Infecții cu virusul West Nile și STEC la niveluri neobișnuit de ridicate

0

De departe, cea mai mare creștere în 2018 a fost numărul infecțiilor cu virusul West Nile. Cazurile de virus West Nile, o boală zoonotică transmisă de țânțari, au fost de șapte ori mai mari decât în 2017 (1.605 față de 212) și au depășit toate cazurile raportate între 2011 și 2017.

„Motivele vârfului din 2018 nu sunt încă pe deplin înțelese. Factorii precum temperatura, umiditatea sau precipitațiile s-au dovedit că influențează activitatea sezonieră a țânțarilor și poate au jucat un rol. Deși nu putem prezice cât de intense vor fi următoarele sezoane în ceea ce privește transmisia bolii, știm că virusul West Nile circulă activ în multe țări din UE, afectând oameni, cai și păsări. ECDC își intensifică sprijinul pentru țările memebre în domeniile supravegherii, pregătirii, comunicării și controlului vectorial ”, a spus omul de știință șef al ECDC, Mike Catchpole.

Cele mai multe infecții cu virusul West Nile dobândite local au fost raportate de Italia (610), Grecia (315) și România (277). Cehia și Slovenia au raportat primele cazuri din 2013.

Italia și Ungaria au înregistrat, de asemenea, un număr tot mai mare de focare de virus West Nile la cai și alte specii de ecvidee în ultimii ani.

E.coli producătoare de toxine Shiga (STEC) a devenit a treia cea mai frecventă cauză de boală zoonotică transmisă de alimente, cu 8.161 de cazuri raportate – înlocuind yersinioza cu o creștere de 37% față de 2017. Acest lucru poate fi parțial explicat prin utilizarea tot mai mare a noilor tehnologii de laborator, facilitând depistarea cazurilor sporadice.

Numărul persoanelor afectate de listerioză în 2018 este similar cu 2017 (2.549 în 2018 față de 2.480 anul precedent). Cu toate acestea, tendința a fost ascendentă în ultimii zece ani.

Dintre bolile zoonotice acoperite de raport, listerioza reprezintă cea mai mare proporție de cazuri spitalizate (97%) și cel mai mare număr de decese (229), ceea ce o face una dintre cele mai grave boli transmise de alimente.

Raportul EFSA include, de asemenea, date despre Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, rabie, Coxiella burnetii (febra Q) și tularaemie.