6.2 C
Bucharest
Saturday, April 17, 2021
Calitate Cum influențează standardele de bunăstare a animalelor gustul cărnii?

Cum influențează standardele de bunăstare a animalelor gustul cărnii?

-

Atingerea unor standarde mai înalte de bunăstare a animalelor are un cost pentru producători. Dar aceste standarde conduc și la o calitate mai bună a cărnii?

Comisia Europeană dorește să afle dacă standardele mai înalte de bunăstare a animalelor conduc la o calitate mai bună a cărnii. Acest fapt este dovedit de acordarea unui grant de mai multe milioane de euro din cadrul de finanțare Orizont 2020 pentru proiectul mEATquality, condus de Hans Spoolder, de la Wageningen Livestock Research.

Carnea de pui și porc în vizor

Proiectul mEATquality de 6 milioane de euro va investiga legăturile dintre bunăstarea îmbunătățită a animalelor și carnea de pui și de porc de calitate superioară. Decizia de realizatorilor proiectului de a se concentra asupra acestor două tipuri de carne și mai puțin asupra celei de vită, a fost deliberată.

Comisia Europeană a fost specifică în obiectivul său de a identifica ce elemente din medii extinse sunt considerate a contribui la îmbunătățirea calității produselor, a explicat liderul proiectului Spoolder. Pentru a răspunde la această întrebare, echipa de cercetători dorește să „creeze cel mai mare contrast”, ceea ce înseamnă să se concentreze asupra „animalelor crescute foarte intensiv față de animalele păstrate foarte extensiv.

„De aceea am ales porcii și păsările, care sunt adesea ținute într-un spațiu foarte mic, dar care pot fi crescute și extensiv, cum ar fi în agricultura ecologică. În cazul bovinelor, având în vedere că oricum ele sunt ținute de obicei afară pe câmp, ar fi mai dificil să se dovedească efectele”, a declarat Hans Spoolder pentru FoodNavigator.

Metodologie

Proiectul va aborda diferite aspecte ale sistemelor de creștere a animalelor în sistem extensiv. Cercetătorul a explicat că există o multitudine de factori potențial relevanți în acest stil de agricultură.

Un astfel de element este furajarea. Dacă porcii sunt crescuți în curți, cu iarbă, mai degrabă decât în clădiri, ar putea avea acces la mai multe furaje decât omologii lor crescuți intensiv.

Genetica poate juca, de asemenea, un rol, consideră Spoolder: „Diferite rase sunt mai susceptibile de a fi crescute în sisteme ecologice, decât în sistemele convenționale.“

Un alt element ar putea fi spațiul disponibilSe spune că posibilitatea păsărilor și animalelor de a se mișca și a-și folosi musculatura ar putea avea impact asupra gustului produsului final din carne.

„Ne vom uita la fiecare dintre acești factori, în mod individual și vom compara între ele animalele și păsările crescute în sistem intensiv și extensiv“.

Producție intensivă vs extinsivă de carne

Agricultura intensivă, denumită adesea „agricultură industrială, se bazează pe metode menite să maximizeze producția de carne. În aceste sisteme, animalele pot fi ținute în hale specializate o mare parte din viața lor. În cazul creșterii animalelor în sistem extinsiv, reproducerea, gestionarea bolilor și dieta pot fi ușor controlate.

Agricultura extensivă, pe de altă parte, este de obicei practicată în aer liber. Animalele sunt considerate în mare măsură „în aer liber”, ceea ce înseamnă că sunt libere să se deplaseze după bunul plac, în ferme.

Se vor face și comparații între diferitele calități ale cărnii. „În afară de efectuarea de anchete în ferme pentru a vedea cum sunt ținute animalele, vom consulta consumatorii și experții în degustare a cărnii – folosind tot timpul analiza datelor – pentru a vedea ce legături există între modul în care sunt ținute animalele și calitatea cărnii lor.” (…)

Ce așteaptă Spoolder să dezvăluie prin descoperirile sale?

Anumite elemente ale agriculturii în sistem extensiv sunt „mai susceptibile” de a provoca un efect, a declarat el pentru FoodNavigator.com, citând studii de dietă și genetică. Creșterea animalelor în spații mai extinse ar putea avea ca rezultat un produs de calitate mai bună, ceea ce constituie o posibilitate, ce trebuie verificată.

„Vreau ca animalele să aibă o viață bună și vreau ca și consumatorii să se bucure de o bucată de carne delicioasă în farfurie. Ar fi ideal dacă am putea dovedi o conexiune de unu-la-unu între cele două.“

Combaterea fraudei alimente

Dacă se dovedește că porcii și păsările crescute în sistem extensiv produc carne de calitate mai bună, există posibilitatea ca producătorii ce oferă bunăstare animalelor să profite mai mult.

Prin urmare, este important ca produsele care pretind a fi crescute în astfel de condiții să poată fi urmărite de-a lungul lanțului de aprovizionare.

„Putem vedea scopul în acest sens”, a explicat Spoolder. „Comisia Europeană dorește să se asigure că frauda alimentară este limitată pe cât posibil. În cazul în care există modalități prin care își pot da seama dintr-o privire despre calitatea cărniiștiind că aceasta provine de la animale crescute în condiții mai bune de bunăstare, atunci Comisia ar dori să știe.

Comisia este interesată în special de trasabilitate de-a lungul lanțului extins de aprovizionare cu carne, de exemplu în producția de carne ecologică. “Există o mulțime de bani de făcut în agricultura ecologică și întotdeauna când sunt bani de făcut este tentant să se comită fraude”, a spus conducătorul proiectului.

Prin urmare, în cadrul proiectului mEATquality, Spoolder și echipa sa vor aplica tehnologii precum analize cu izotopi și analize genetice și moleculare, care pot oferi indicii cu privire la cantitatea de soare la care a fost expus un animal sau pe ce fel de sol a fost crescut.

Cercetătorul a subliniat că speră să folosească astfel de tehnologii pentru a stabili o legătură directă între elementele din carnea de porc și carnea de pui și creșterea lor în sistem extensiv.

Obținerea unor prețuri mai ridicate pe raft

Proiectul mEATquality se referă la cel puțin trei elemente ale Acordului verde european: combaterea fraudei alimentare, îmbunătățirea bunăstării animalelor și bunăstarea animalelor în contextul etichetării alimentelor.

Etichetarea alimentelor este deosebit de relevantă, având în vedere că produsele asociate cu standarde mai înalte de bunăstare a animalelor ar trebui să fie eligibile pentru o primă de preț. Etichetele alimentelor sunt o modalitate prin care acest lucru poate fi comunicat consumatorilor.

„Aceasta face parte, de asemenea, din proiectul nostru”, a spus Spoolder. „Colabărăm cu Carrefour, precum și cu oamenii de științe sociale și paneluri de consum din Danemarca și Germania, pentru a afla care părți vor fi găsite mai «atractive», cu privire la bunăstarea animalelor și etichetarea alimentelor ecologice.

„Vrem să știm ce anume găsesc interesant consumatorii la alimentele ecologice și cum ar trebui producătorii să comunice alte aspecte ale extensificării, astfel încât să se obțină valoare adăugată, dar și rambursarea costurilor de la consumatori, prin preț.“

Proiectul care se va întinde pe o perioadă de patru ani va demara în luna august. Partenerii suplimentari ai proiectului includ Centrul de legătură pentru industria de prelucrare a cărnii din Uniunea Europeană (CLITRAVI), crescătorul francez de păsări Hubbard și producătorul olandez de echipamente de procesare a cărnii Marel.

DIN ACTUALITATE

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi a lansat definiția oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale” pentru a...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

Din aceiasi categorie

Piața ingredientelor alimentare congelate este „pregătită pentru decolare”

O nouă companie își propune să importe ingrediente congelate, în Marea Britanie și va aduce ingrediente alimentare congelate din...

18 martie 2021: Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind speciile botanice care conțin derivați se modifică de hidroxiantracen

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2021/468 AL COMISIEI din 18 martie 2021 de modificare a  al Parlamentului European și...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel...

Altopack și Halodi Robotics au format un parteneriat pentru a dezvolta un robot pentru ambalare

Compania italiană de ambalare Altopack s-a alăturat echipei Halodi Robotics pentru a dezvolta un robot care poate alimenta cu...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

A fost lansată definiția globală oficială a ceea ce constituie „un aliment cu cereale integrale”

Grupul internațional de lucru pentru elaborarea definiției cerealelor întregi...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar