facebook
Sunday, June 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
AmbalajeNutri-Score nu distruge imaginea uleiului de măsline, constată un...

Nutri-Score nu distruge imaginea uleiului de măsline, constată un sondaj

-

În ciuda criticilor producătorilor că etichetarea Nutri-Score cu „C” a uleiului de măsline penalizează produsul, noile cercetări realizate în Spania sugerează că sistemul de etichetare nutrițională nu are un impact negativ asupra percepției consumatorilor și nici asupra intenției de cumpărare.

Nutri-Score a provocat multe controverse în sectorul uleiului de măsline. Producătorii susțin că atribuirea unui „C” din etichetarea Nutri-Score pentru uleiul de măsline nu reflectă calitatea nutrițională a produsului – în special în comparație cu alte grăsimi cu calități nutriționale mai scăzute.

Ce părere au consumatorii despre toate acestea? Etichetarea Nutri-Score a uleiului de măsline are impact asupra percepției lor asupra produsului? Vor fi ei mai puțin dispuși să cumpere ulei de măsline în viitor? Și cred că Nutri-Score ar trebui aplicat categoriei?

Un sondaj realizat în rândul consumatorilor din Spania a căutat răspunsuri la aceste întrebări presante.

Uleiul de măsline etichetare în contradicție cu orientările de sănătate publică“

Dezvoltat pentru prima dată în Franța, Nutri-Score a fost recomandat oficial de autoritățile sanitare din Belgia, Spania, Germania, Țările de Jos, Luxemburg, Spania și Elveția.

La nivelul UE, sistemul Nutri-Score ar putea fi un concurent pentru schema de etichetare nutrițională obligatorie a Comisiei Europene (FOP), preconizată a fi propusă până la sfârșitul anului viitor.

Nutri-Score funcționează prin ierahizarea alimentelor de la -15 pentru cel mai sănătos produs la +40 pentru cele care sunt „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește un cod de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F). Algoritmul se calculează pe baza unei cantități standard de 100g / ml de produs.

Schema de etichetare nutrițională a fost lăudată de membrii comunității științifice din Europa, mulți dintre aceștia depunând eforturi pentru adoptarea sa obligatorie în întregul blocul comunitar.

Anul trecut, rezultatele studiului efectuate în Belgia au indicat faptul că, pe baza sa, cumpărătorii fac alegeri alimentare mai sănătoase. În luna martie a acestui an, Public Health France (Santé Publique France) a publicat rezultatele cercetărilor privind impactul Nutri-Score asupra alegerilor alimentare în cei trei ani de la adoptare, dezvăluind în mod similar că eticheta a avut un impact pozitiv asupra comportamentului de cumpărare.

Și un raport recent al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) sugerează că Nutri-Score este cea mai eficientă etichetă nutrițională în ceea ce privește scăderea riscului apariției de boli netransmisibile, cum ar fi cancerul.

PRO-NUTRISCORE

Nutri-Score a fost, de asemenea, susținut de membrii cheie ai industriei alimentare, precum giganții din FMCG, Nestlé și Danone care se militează pentru adoptarea la nivelul UE a schemei de etichetare FOP. Cu toate acestea, unele sectoare de producție agricolă, în special industria de procesare a cărnii, industria brânzeturilor și a uleiului de măsline, nu sunt de acord.

În general, Nutri-Score clasifică aceste alimente cu coduri de la C la E, datorită profilului nutrițional pe 100g / 100ml de produs, precum și densității calorice ridicate.

Pentru sectorul uleiului de măsline, etichetarea cu „C” este în contradicție cu îndrumările autorităților publice din țările mediteraneene, care enumeră produsul drept una dintre grăsimile adăugate preferate pentru gătit și condimente.

Uleiul de măsline conține polifenoli de măsline, care, în cantități mai mari de 250 ppm, sunt considerate a ajuta la combaterea inflamației și la reducerea riscului de boli precum bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

„Acest algoritm nutrițional controversat creează confuzie printre consumatori prin faptul că nu diferențiază uleiul de măsline de alte uleiuri și chiar și alte alimente procesate“, au remarcat organizatorii Premiilor de sănătate și aromă la începutul acestui an. Premiile sunt rezultatul colaborării dintre Centrul de studii avansate în uleiuri de măsline, producătorul de ulei de măsline Deoleo, furnizorul de extracte Genosa și firma de ambalare Tetra Pak.

„Evaluările acestui sistem algoritmic au fost bine primite în unele țări, dar a generat îndoieli enorme în multe altele unde idustria și consumatorii au fost nemulțumiți având în vedere că ierarhizarea unor alimente din dieta mediteraneană în grupele C și E, denaturând valoare lor nutritivă adevărată.“

Organizatorii fac campanie pentru ca uleiurile de măsline extravirgine care conțin niveluri ridicate de polifenoli să obțină un scor mai mare, datorită „beneficiilor lor demonstrate clinic pentru consumatori”.

În afară de nutriție, producătorii și industriașii din sectorul uleiului de măsline din Spania, Italia și Grecia și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că acordarea unui „C galben” ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor și vânzărilor interne.

Nutri-Score ar trebui să fie afișat pe ambalajul uleiului de măsline“

Pentru a examina dacă Nutri-Score ar putea avea un impact negativ asupra imaginii și alegerii uleiului de măsline, cercetătorii din Franța și Spania au efectuat un sondaj pe un eșantion de 486 de consumatori din Spania.

În studiu, consumatorilor li s-au prezentat imagini cu șapte uleiuri vegetale și unt, cu Nutri-Score corespunzător. Exemplele includ uleiul de măsline („C”), uleiul de arahide („D”) și untul („E”).

Potrivit rezultatelor sondajului, marea majoritate (79,8%) dintre participanți au spus că Nutri-Score a fost util pentru recunoașterea diferențelor de calitate nutrițională dintre cele opt grăsimi prezentate.

Folosind schema de etichetare FOP, 89,1% dintre respondenți au considerat că uleiul de măsline este cel mai sănătos din grup. Un total de 86,2% au declarat că vor cumpăra ulei de măsline mai frecvent.

Odată ce participanții au fost informați că Nutri-Score ‘C’ este cea mai bună notă printre grăsimile adăugate, 10,7% au spus că vor consuma ulei de măsline mai mult decât fac în prezent și 71,4% au răspuns că vor consuma la fel de mult ca înainte.

Semnificativ, 77,8% au spus că Nutri-Score ar trebui să fie afișat pe ambalajele cu ulei de măsline.

„Rezultatele noastre arată că Nutri-Score nu pare să aibă un impact negativ asupra percepției uleiului de măsline de către consumatorii spanioli și nu afectează comportamentul intenționat al acestora în raport cu recomandările pentru a favoriza uleiul de măsline printre grăsimile adăugate”, notează cercetătorii.

Reflectând asupra „dezbaterii aprinse” din Spania cu privire la Nutri-Score, prin care lobby-urile producătorilor de ulei de măsline au ridicat problema excluderii uleiului de măsline din aplicația Nutri-Score, cercetătorii au declarat că descoperirile lor nu susțin o astfel de strategie. „Mai mult de trei sferturi din participanții noștri studiu au susținut utilizarea Nutri-Scor pe ambalajul uleiului de măsline.“

Sursa: Revista Foods, articolul „Este eticheta FOP nutrițională Nutri-Score bine înțeleasă de către consumatori atunci când se compară calitatea nutritivă a grăsimilor adăugate, și are un impact negativ asupra imaginii uleiului de măsline?“, publicat la 17 septembrie 2021, DOI: https://doi.org/10.3390/foods10092209, autori: Morgaine Fialon, Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio, Mathilde Touvier, Serge Hercberg și Pilar Galan

DIN ACTUALITATE

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul Global Consumer Insights Pulse 2022...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 865.800 de...

Din aceeași categorie

Distribuția Familiei Safir: produse sigure în magazinele din România

De la an la an Safir crește, iar cum într-un lanț de producție fiecare depinde de celălalt, atunci când...

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru adaptarea căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare au colectat cu 14.108 tone mai puțin lapte de vacă...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Știrile ultimelor 7 zile

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Cum ar putea reduce codurile QR și inovația digitală risipa de lactate

Laptele de băut este irosit frecvent. Poate ajuta digitalizarea? Datele limită tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni...

Proteine alternative: inerția guvernamentală face ca Regatul Unit „să rămână în urmă Chinei și UE”

Marea Britanie riscă să rămână în urmă Chinei și UE în ceea ce privește fabricarea și vânzarea înlocuitorilor de...

Andreea Cioromela preia rolul de Administrator și de Director General Adjunct Kaufland România

București, 15 iunie 2022 Andreea Cioromela a preluat, începând cu luna iunie 2022, rolul de Administrator al Kaufland România, după...

Tehnologiile de secvențiere de ultimă generație (NGS) pentru detectarea agenților patogeni

Industria alimentară de astăzi se concentrează pe transparență și pe o mai bună înțelegere a focarelor de origine alimentară...

EFSA suspendă aprobarea CBD pentru alimente noi din cauza lipsei datelor: „Am identificat mai multe pericole”

EFSA nu poate progresa cu aprobarea alimentelor noi pentru CBD din cauza lipsei de date. EFSA a anunțat că...

Potențialul drojdiei oleaginoase să înlocuiască sursele nesustenabile de grăsime

Ce este uleiul microbian, cum este produs și are acesta potențialul de a înlocui grăsimea convențională în biocombustibil, furaje...

Centralizarea stocurilor pentru produsele agroalimentare (MADR)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă