Salmonella este cea mai frecventă cauză a focarelor de toxinfecții alimentare în Uniunea Europeană

Aproape unul din trei focare de toxinfecții alimentare din UE în 2018 au fost cauzate de Salmonella. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale raportului anual privind tendințele și sursele zoonozelor publicat în decembrie 2019 de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În 2018, statele membre ale UE au raportat 5.146 de focare de toxinfecții alimentare care au afectat un număr de 48.365 de persoane. Un focar de boală transmisă de alimente este un incident în care cel puțin două persoane contractează aceeași boală din același aliment sau băutură contaminată.

Slovacia, Spania și Polonia au reprezentat 67% din cele 1.581 de focare de toxinfecții alimentare care au avut drept cauză Salmonella. Aceste focare au fost legate în principal de ouă.

„Constatările din ultimul nostru Eurobarometru arată că mai puțin de o treime dintre cetățenii europeni clasează toxinfecțiile alimentare produse de bacterii printre primele cinci îngrijorări în ceea ce privește siguranța alimentelor. Numărul de focare semnalate sugerează faptul că există spațiu pentru conștientizarea consumatorilor, deoarece multe boli transmise de alimente pot fi prevenite prin îmbunătățirea măsurilor de igienă la manipularea și pregătirea alimentelor ”, a spus Marta Hugas, cercetătorul șef al EFSA.

Salmoneloza a fost a doua infecție gastro-intestinală cea mai frecvent raportată la om în UE (91.857 de cazuri raportate), după campylobacterioză (246.571).