Alimente sigure si de calitate, o prioritate pentru producatori si autoritati nu doar de sarbatori

Orice motiv de bucurie al ultimei luni din an poate fi intunecat printr-un simplu fake-news raspandit pe retelele de socializare care sa ne vorbeasca despre pericolele consumului unui anumit produs alimentar sau al unui set de produse. Poate urmatorul fake-news este despre produsul alimentar preferat de dumneavoastra, si poate ca acel fake-news va fi atat de convingator incat sa va strecoare o urma de indoiala in suflet.

In acest context, campania “Sa intelegem mai bine alimentele” organizata de RO.aliment, impreuna cu Auchan, producatorii sustinatori, asociatiile de profil si autoritati, organizeaza vineri 29 noiembrie 2019, ora 11:00, in Complexul Comercial Drumul Taberelor, workshop-ul cu tema “Alimente sigure și de calitate, o prioritate pentru producători și autorități nu doar de sarbatori”. In panel sunt invitati: Dana Tanase – Director Executiv ARC (Asociatia Romana a Carnii), Dr. Ing. Gabriela Mohan – inginer cercetare Centru Informare Tehnologică IBA, Florin Capatana – Director de calitate Auchan Romania, Dorin Cojocaru – Presedinte APRIL (Asociatia Patronala a Industriei Laptelui din Romania) si reprezentanti ANPC si ANSVSA(neconfirmati).

“Sa intelegem mai bine alimentele” este singura campanie nationala care pentru a evita astfel de posibile evenimente neplacute pune fata in fata consumatorii cu autoritatile, producatorii si specialistii din cercetare si mediul universitar astfel incat primii sa aiba la dispozitie toate informatiile pentru a putea face diferenta intre stirea falsa si adevar, dar si pentru a intelege efectele benefice ale unei diete corecte si echilibrate.

In acest an au existat 14 rechemari de produse alimentare, adica mai mult decat in 2016 (11) si 2017 (2) la un loc, iar cresterea acestor rechemari nu arata decat dorinta autoritatilor, a producatorilor si a comerciantilor de a oferi consumatorilor produse alimentare sigure.

Si chiar daca stirile alarmante despre PPA – cum e cunoscuta printre specialisti (pesta porcina africana) – au fost destul de frecvente in utima perioada, consumatorul roman nu trebuie sa se ingrijoreze de faptul ca porcul si bunatatile aferente vor lipsi de pe masa sa, de Craciun.

ANSVSA este parte componenta (Punctul National de Contact – PNC in Romania) a Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje – SRAAF, un instrument prin care se realizeaza un schimb de informatii intre Autoritatile Competente Centrale pentru alimente si furaje din cadrul Statelor Membre in cazurile in care s-a identificat un risc la nivelul Uniunii Europene pentru sanatatea publica si au fost luate masuri adecvate cum ar fi retinerea, retragerea, confiscarea sau respingerea produselor in cauza. Acest schimb rapid de informatii permite Statelor Membre sa: identifice imediat daca sunt afectate de o problema, sa ia masurile adecvate, in acest fel asigurand actiuni coerente si simultane si sa ofere siguranta consumatorilor.

Sustinatorii campaniei, Aldis, Comtim, Borsec, Ocean Fish, Napolact, Five Continents, Five Continents Grup, Romfulda, Avastar, Vascar, Diana, Olympus, Sanlacta, Tano Prod, Perutnina, Mirdatod, Albalact, Mestesugari de Gusturi, Cris-Tim, Kosarom, Bradet, Danone, Eco Extract, organizatiile profesionale din industria alimentara (APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR) si IBA București, isi doresc ca prin transparenta oferita in legatura cu procesul tehnologic, cu ingredientele folosite sau orice alte detalii folositoare in luarea deciziei atunci cand trebuie sa aleaga ce sa puna in cos, sa castige consumatori mai sanatosi, mai educati, presa mai bine informata si vanzari mai multe.