Clarificari si noutati interpretative privind Regulamentul 1169/2011

Dr. ing. Dana Pop – consultant in industria alimentara a adus in atentia partenerilor participanti la ESE 2018, eveniment organizat de revista Ro.Aliment, clarificari si noutati interpretative privind Regulamentul Uniunii Europene 1169/2011 intrat in vigoare la 13 decembrie 2014.

Obligativitatea inserarii, pe etichete, a informatiilor nutritive se aplica din 13 decembrie 2016. Acest regulament imbina doua Directive intr-o singura legislatie obligatorie, respectiv: 2000/13/ EC, privind Etichetarea, prezentarea si publicitatea realizata alimentelor (aplicabila pana la 12 decembrie 2014) si Directiva 90/496/EEC, cu referire la Etichetarea nutritionala a alimentelor. Anul acesta, pe 8 iunie, Comisia a adoptat “Notificarea pentru intrebarile si raspunsurile referitoare la modalitatea de aplicare a Regulamentului Uniunii Europena 1169/2011”.

In ce priveste Ghidul cu privire la prezenta alergenilor, pe 13 iulie 2017, Comisia a adoptat “Notificarea referitoare la substantele sau produsele care cauzeaza alergii sau intolerante alimentare”. Acest document updateaza documentul referitor la etichetarea alergenilor, emis sub actiunea Directivei 2000/13/EC.

Scopul acestui ghid este asistarea consumatorilor, a producatorilor si a autoritatilor nationale in intelegerea noilor cerinte ale Regulamentului 1169/2011, cu referire la prezenta substantelor sau produselor cauzatoare de alergii. Aceasta notificare a fost realizata in colaborare cu tarile membre ale Uniunii Europene, devenind subiectul unei consultari publice.

calitateGhidul referitor la declararea cantitativa a ingredientelor (QUID) a fost rezultatul, pe 20 noiembrie 2017, adoptarii de catre Comisie a “Notificarii referitoare la aplicarea principiului declararii cantitative a ingredientelor (QUID)”. Documentul aliniaza Ghidul din 1998 cu cerintele Regulamentului 1169/2011, actualizand referintele legale. In aceeasi nota, scopul acestui document este de a informa consumatorii, producatorii si autoritatile nationale in aplicarea principiului declararii cantitative a ingredientelor din produse.

In 2015, ”Ghidul de etichetare nutritionala” a devenit document de ghidare pentru autoritati, cu referire la tolerantele utilizate in controlul alinierii valorilor nutritive declarate pe eticheta, cu legislatia europeana. Acest ghid prezinta un tabel simplificat, care ofera o imagine de ansamblu a diferitelor valori ale tolerantelor. Ghidul poate fi consultat ca referinta oficiala, acesta reprezentand totodata document de ghidare pentru autoritati, referitor la determinarea continutului de fibre declarate pe eticheta pentru a fi in concordanta cu cerintele Uniunii Europene.

In acelasi an, pe 3 decembrie, Comisia a adoptat un raport comun al Parlamentului European si al Consiliului cu privire la grasimile trans din alimente si dieta populatiei.

In prezent, practicile corecte de informare implica punerea la dispozitie si amplasarea informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare, a informatiilor obligatorii referitoare la acestea si lizibilitatea, precum si mentiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare.

Declaratia nutritionala este determinanta prin: aplicarea declaratiei nutritionale, declaratia nutritionala obligatorie, indicatii facultative, forme de exprimare si de prezentare a declaratiei nutritionale, forme de exprimare si de prezentare suplimentare, scutiri de la declaratia nutritionala obligatorie, produse specifice.

Informatiile cu referire la produsele alimentare nu trebuie sa induca in eroare cumparatorul sugerand, prin intermediul prezentarii, in descrieri sau imagini prezenta unui produs alimentar sau a unui anumit ingredient, cata vreme, in realitate, o componenta prezenta in mod natural in respectivul produs alimentar a fost inlocuit(a) cu o alta componenta sau cu un alt ingredient.