Actualitate Piata unica digitala se numara printre prioritatile de varf...

Piata unica digitala se numara printre prioritatile de varf ale Comisiei Europene

-

Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisarul european responsabil cu economia si societatea digitale.

Societatile capabile sa valorifice pe deplin infrastructurile digitale, sa prelucreze si sa disemineze produsele si serviciile digitale vor fi cele care vor beneficia in cea mai mare masura de economia si societatea datelor de astazi. Niciunul dintre gigantii industriei digitale din prezent (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) nu este insa european.

Acesta este unul dintre motivele pentru care piata unica digitala se numara printre prioritatile de varf ale Comisiei Europene. In plus, acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana trebuie sa construiasca, cat mai curand posibil, infrastructuri digitale de ultima ora, inclusiv o infrastructura europeana de supercalculatoare de nivel mondial, cu masini foarte puternice si eficiente capabile sa prelucreze volume mari de date si sa efectueze calcule de mii de ori mai rapid decat un calculator normal.

Imi exprim speranta ca UE poate face progrese reale in cursul Presedintiei bulgare, domeniul digital regasindu-se printre cele mai importante subiecte de pe agenda urmatoarelor sase luni.

In prezent, datorita supercalculatoarelor, societatea noastra poate profita deja de inovatiile din domenii precum asistenta medicala, ingineria, energia din surse regenerabile, siguranta vehiculelor, securitatea cibernetica si alte tehnologii.

Aplicatiile sunt numeroase si ma bucur ca cetatenii europeni pot beneficia deja de ele. Cu ajutorul calculelor de inalta performanta putem, de exemplu, sa concepem medicamente noi si sa simulam efectele acestora, sa punem mai rapid diagnostice, sa administram tratamente mai bune si sa anticipam izbucnirea unor epidemii. De exemplu, medicii sloveni au folosit infrastructura de tehnici de calcul de inalta performanta pentru a scurta considerabil durata diagnosticarii genetice, de la mai mult de o luna la doar cateva zile, uneori la numai o zi.

Utilizarea supercalculatoarelor a permis, de asemenea, efectuarea unei analize mai ample a materialului genetic, care este esentiala pentru diagnosticarea pacientilor care sufera de forme grave de epilepsie si a nou-nascutilor aflati in stare critica, pentru diagnosticarea prenatala si pentru stabilirea unor tratamente exacte pentru persoanele care sufera de boli rare.

achizițieSupercalculatoarele sunt, de asemenea, utilizate pentru simularea schimbarilor climatice in rezolutie din ce in ce mai mare, putandu-se astfel studia, de exemplu, comportamentul oceanelor, prognoza meteo si evolutia resurselor terestre. Astfel de simulari sunt utile pentru alertarea timpurie in caz de furtuna, pentru scenariile climatice pe termen lung si pentru strategiile de adaptare la schimbarile climatice.

Acestea constituie, de asemenea, o resursa pentru o mai buna cunoastere a proceselor geofizice si a structurii interne a Pamantului. In Italia, de exemplu, o echipa internationala de cercetatori a elaborat un model al intregii litosfere situate sub teritoriul Italiei pe baza unor imagini de inalta precizie privind undele seismice, contribuind la o mai buna intelegere a fenomenelor seismice din regiune. Sunt convinsa ca aceasta tehnologie poate ajuta la salvarea a sute de vieti omenesti.

Producatorii de autoturisme se concentreaza pe viitorul mobilitatii inteligente: automobilele fara sofer. Avand in vedere volumul mare de date pe care aceste automobile le schimba intre ele, evaluate la mai mult de patru terabiti (aproximativ volumul de date care pot fi stocate pe 1.000 de DVD-uri) pentru o calatorie de aproximativ o ora si jumatate, acest sector va deveni un utilizator foarte important al supercalculatoarelor.

Acestea sunt doar cateva exemple care confirma potentialul din ce in ce mai mare al supercalculatoarelor. Si ca raspuns la cresterea exponentiala a datelor, calculele de inalta performanta se indreapta deja catre o noua etapa a supercalculatoarelor – de la petascala la exascala – ceea ce inseamna masini de 10 ori mai rapide decat masinile cele mai rapide care exista in prezent si de peste 100 de ori mai rapide decat cele mai rapide masini disponibile in UE.

Cu toate acestea, nu toate tarile UE au capacitatea de a construi si intretine o astfel de infrastructura sau de a dezvolta tehnologii la exascala. Mai mult, in general, Europa inregistreaza o scadere in clasamentul la varf privind capacitatea infrastructurilor pentru calculele de inalta performanta, fiind depasita de China, SUA si Japonia.

Daca nu va dispune de structuri de calcul de inalta performanta de nivel mondial, Europa nu isi va putea atinge obiectivul de a deveni o economie dinamica bazata pe date. Europa nu-si poate asuma riscul ca datele generate de sectorul de cercetare si de sectoarele industriale din UE sa fie prelucrate in alta parte din cauza lipsei capacitatii de calcul de inalta performanta. Acest lucru ar creste dependenta de infrastructuri din tari terte si ar incuraja firmele care activeaza in domeniul inovatiei sa paraseasca Europa.

Aici intra in joc valoarea adaugata a Uniunii Europene si din acest motiv Comisia Europeana si statele membre s-au reunit la 23 martie 2017 la Roma, unde au semnat declaratia EuroHPC. In acea zi, sapte state membre – Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Portugalia si Spania – au semnat o declaratie de sustinere a urmatoarei generatii de infrastructuri de calcul si de date. De atunci, alte 6 tari au semnat declaratia (Belgia, Slovenia, Bulgaria, Elvetia, Grecia si Croatia).

calculatoare2Datorita acestor 13 pionieri, putem face inca un pas inainte, punand in comun investitii majore pentru a crea o infrastructura europeana de supercalculatoare la nivel inalt. Astfel cum a propus Comisia Europeana, noua structura juridica si de finantare – Intreprinderea comuna EuroHPC – va crea o infrastructura pentru calculul de inalta performanta de nivel mondial, pe care o va exploata pe plan european.

In stadiul actual, contributia UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro in baza actualului cadru financiar multianual al UE, statele membre si tarile asociate alocand si ele aproximativ aceeasi suma. In total, pana in 2020 urmeaza sa se investeasca aproximativ 1 miliard de euro din fonduri publice, la care se vor adauga contributii in natura din partea unor membri privati ai initiativei.

Pe langa cele 13 tari, orice stat membru sau tara asociata se poate alatura in orice moment intreprinderii comune EuroHPC, cu conditia sa contribuie financiar la acest proiect. Acest nou instrument juridic are rolul de a sprijini dezvoltarea de sisteme cu performanta exascala (un numar de un miliard de miliarde – sau 1018 – de calcule pe secunda), bazate pe tehnologie UE, pana in 2022-2023.

Infrastructurile europene de tehnici de calcul de inalta performanta reprezinta o resursa strategica pentru viitorul industriei UE, pe masura ce aceasta se digitalizeaza. Acestea prezinta, de asemenea, un mare potential pentru crearea de noi locuri de munca. Multe intreprinderi mici si mijlocii au nevoie de modelare si simulare pentru activitatea lor. Pentru multe dintre acestea – daca nu toate – costurile legate de intretinerea si mentinerea unor astfel de tehnologii sunt excesive.

Prin urmare, UE are un rol de jucat in sprijinirea creativitatii, inovarii si a competitivitatii.

DIN ACTUALITATE

Nestlé va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030

Compania multinațională Nestlé a anunțat că va reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, pentru a ajunge...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export pentru produsele românești. Într-o declarație acordată...

Din aceiasi categorie

Noi cereri pentru reglementarea comercializării de junk food în Germania: „Angajamentele voluntare nu pot funcționa”

Codurile voluntare pentru a limita comercializarea alimentelor și băuturilor nesănătoase la copii „nu pot funcționa”, consideră Federația Organizațiilor Germane...

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se referă la cererea consumatorilor de ingrediente recunoscute. Dar, fără o...

Primul standard agricol pentru protejarea și conservarea biodiversității

Lanțul de magazine de tip discount Lidl va dezvolta primul standard agricol pentru protejarea și conservarea biodiversității în producția...

Cooperativa Țara Mea a înființat un departament de export

Cea mai mare cooperativă agricolă din România, cooperativa Țara Mea, anunță înființarea unui nou departament, dedicat activităților de export...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Viitorul „etichetei curate”? Transparență radicală și sănătate în mod natural

„Etichetă curată” este un termen din industrie care se...

Fondatorul Microsoft: „toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”

Bill Gates, fondatorul corporației Microsoft, îndeamnă națiunile bogate să...

Meniu unic fără carne pentru elevii din Lyon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Centrul Managerial IBA Suport – obiectivul unuia dintre proiectele recent demarate de catre IBA Bucuresti.

Proiectul, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării în calitate de Organism Intermediar...

Cel puțin 12 milioane de motive pentru a începe azi promovarea online

Trendul ascendent al oamenilor care își petrec timpul online a accelerat pe parcursul pandemiei, astfel că acum putem vorbi...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar