Produsele romanesti cuceresc cosurile cumparatorilor

Iti recomandam

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București a celebrat pe 14 noiembrie 2020, împlinirea a 20 de ani de activitate.

Domeniul principal de cercetare al INCDBA - IBA București este reprezentat de domeniul agroalimentar, bioeconomie. Obiectivele și direcțiile științifice ale...

Posterele castigatoare la INGREDIENTS SHOW 2020

Apropiindu-se si mai mult de profilul evenimentelor academice, INGREDIENTS SHOW 2020 a fost despre INOVARE, ȘTIINȚĂ, SOLUȚII, EVOLUȚIE, PLANIFICARE,...

FIT4FOOD 2030 – Policy Lab Romania

Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si IBA Bucuresti au organizat o serie de...

15 postere inscrise in concurs in cadrul INGREDIENTS SHOW 2020

Participantii la INGREDIENTS SHOW 2020 - “Stiința ingredientelor - de la inovare și planificare, la adaptare și alegere", care au...

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat, recent, ca sustine initiativa legislativa care obliga supermarketurile sa comercializeze produse romanesti in proportie de 51%.

Jumatate dintre romani sunt dispusi sa faca un efort suplimentar, cum ar fi parcurgerea unei distante mai mari, pentru a cumpara produse romanesti dintr-un supermarket sau hipermarket, arata un studiu realizat de compania iSense Solutions. Studiul a fost realizat online pe un esantion de 1.011 de respondenti, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani din mediul urban din Romania. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3,1%, la un nivel de incredere de 95%. Originea romaneasca se numara printre cele mai importante criterii – alaturi de prospetime, gust si varietate – care ii determina pe consumatori sa aleaga un anumit supermarket sau hipermarket.
„Importanta criteriului produs in Romania difera in functie de produs. Astfel, respondentii au ales:

 • ouale (56%),
 • carnea (52%),
 • legumele (52%), l
 • aptele (51%),
 • fructele (48%),
 • branza (48%),
 • iaurtul (45%),
 • pestele (32%) si
 • conservele (39%).

Dintre acestia, romanii peste 55 ani considera intr-o proportie semnificativ mai mare ca cel mai important este ca laptele si legumele sa fie de provenienta romaneasca, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani prefera carnea si iaurtul de origine autohtona”, afirma Andrei Canda, Managing Partner iSense Solutions.
Potrivit studiului, romanii considera ca supermarketurile / hipermarketurile cu cea mai mare varietate de produse romanesti sunt:

 1. Kaufland (58%),
 2. Carrefour Hypermarket (36%),
 3. Auchan (34%),
 4. Cora (16%) si
 5. Lidl (16%).

„De remarcat este faptul ca, desi provenienta romaneasca a produselor este suficient de importanta pentru consumatori incat sa parcurga o distanta mai mare fata de casa pentru a-si face cumparaturile, 44% dintre romani au afirmat ca nu ar renunta la supermarketul / hipermarketul preferat daca ar sti ca acesta vinde produse romanesti intr-o proportie foarte mica”, a adaugat Traian Nastase, Managing Partner iSense Solutions.

Lorina Trandafir, Private Brand & Activation Coordinator la Mega Image, spune pentru RO.aliment ca la ora actuala consumatorul roman are un grad mai mare de incredere in produsele traditionale dintr-un sentiment de apartenenta la traditie si la spiritul romanesc.

Marcile proprii respecta retetele traditionale

In anul 2009 a fost dezvoltat brandul propriu Gusturi Romanesti, prezent in sortimentatia Mega Image de sase ani. Produsele Gusturi Romanesti sunt fabricate in Romania, obtinute din materii prime de origine romaneasca, dupa retete traditionale sau autentice romanesti sau care sunt parte a culturii romanesti sau a unei perioade specifice din istoria Romaniei, obtinute in cele mai multe cazuri printr-un mod de prelucrare traditional.

„Produsele Gusturi Romanesti se regasesc in categorii precum lactate si branzeturi, delicatese, congelate, carne proaspata, panificatie, produse culinare, dulciuri, produse pentru mic dejun, bauturi, dar si fructe si legume. Bineinteles, sortimentatia de fructe si legume Gusturi Romanesti va respecta si sezonalitatea locala a produselor. Pentru 2016 ne asteptam ca interesul consumatorilor pentru produsele Gusturi Romanesti sa creasca, motiv pentru care vom continua extinderea numarului de magazine, precum si extinderea portofoliului de produse”, spune, pentru ro.Aliment, Lorina Trandafir de la Mega Image.

Momentan, in reteaua Mega Image sunt doua magazine Gusturi Romanesti (Gusturi Romanesti Ion Mihalache si Gusturi Romanesti Moghioros), insa intregul concept – atat ca sortimentatie, cat si ca design – se regaseste sub forma unui concept corner si in magazinul Concept Store Baneasa.
Marca proprie „Bun, din Romania!” a fost lansata in magazinele BILLA din toata tara in 2014 cu un sortiment de legume si fructe, iar in 2015 s-a extins prin introducerea sortimentelor din carne si lapte provenite din zone din Romania recunoscute si apreciate pentru retetele vechi si metodele de productie. Pana la finalul acestui an, brandul se va innoi cu o gama mult asteptata de dulceturi, dulciuri, miere, paste si multe altele. Marca „Bun, din Romania!” este o invitatie pentru a sustine economia locala, dar si un mod prin care BILLA Romania incurajeaza clientii sa consume produse romanesti. Aceste produse sunt disponibile in toate cele 86 de magazine din tara. „Stim ca din ce in ce mai multi clienti isi doresc sa recunoasca gustul pe care il stiau din copilarie in produsele pe care le consuma. Pentru ca identificarea producatorilor autentici a devenit o adevarata provocare, prin marca „Bun, din Romania!ʺ aducem aproape calitatea romaneasca in magazinele BILLA din toata tara”, a declarat Sorana Georgia, Director General al BILLA Romania.
Producatorii autohtoni sustinuti de marii jucatori
Carrefour isi propune si pentru acest an continuarea colaborarii cu micii producatori si fermierii romani, pentru aprovizionare locala si regionala, mentinand eforturile de a dezvolta noi parteneriate la nivel national care sa faciliteze consumul produselor romanesti.

„Romania are un potential de productie foarte bun, iar in reteaua Carrefour exista o cerere ridicata pentru produsele autentice romanesti. De aceea, urmarind axa noastra principala de diferentiere, cautam sa dezvoltam economia Romaniei prin sustinerea producatorilor locali si in acelasi timp sa putem oferi o gama cat mai diverisificata de produse, care sa raspunda nevoilor clientilor nostri. In acelasi timp, cunoastem provocarile pe care micii producatori trebuie sa le depaseasca pentru ca produsele lor sa ajunga la consumatorul final, astfel incat cautam permanent sa le oferim sprijin constand in flexibilitate, conditii de aprovizionare adaptate, dar si promovare a produselor. Am reusit in timp sa ne consolidam parteneriatele incheiate cu acestia si sa oferim astfel clientilor produse locale si regionale de calitate, la un pret mult mai mic”, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing Carrefour Romania.

Retailerul francez are la ora actuala aproximativ 1.500 de furnizori cu care colaboreaza pe plan local. Intre acestia se numara producatorii locali de fructe si legume si chiar daca acestia nu au capacitatea de a aproviziona toate magazinele din tara, ei aprozivioneaza magazinele din regiunile lor.
Si in magazinele Kaufland exista o preocupare permanenta de a se adapta sortimentul din magazine la cerintele clientilor si de a pune in valoare specificul local. Productia regionala este sustinuta prin produsele semnalate la raft cu eticheta „Produs in regiunea noastra!”.
Auchan Romania a lansat oficial programul „Romania accelereaza”, prin care furnizorilor romani li se pune la dispozitie reteaua internationala a celor 3.800 de magazine proprii sau asociate prin care este prezent in 16 tari. Programul – precizeaza reprezentantii companiei – se inscrie in dorinta Auchan de a crea valoare in Romania si de a sustine dezvoltarea producatorilor romani in cadrul unui parteneriat pe termen lung.
„Romania accelereaza” a inceput in 2015 printr-un proiect pilot realizat in relatia cu Italia si care a inclus un grup de numai zece furnizori si o gama restransa de articole. Rezultatele au incurajat Auchan sa-si propuna, pentru 2016, extinderea prezentei produselor romanesti la trei tari, peste 300 de articole si mai mult de 100 de companii producatoare, potentialul de afaceri fiind de cateva milioane de euro, conform estimarilor companiei.

„Devenim ambasadori ai experientei romanesti si dorim sa oferim produse emblematice si moderne din Romania, prin care sa contribuim la satisfacerea nevoilor de consum, atat ale romanilor care traiesc si locuiesc departe de tara, cat si ale tuturor celorlalti clienti din diferite tari in care Auchan este prezent. Este o oportunitate pentru a dezvolta consumul de produse romanesti, de a incuraja produsele nationale si de a sustine economia romaneasca, iar acest proiect reprezinta o noua concretizare a modului in care Auchan creeaza valoare pentru Romania”, a precizat Frederic Bellon, directorul general al Auchan Romania.

Auchan comercializeaza pe piata romaneasca peste 800 de articole marca proprie realizate de 90 de companii furnizoare.

Din aceeasi categorie

Principii pentru testarea calității duale a alimentelor: Cesare Varallo la ESE 2020

Calitatea duală a alimentelor este încă un subiect de actualitate în rândul specialiștilor în industria alimentară, dar și a...

RAPORTUL DE SUSTENABILITATE LIDL ROMÂNIA: Lidl a facilitat exportul de produse românești în valoare de 59 milioane de euro în 2019, de două ori...

Lidl continuă să sprijine producătorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone către magazinele Lidl din Europa, în valoare...

O nouă identitate vizuală pentru lactatele românești Artesana

Producătorul de lactate 100% românești a demarat o campanie de reînnoire a identității sale vizuale și de brand, pe...

Sancțiuni în valoare de peste 110.000 de euro aplicate de ANSVSA în octombrie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a aplicat 121 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 558.100 de lei...

Cum se aplică la suplimentele alimentare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar | Tatiana Onisei șef serviciu...

Încă vă mai puteți participa la ESE 2020 - ziua dedicată suplimentelor alimentare din cadrul webinarului informativ care se va desfăura în mare parte...

IFS Food versiunea 7 – mai sunt 4 locuri la sesiune de instruire online din data de 19 noiembrie

INAQ Consulting – singurul IFS Training Center în România a organizat în ultima perioada mai multe sesiuni de cursuri online LIVE, în baza noului...

Marea Britanie: Lanțurile globale de aprovizionare cu condimente și plante medicinale sunt susceptibile de fraudă alimentară

Un nou studiu privind autenticitatea salviei constată că mai mult de un sfert din produsele prelevate în Marea Britanie sunt adulterate. Rezultatele, spun cercetătorii,...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar