facebook
8.4 C
Bucharest
Monday, October 18, 2021
AmbalajeNutri-Score nu distruge imaginea uleiului de măsline, constată un...

Nutri-Score nu distruge imaginea uleiului de măsline, constată un sondaj

-

spot_img

În ciuda criticilor producătorilor că etichetarea Nutri-Score cu „C” a uleiului de măsline penalizează produsul, noile cercetări realizate în Spania sugerează că sistemul de etichetare nutrițională nu are un impact negativ asupra percepției consumatorilor și nici asupra intenției de cumpărare.

Nutri-Score a provocat multe controverse în sectorul uleiului de măsline. Producătorii susțin că atribuirea unui „C” din etichetarea Nutri-Score pentru uleiul de măsline nu reflectă calitatea nutrițională a produsului – în special în comparație cu alte grăsimi cu calități nutriționale mai scăzute.

Ce părere au consumatorii despre toate acestea? Etichetarea Nutri-Score a uleiului de măsline are impact asupra percepției lor asupra produsului? Vor fi ei mai puțin dispuși să cumpere ulei de măsline în viitor? Și cred că Nutri-Score ar trebui aplicat categoriei?

Un sondaj realizat în rândul consumatorilor din Spania a căutat răspunsuri la aceste întrebări presante.

Uleiul de măsline etichetare în contradicție cu orientările de sănătate publică“

Dezvoltat pentru prima dată în Franța, Nutri-Score a fost recomandat oficial de autoritățile sanitare din Belgia, Spania, Germania, Țările de Jos, Luxemburg, Spania și Elveția.

La nivelul UE, sistemul Nutri-Score ar putea fi un concurent pentru schema de etichetare nutrițională obligatorie a Comisiei Europene (FOP), preconizată a fi propusă până la sfârșitul anului viitor.

Nutri-Score funcționează prin ierahizarea alimentelor de la -15 pentru cel mai sănătos produs la +40 pentru cele care sunt „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește un cod de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F). Algoritmul se calculează pe baza unei cantități standard de 100g / ml de produs.

Schema de etichetare nutrițională a fost lăudată de membrii comunității științifice din Europa, mulți dintre aceștia depunând eforturi pentru adoptarea sa obligatorie în întregul blocul comunitar.

Anul trecut, rezultatele studiului efectuate în Belgia au indicat faptul că, pe baza sa, cumpărătorii fac alegeri alimentare mai sănătoase. În luna martie a acestui an, Public Health France (Santé Publique France) a publicat rezultatele cercetărilor privind impactul Nutri-Score asupra alegerilor alimentare în cei trei ani de la adoptare, dezvăluind în mod similar că eticheta a avut un impact pozitiv asupra comportamentului de cumpărare.

Și un raport recent al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) sugerează că Nutri-Score este cea mai eficientă etichetă nutrițională în ceea ce privește scăderea riscului apariției de boli netransmisibile, cum ar fi cancerul.

PRO-NUTRISCORE

Nutri-Score a fost, de asemenea, susținut de membrii cheie ai industriei alimentare, precum giganții din FMCG, Nestlé și Danone care se militează pentru adoptarea la nivelul UE a schemei de etichetare FOP. Cu toate acestea, unele sectoare de producție agricolă, în special industria de procesare a cărnii, industria brânzeturilor și a uleiului de măsline, nu sunt de acord.

În general, Nutri-Score clasifică aceste alimente cu coduri de la C la E, datorită profilului nutrițional pe 100g / 100ml de produs, precum și densității calorice ridicate.

Pentru sectorul uleiului de măsline, etichetarea cu „C” este în contradicție cu îndrumările autorităților publice din țările mediteraneene, care enumeră produsul drept una dintre grăsimile adăugate preferate pentru gătit și condimente.

Uleiul de măsline conține polifenoli de măsline, care, în cantități mai mari de 250 ppm, sunt considerate a ajuta la combaterea inflamației și la reducerea riscului de boli precum bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

„Acest algoritm nutrițional controversat creează confuzie printre consumatori prin faptul că nu diferențiază uleiul de măsline de alte uleiuri și chiar și alte alimente procesate“, au remarcat organizatorii Premiilor de sănătate și aromă la începutul acestui an. Premiile sunt rezultatul colaborării dintre Centrul de studii avansate în uleiuri de măsline, producătorul de ulei de măsline Deoleo, furnizorul de extracte Genosa și firma de ambalare Tetra Pak.

„Evaluările acestui sistem algoritmic au fost bine primite în unele țări, dar a generat îndoieli enorme în multe altele unde idustria și consumatorii au fost nemulțumiți având în vedere că ierarhizarea unor alimente din dieta mediteraneană în grupele C și E, denaturând valoare lor nutritivă adevărată.“

Organizatorii fac campanie pentru ca uleiurile de măsline extravirgine care conțin niveluri ridicate de polifenoli să obțină un scor mai mare, datorită „beneficiilor lor demonstrate clinic pentru consumatori”.

În afară de nutriție, producătorii și industriașii din sectorul uleiului de măsline din Spania, Italia și Grecia și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că acordarea unui „C galben” ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor și vânzărilor interne.

Nutri-Score ar trebui să fie afișat pe ambalajul uleiului de măsline“

Pentru a examina dacă Nutri-Score ar putea avea un impact negativ asupra imaginii și alegerii uleiului de măsline, cercetătorii din Franța și Spania au efectuat un sondaj pe un eșantion de 486 de consumatori din Spania.

În studiu, consumatorilor li s-au prezentat imagini cu șapte uleiuri vegetale și unt, cu Nutri-Score corespunzător. Exemplele includ uleiul de măsline („C”), uleiul de arahide („D”) și untul („E”).

Potrivit rezultatelor sondajului, marea majoritate (79,8%) dintre participanți au spus că Nutri-Score a fost util pentru recunoașterea diferențelor de calitate nutrițională dintre cele opt grăsimi prezentate.

Folosind schema de etichetare FOP, 89,1% dintre respondenți au considerat că uleiul de măsline este cel mai sănătos din grup. Un total de 86,2% au declarat că vor cumpăra ulei de măsline mai frecvent.

Odată ce participanții au fost informați că Nutri-Score ‘C’ este cea mai bună notă printre grăsimile adăugate, 10,7% au spus că vor consuma ulei de măsline mai mult decât fac în prezent și 71,4% au răspuns că vor consuma la fel de mult ca înainte.

Semnificativ, 77,8% au spus că Nutri-Score ar trebui să fie afișat pe ambalajele cu ulei de măsline.

„Rezultatele noastre arată că Nutri-Score nu pare să aibă un impact negativ asupra percepției uleiului de măsline de către consumatorii spanioli și nu afectează comportamentul intenționat al acestora în raport cu recomandările pentru a favoriza uleiul de măsline printre grăsimile adăugate”, notează cercetătorii.

Reflectând asupra „dezbaterii aprinse” din Spania cu privire la Nutri-Score, prin care lobby-urile producătorilor de ulei de măsline au ridicat problema excluderii uleiului de măsline din aplicația Nutri-Score, cercetătorii au declarat că descoperirile lor nu susțin o astfel de strategie. „Mai mult de trei sferturi din participanții noștri studiu au susținut utilizarea Nutri-Scor pe ambalajul uleiului de măsline.“

Sursa: Revista Foods, articolul „Este eticheta FOP nutrițională Nutri-Score bine înțeleasă de către consumatori atunci când se compară calitatea nutritivă a grăsimilor adăugate, și are un impact negativ asupra imaginii uleiului de măsline?“, publicat la 17 septembrie 2021, DOI: https://doi.org/10.3390/foods10092209, autori: Morgaine Fialon, Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio, Mathilde Touvier, Serge Hercberg și Pilar Galan

DIN ACTUALITATE

Anuga 2021 sub semnul „Transformării”

Anuga 2021, având ca temă de referință verbul „Transformă”, a depășit toate așteptările organizatorilor și vizitatorilor, având în vedere această perioadă post coronavirus. Cu...

Etica în managementul erei informațiilor | 2 noiembrie | Seminarul ESE

Sinceritatea și necesitatea respectării principiilor etice în managementul erei informațiilor par să fie provocările momentului, la același nivel cu amenințările ce vin din partea...

Voi cum sărbătoriți Ziua Mondială a Alimentației?

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) va marca Ziua Mondială a Alimentației (16 octombrie) prin aplecarea spre agricultura familială. Ministerul român al Agriculturii...

Cum putem proteja consumatorii și reputația brandului? Aflăm împreună la ESE 2021.

Schimbările recente aduse reglementărilor Uniunii Europene și internaționale îi obligă pe producători să implementeze un proces de inspecție a etichetării, pentru a se asigura...

Din aceeași categorie

Anuga 2021 sub semnul „Transformării”

Anuga 2021, având ca temă de referință verbul „Transformă”, a depășit toate așteptările organizatorilor și vizitatorilor, având în vedere...

Etica în managementul erei informațiilor | 2 noiembrie | Seminarul ESE

Sinceritatea și necesitatea respectării principiilor etice în managementul erei informațiilor par să fie provocările momentului, la același nivel cu...

Voi cum sărbătoriți Ziua Mondială a Alimentației?

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) va marca Ziua Mondială a Alimentației (16 octombrie) prin aplecarea spre...

Cum putem proteja consumatorii și reputația brandului? Aflăm împreună la ESE 2021.

Schimbările recente aduse reglementărilor Uniunii Europene și internaționale îi obligă pe producători să implementeze un proces de inspecție a...

Cum se va moderniza și adapta la realitățile românești programul european “Lapte în școli”

Anul trecut, aproximativ 2 milioane de copii nu au mai beneficiat de suportul alimentar prevăzut de Programul pentru școli/Laptele...

Utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, interzisă

Utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar ar putea fi interzisă în statele-membre Uniunii Europene (UE) începând de...

Țara noastră a importat cu 35% mai mult lapte brut

România a importat cu 35,3% mai mult lapte brut în august 2021 în comparație cu iulie 2021, și cu...

Industria respinge concluziile studiului care afirmă că îndulcitorii artificiali ar afecta intestinul

Îndulcitorii artificiali pot interfera în comunicarea dintre speciile bacteriene care alcătuiesc microbiomul intestinal, spun cercetătorii, care consideră că acest...

Știrile ultimelor 7 zile

Etica în managementul erei informațiilor | 2 noiembrie | Seminarul ESE

Sinceritatea și necesitatea respectării principiilor etice în managementul erei...

Voi cum sărbătoriți Ziua Mondială a Alimentației?

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) va...

Cum putem proteja consumatorii și reputația brandului? Aflăm împreună la ESE 2021.

Schimbările recente aduse reglementărilor Uniunii Europene și internaționale îi...

Utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, interzisă

Utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar ar putea fi interzisă în statele-membre Uniunii Europene (UE) începând de...

Țara noastră a importat cu 35% mai mult lapte brut

România a importat cu 35,3% mai mult lapte brut în august 2021 în comparație cu iulie 2021, și cu...

Industria respinge concluziile studiului care afirmă că îndulcitorii artificiali ar afecta intestinul

Îndulcitorii artificiali pot interfera în comunicarea dintre speciile bacteriene care alcătuiesc microbiomul intestinal, spun cercetătorii, care consideră că acest...

Noutăți în agenda ESE 2021!

Pentru a putea răspunde intrebărilor ce apar permanent datorită schimbărilor legislative dar și pentru a discuta pe subiecte sensibile...

Ce urmează? Nestlé accelerează inovația cu noi alternative alimentare pentru creveți și ouă

Nestlé dorește să stimuleze creșterea vânzărilor produselor alimentare pe bază de plante prin inovație. La un eveniment la care...

Probleme pentru piața proteinelor vegetale

Sectorul proteinelor vegetale se confruntă cu o „situație fără precedent” care are un impact puternic pe piață, avertizează unul...

Criza CO2 a evidențiat „necesitatea unor sisteme alimentare mai localizate”

Marea Britanie se confrunta cu o serie avertismente privind o viitoare criză severă de alimente și chiar cu perspectiva...

Un nou record pentru prețul alimentelor la nivel global

Organizația Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a transmis că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a...

Și în 2022 va trebui să alocăm o atenție deosebită modului în care alegem să investim în promovarea companiilor

Ne bucurăm să vă fim încă un an aproape și ne onorează orice oportunitate de a avea o discuție...

Robotul de fabricare a pastelor „privește” spre expansiunea europeană

Start-up-ul din spatele unui robot autonom care gătește paste și sos pentru consumatorii parizieni a primit investiții pentru extinderea...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă