta de Business Intelligence, opțional);
 • Conectori de Integrare cu EDI, sistem SFA / CRM / B2B – alte aplicații de la Transart;
 • Conector pentru integrare cu Magazin on-line / AWB / market place-uri /e-Mag cu o serie de parteneri Transart.

În concluzie, digitalizarea oferă soluții și beneficii semnificative producătorilor și distribuitorilor din industria FMCG. Aceste soluții software pot fi folosite pentru a obține o monitorizare eficientă a datelor și indicatorilor de performanță, pentru a standardiza, optimiza și automatiza procesele de business, pentru a reduce costurile operaționale și pentru a stimula creșterea vânzărilor și a profitabilității. Prin implementarea companiile FMCG pot obține un avantaj competitiv, adaptabilitate la schimbările din piață și creșterea performanței într-un mediu concurențial dinamic.

Despre companie

Transart este unul dintre principalii furnizori de software pentru companiile FMCG din România. Transart este lider de piață pe zona de SFA – aplicații mobile pentru forța de vânzări și merchandising, dar și unul dintre puținii furnizori de software ERP care acoperă semnificativ principalele nevoi ale afacerilor din comerț, import și distribuție, cu o suită de aplicații profesionale proprii (HERMES SFA, B2B, CRM, BI Adviser și Warehouse Manager WMS), integrate într-o platformă software ERP românească. Cu o experiență de peste 26 de ani în industria IT, Transart are, în prezent, 100 de angajați, peste 3700 de clienți, implementări în 35 de țări și mai mult de 16.000 de utilizatori.

Mai multe informații: marketing@transart.ro sau www.transart.ro

 

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Murfatlar vinul – partener al RO.aliment SHOW 2023

Vinul Murfatlar, născut din pământurile bogate ale Dobrogei, se alătură în calitate de partener, evenimentului RO.aliment SHOW, ediția 7,...

Five Continents Group Botoșani – partener de tradiție al RO.aliment SHOW

Compania Five Continets Group Botoșani – unul dintre cei mai mari procesatori de lactate din România a răspuns și...

Puratos România principalul jucător din sectorul de ingrediente pentru industria de panificație este partener Ro.aliment Show 2023

Puratos România, filiala liderului global în producția de ingrediente pentru industriile de brutărie, patiserie-cofetărie şi ciocolaterie este este partener...

Păstrarea proprietaților naturale ale alimentelor – studiu de caz adaptat industriei cărnii | AROMA+ insprație pentru calitate

Experiența SIAD în domeniul ambalării alimentelor în atmosfera protejată face ca AROMA+ să fie cea mai recomandată soluție pentru...

Zeelandia România – produse inovatoare bazate pe experiență globală

Zeelandia România, unul dintre cei mai importanți furnizori și producători de ingrediente din România pentru sectorul de panificație, patiserie...

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Despre legea cărnii, măsurile tranzitorii adoptate în domeniul enzimelor alimentare și intenția de reglementare a culturilor microbiene

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii și vicepreședinte al Federației Europene a Industriei Cărnii - CLITRAVI...

Știrile ultimelor 7 zile

Five Continents Group Botoșani – partener de tradiție al RO.aliment SHOW

Compania Five Continets Group Botoșani – unul dintre cei...

Păstrarea proprietaților naturale ale alimentelor – studiu de caz adaptat industriei cărnii | AROMA+ insprație pentru calitate

Experiența SIAD în domeniul ambalării alimentelor în atmosfera protejată...

Zeelandia România – produse inovatoare bazate pe experiență globală

Zeelandia România, unul dintre cei mai importanți furnizori și...

Producție alimentară industrială la cele mai înalte standarde

Industria alimentară reprezintă o ramura esențială a economiei unei țări. Datorită implicațiilor economice și sociale pe care le prezintă...

Parteneriatul pentru etichetarea digitală a carbonului își propune să reducă emisiile din industria de catering cu peste 30% până în 2025

Start-up-ul britanic din domeniul tehnologiei alimentare, Dynamify, a făcut echipă cu firma suedeză specializată în software pentru sustenabilitate Klimato...

Despre legea cărnii, măsurile tranzitorii adoptate în domeniul enzimelor alimentare și intenția de reglementare a culturilor microbiene

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii și vicepreședinte al Federației Europene a Industriei Cărnii - CLITRAVI...

Echipa Albalact participă cu stand de degustare la RO.aliment SHOW 2023

Albalact, unul dintre cei mai mari investitori și dezvoltatori industriali din țară este partener al RO.aliment SHOW 2023, eveniment...

UPDATE PROGRAM RO.aliment SHOW 2023

Ultimele 2 zile de înscriere la RO.aliment SHOW 2023, 25-27 septembrie, Sebeș. Te invităm să îți rezervi locul în...

Medii de cultură deshidratate și suplimente selective, discuri pentru antibiogramă, teste rapide de identificare biochimică, prin AMS 2000

Compania AMS 2000 este o firmă de prestigiu pe piața românească înființată în anul 1997, care oferă soluții complete...

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat ar putea fi extinsă

Oficialii guvernului vor purta discuții cu operatorii economici din domeniu cu privire la extinderea listei cu produse cu adaos...

Sistemul de Garanție Returnare ar putea fi amânat până în primăvară

Cei care se ocupă de implementare cer încă trei luni de grație, deși programul trebuia să debuteze pe 30...

Seară specială de degustare profesională la RO.aliment SHOW 2023

Dana Pop - Wine Doctor, degustător profesionist de vinuri, brânzeturi și salamuri, membru în jurii naționale și internaționale la...

Universitatea Vermont din Burlington: Înlocuirea a cel puțin 50% din carne și lapte cu analogi pe bază de plante ar putea influența clima

Acest lucru va duce la o reducere a emisiilor de CO2 asociate agriculturii cu o treime și, de asemenea,...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă