Giampaolo Manzonetto: “Toate companiile din Grupul Lactalis lucrează la capacitate maximă în acest moment”

Iti recomandam

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Modificări numeroase privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2020/1245 AL COMISIEI din 2 septembrie 2020, de modificare și de rectificare a Regulamentului (UE)...

Chr. Hansen poziționează platformele microbiene în centrul noii strategii pentru 2025

Ca parte a strategiei sale pentru 2025, Chr. Hansen a anunțat că își propune să își consolideze și să...

Continuam seria interviurilor realizate de RO.aliment prin care ne dorim sa oferim consumatorilor informatii transparente direct de la cei ce zilnic merg la munca pentru a ne asigura ca magazinele au produse alimentare atat de necesare populatiei in aceste momente atat de grele. Va invitam astazi sa parcurgeti mesajul venit de la GIAMPAOLO MANZONETTO, Director General LACTALIS ROMÂNIA:

RO.aliment: Ce măsuri (de protecție, de prevenție etc) ați adoptat în această perioadă?

GIAMPAOLO MANZONETTO, Director General LACTALIS ROMÂNIA: În toate companiile din Grupul Lactalis RomâniaAlbalact, Covalact, Dorna Lactate, Lactalis Romania, Lactalis Logistic, Lactate Harghita, Parmalat Romania și Rarăul – am adoptat și implementat măsuri speciale, în linie cu recomandările și reglementările guvernamentale, atât pentru asigurarea produselor (lactate și sucuri) cu respectarea strictă a criteriilor de calitate și siguranță alimentară, cât și pentru protejarea angajaților și prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus. Cu prioritate, am intensificat procesele de igienizare și dezinfectare în toate fabricile companiilor Grupului Lactalis România, sub stricta supraveghere a departamentului de Calitate și Control al Sigurantei Alimentare și am introdus acțiuni speciale de curățare și igienizare în toate spațiile de depozitare și birouri. Am comunicat un Ghid Intern de Conduită, cu instrucțiuni clare privind modul în care angajații trebuie să acționeze pentru a preveni extinderea noului coronavirus. Desfășurăm permanent instructaje suplimentare ale salariaților cu privire la măsurile de igienă individuală și limitarea accesului în incintele companiei și am intensificat fluxurile interne de igienizare a locațiilor. Toate locațiile Lactalis România au fost dotate cu materiale suplimentare de curățenie, materiale igienico-sanitare și materiale speciale de protecție pentru angajați. Am introdus măsuri și reguli interne de restricționare a accesului vizitatorilor în incintele companiilor din Grupul Lactalis România. Am implementat reguli și fluxuri de lucru speciale pentru angajații din zona de producție și operațiuni logistice. Monitorizăm permanent salariații care au călătorit în zone cu risc ridicat de infectare sau care ar fi putut intra in contact cu persoane contaminate, asigurând respectarea măsurii de carantină sau autoizolare și păstram un strâns contact cu autoritățile sanitare locale. Am dispus intern implementarea prevederilor legii 19/2020 privind acordarea de zile
libere plătite salariaților cu copii mai mici de 12 ani, pe durata suspendării cursurilor școlare. Am implementat măsuri temporare extraordinare cum sunt munca la domiciliu și alternanța angajaților la birouri, menite să protejeze sănătatea angajaților și să limiteze fluxul de angajați în incintele companiei. În acest moment, 10% dintre angajați lucrează de-acasă (peste 220 de persoane). Este vorba doar despre angajații din zona administrativă care, în general, își pot desfășura activitatea la distanță fără să
fie nevoie de prezența la birou, astfel că business-ul companiei poate fi susținut fără perturbări semnificative. De asemenea, am inchiriat laptopuri pentru angajații care nu aveau în dotare astfel de echipamente și, astfel, vom crește numărul salariaților care vor lucra de acasă prin rotație. Existau deja în companie sisteme prin care se pot susține teleconferințe și videoconferințe multiple ca principale instrumente de lucru, însă în noile condiții am adaptat și îmbunătățit rapid aceaste facilități interne.

ROA: La ce capacitate funcționați, având în vedere recomandările Guvernului de a păstra un metru între fiecare angajat și de a nu exista adunări de mai mult de 50 de persoane?

GIAMPAOLO MANZONETTO: Toate companiile din Grupul Lactalis lucrează la capacitate maximă în acest moment, dar în condițiile speciale impuse de noile măsuri de protecție și siguranță pentru prevenirea și reducerea impactului epidemiei. Colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri – furnizori, transportatori și comercianți – pentru a proteja în primul rând angajații și pentru a asigura continuitatea business-ului.
Prioritatea noastră numărul 1 sunt angajații noștri, iar asta presupune, așa cum am precizat mai sus, reguli și fluxuri de lucru speciale pentru personalul din producție și logistică și restricții importante în ceea ce privește aglomerările de oameni (separarea și delimitarea turelor, păstrarea distanței de siguranță între angajați, limitarea adunărilor de oameni în același spațiu).

ROA: Din toate datele de care dispuneți, preconizați că vor apărea probleme cu aprovizionarea (de la fabrica dvs la retaileri și de la furnizorii dvs la dvs)?

GIAMPAOLO MANZONETTO: Am pus la punct câteva planuri de acțiune în diverse scenarii de răspândire a infecțiilor Covid-19, planuri pe care le ajustăm pe parcurs, monitorizând constant situația, legislația și hotărârile guvernamentale.
Măsurile pentru siguranța alimentară și a angajaților sunt luate în deplină concordanță cu dispozițiile autorităților sanitare, iar activitatea companiilor din Grupul Lactalis România este adaptată în consecință.
Este greu de previzionat chiar si pe termen scurt, situația epidemiei se schimbă de la o zi la alta. Desigur, luăm în calcul că vor interveni perturbări sau întârzieri în producție și livrare. În scenariul izolării unui număr mare de salariațiai companiei la domiciliu sau în centrele de carantină, suntem pregățiți să operăm modificări importante, să simplificăm producția și portofoliul de produse și să modificăm structura livrărilor, pentru a asigura nevoile de bază.
Nu avem sincope în aprovizionarea cu materie primă, ambalaje și alte materiale. Și partenerii noștri, fie că vorbim despre fermieri sau furnizori, și-au luat toate măsurile suplimentare de siguranță și prevenție, iar unele măsuri au fost implementate în strânsă colaborare cu noi.

ROA: Ati avut, prin asociațiile în care sunteți membru, o discuție cu reprezentații Guvernului, pentru a avea o viziune pe termen scurt și mediu a evoluției situației cauzate de coronavirus în România? Există posibilitatea să primiți ajutoare de la stat în cazul sistării sau diminuării activității, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul Dacia?

GIAMPAOLO MANZONETTO: Da, Asociația Procesatorilor Români din Industria Lactatelor (APRIL), din care facem parte, a purtat și poartă în continuare discuții cu reprezentanții Guvernului pentru a identifica soluții viabile care să ne ajute să reducem cât mai mult impactul acestei crize asupra activității noastre și, implicit, asupra activității furnizorilor și a comercianților, asupra aprovizionării populației cu alimente și asupra întregii economii.
Ajutorul financiar guvernamental, cum au acordat alte state europene, este absolut necesar. Multe companii mari sau mici și-au oprit deja activitatea, alte companii urmează să-și înceteze temporar activitatea, iar asta înseamnă lipsa încasărilor. Oamenii stau acasă, dar angajatorii trebuie să plătească în continuare salarii și taxe. Aici e mare nevoie de intervenția statului cu un pachet de ajutoare financiare, cum ar fi subvenții de stat pentru șomajul tehnic, subvenții pentru fermieri în cazul excedentului în producția de lapte, deductibilitate la produse care ar trebui casate din cauza lipsei vânzărilor, scutire sau
amânare de la plata impozitelor, amânarea ratelor la credite bancare.

ROA: Ce ați dori să transmiteți consumatorilor?

GIAMPAOLO MANZONETTO: Avem un rol de jucător strategic în industria alimentară din România, acela de a furniza populației produsele alimentare necesare, în contextul crizei de coronavirus care afectează întreaga industrie națională, astfel că depunem toate eforturile pentru a limita eventuale consecințe ale situației actuale asupra activității noastre și aprovizionării populației.
Este important de precizat, așa cum transmite și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), că datele științifice existente la momentul actual, precum și experiența anterioară cu infecțiile tip SARS și MERS, ne arată că acest nou coronavirus nu se transmite prin intermediul alimentelor, în consecință populația nu poate contacta acest virus pe calea alimentelor.
Acest virus are nevoie de o gazdă umană sau animală pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora. Cercetările științifice actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții de uz casnic fiind eficienți în vederea eliminării acestuia. Atât timp cât personalul din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă individuală și colectivă, nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Interviu realizat in cadrul campaniei “Sa intelegem mai bine alimentele”!

Din aceiasi categorie

Noi substanțe incluse pe lista substanțelor susceptibile de înlocuire

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1295 AL COMISIEI din 16 septembrie 2020, de modificare a...

IS 2020: Puterea antioxidanților naturali: cum să te menții sănătos la orice vârstă

Calea spre un corp sănătos poate fi parcursă mai ușor cu o dietă personalizată pe nevoile fiecărui corp. În...

S-au modificat condițiile de aprobare a substanței active azadiractină

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1293 AL COMISIEI din 15 septembrie 2020, de modificare a...

Calitatea uleiului de gătit. Ce este Acrilamida? Directiva privind nivelul de acrilamidă în produsele alimentare

Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanță este considerată cancerigenă și ar trebui redusă în...

100 de indicații geografice europene, protejate în China

Uniunea Europeană şi China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de...

Ce au descoperit inspectorii ANSVSA în luna august

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor (ANSVSA) aplicat 185 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 766.200 de lei, ca urmare a controalelor efectuate...

Alimentele ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică (studiu)

Un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a relevat că alimentele industriale ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică a celor care le consumă în...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar