facebook
Saturday, December 9, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
Editia 1Produsele romanesti cuceresc cosurile cumparatorilor

Produsele romanesti cuceresc cosurile cumparatorilor

-

spot_imgspot_imgspot_img

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat, recent, ca sustine initiativa legislativa care obliga supermarketurile sa comercializeze produse romanesti in proportie de 51%.

Jumatate dintre romani sunt dispusi sa faca un efort suplimentar, cum ar fi parcurgerea unei distante mai mari, pentru a cumpara produse romanesti dintr-un supermarket sau hipermarket, arata un studiu realizat de compania iSense Solutions. Studiul a fost realizat online pe un esantion de 1.011 de respondenti, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani din mediul urban din Romania. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3,1%, la un nivel de incredere de 95%. Originea romaneasca se numara printre cele mai importante criterii – alaturi de prospetime, gust si varietate – care ii determina pe consumatori sa aleaga un anumit supermarket sau hipermarket.
„Importanta criteriului produs in Romania difera in functie de produs. Astfel, respondentii au ales:

 • ouale (56%),
 • carnea (52%),
 • legumele (52%), l
 • aptele (51%),
 • fructele (48%),
 • branza (48%),
 • iaurtul (45%),
 • pestele (32%) si
 • conservele (39%).

Dintre acestia, romanii peste 55 ani considera intr-o proportie semnificativ mai mare ca cel mai important este ca laptele si legumele sa fie de provenienta romaneasca, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani prefera carnea si iaurtul de origine autohtona”, afirma Andrei Canda, Managing Partner iSense Solutions.
Potrivit studiului, romanii considera ca supermarketurile / hipermarketurile cu cea mai mare varietate de produse romanesti sunt:

 1. Kaufland (58%),
 2. Carrefour Hypermarket (36%),
 3. Auchan (34%),
 4. Cora (16%) si
 5. Lidl (16%).

„De remarcat este faptul ca, desi provenienta romaneasca a produselor este suficient de importanta pentru consumatori incat sa parcurga o distanta mai mare fata de casa pentru a-si face cumparaturile, 44% dintre romani au afirmat ca nu ar renunta la supermarketul / hipermarketul preferat daca ar sti ca acesta vinde produse romanesti intr-o proportie foarte mica”, a adaugat Traian Nastase, Managing Partner iSense Solutions.

Lorina Trandafir, Private Brand & Activation Coordinator la Mega Image, spune pentru RO.aliment ca la ora actuala consumatorul roman are un grad mai mare de incredere in produsele traditionale dintr-un sentiment de apartenenta la traditie si la spiritul romanesc.

Marcile proprii respecta retetele traditionale

In anul 2009 a fost dezvoltat brandul propriu Gusturi Romanesti, prezent in sortimentatia Mega Image de sase ani. Produsele Gusturi Romanesti sunt fabricate in Romania, obtinute din materii prime de origine romaneasca, dupa retete traditionale sau autentice romanesti sau care sunt parte a culturii romanesti sau a unei perioade specifice din istoria Romaniei, obtinute in cele mai multe cazuri printr-un mod de prelucrare traditional.

„Produsele Gusturi Romanesti se regasesc in categorii precum lactate si branzeturi, delicatese, congelate, carne proaspata, panificatie, produse culinare, dulciuri, produse pentru mic dejun, bauturi, dar si fructe si legume. Bineinteles, sortimentatia de fructe si legume Gusturi Romanesti va respecta si sezonalitatea locala a produselor. Pentru 2016 ne asteptam ca interesul consumatorilor pentru produsele Gusturi Romanesti sa creasca, motiv pentru care vom continua extinderea numarului de magazine, precum si extinderea portofoliului de produse”, spune, pentru ro.Aliment, Lorina Trandafir de la Mega Image.

Momentan, in reteaua Mega Image sunt doua magazine Gusturi Romanesti (Gusturi Romanesti Ion Mihalache si Gusturi Romanesti Moghioros), insa intregul concept – atat ca sortimentatie, cat si ca design – se regaseste sub forma unui concept corner si in magazinul Concept Store Baneasa.
Marca proprie „Bun, din Romania!” a fost lansata in magazinele BILLA din toata tara in 2014 cu un sortiment de legume si fructe, iar in 2015 s-a extins prin introducerea sortimentelor din carne si lapte provenite din zone din Romania recunoscute si apreciate pentru retetele vechi si metodele de productie. Pana la finalul acestui an, brandul se va innoi cu o gama mult asteptata de dulceturi, dulciuri, miere, paste si multe altele. Marca „Bun, din Romania!” este o invitatie pentru a sustine economia locala, dar si un mod prin care BILLA Romania incurajeaza clientii sa consume produse romanesti. Aceste produse sunt disponibile in toate cele 86 de magazine din tara. „Stim ca din ce in ce mai multi clienti isi doresc sa recunoasca gustul pe care il stiau din copilarie in produsele pe care le consuma. Pentru ca identificarea producatorilor autentici a devenit o adevarata provocare, prin marca „Bun, din Romania!ʺ aducem aproape calitatea romaneasca in magazinele BILLA din toata tara”, a declarat Sorana Georgia, Director General al BILLA Romania.
Producatorii autohtoni sustinuti de marii jucatori
Carrefour isi propune si pentru acest an continuarea colaborarii cu micii producatori si fermierii romani, pentru aprovizionare locala si regionala, mentinand eforturile de a dezvolta noi parteneriate la nivel national care sa faciliteze consumul produselor romanesti.

„Romania are un potential de productie foarte bun, iar in reteaua Carrefour exista o cerere ridicata pentru produsele autentice romanesti. De aceea, urmarind axa noastra principala de diferentiere, cautam sa dezvoltam economia Romaniei prin sustinerea producatorilor locali si in acelasi timp sa putem oferi o gama cat mai diverisificata de produse, care sa raspunda nevoilor clientilor nostri. In acelasi timp, cunoastem provocarile pe care micii producatori trebuie sa le depaseasca pentru ca produsele lor sa ajunga la consumatorul final, astfel incat cautam permanent sa le oferim sprijin constand in flexibilitate, conditii de aprovizionare adaptate, dar si promovare a produselor. Am reusit in timp sa ne consolidam parteneriatele incheiate cu acestia si sa oferim astfel clientilor produse locale si regionale de calitate, la un pret mult mai mic”, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing Carrefour Romania.

Retailerul francez are la ora actuala aproximativ 1.500 de furnizori cu care colaboreaza pe plan local. Intre acestia se numara producatorii locali de fructe si legume si chiar daca acestia nu au capacitatea de a aproviziona toate magazinele din tara, ei aprozivioneaza magazinele din regiunile lor.
Si in magazinele Kaufland exista o preocupare permanenta de a se adapta sortimentul din magazine la cerintele clientilor si de a pune in valoare specificul local. Productia regionala este sustinuta prin produsele semnalate la raft cu eticheta „Produs in regiunea noastra!”.
Auchan Romania a lansat oficial programul „Romania accelereaza”, prin care furnizorilor romani li se pune la dispozitie reteaua internationala a celor 3.800 de magazine proprii sau asociate prin care este prezent in 16 tari. Programul – precizeaza reprezentantii companiei – se inscrie in dorinta Auchan de a crea valoare in Romania si de a sustine dezvoltarea producatorilor romani in cadrul unui parteneriat pe termen lung.
„Romania accelereaza” a inceput in 2015 printr-un proiect pilot realizat in relatia cu Italia si care a inclus un grup de numai zece furnizori si o gama restransa de articole. Rezultatele au incurajat Auchan sa-si propuna, pentru 2016, extinderea prezentei produselor romanesti la trei tari, peste 300 de articole si mai mult de 100 de companii producatoare, potentialul de afaceri fiind de cateva milioane de euro, conform estimarilor companiei.

„Devenim ambasadori ai experientei romanesti si dorim sa oferim produse emblematice si moderne din Romania, prin care sa contribuim la satisfacerea nevoilor de consum, atat ale romanilor care traiesc si locuiesc departe de tara, cat si ale tuturor celorlalti clienti din diferite tari in care Auchan este prezent. Este o oportunitate pentru a dezvolta consumul de produse romanesti, de a incuraja produsele nationale si de a sustine economia romaneasca, iar acest proiect reprezinta o noua concretizare a modului in care Auchan creeaza valoare pentru Romania”, a precizat Frederic Bellon, directorul general al Auchan Romania.

Auchan comercializeaza pe piata romaneasca peste 800 de articole marca proprie realizate de 90 de companii furnizoare.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Record de produse înscrise în competiția ”Ora de Bun Gust”, ediția 8

72 de produse românești participă la cel mai mare concurs de produse alimentare autohtone, întrecându-se în gust, armonie între...

Tone de cacao din depozitele UE riscă să fie distruse din cauza birocrației privind noua lege privind defrișările

Industria de cacao și a ciocolatei a fost avertizată că stocurile de cacao (care se micșorează) din depozitele UE,...

Marcă de carne 100% românească, înscrisă în competiția “Ora de bun gust” 2023

Comtim, producător de carne de porc, cu o tradiție de peste o jumătate de secol,  înscrie în ediția 8...

Oamenii de știință au găsit nutrienți în carne și lactate care ajută la combaterea cancerului

Cercetări recente dezvăluie că un acid gras din carne și produse lactate îmbunătățește capacitatea celulelor imunitare de a lupta...

Suplimentarea dietei cu vitamina D îmbunătățește metabolismul glucozei și lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2

Pacienții cu diabet de tip 2 au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de glucoză din sânge și colesterol...

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Știrile ultimelor 7 zile

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Descoperim ce gust au 30 de ani de tradiție în industria lactatelor. Lacto Solomonescu înscrie 3 produse în concursul “Ora de bun gust”

Experiența, combinată cu pasiunea și implicarea, reprezintă calea sigură spre succes, rețetă ce se aplică perfect în cazul brandului...

Heinz introduce un capac complet reciclabil pentru sticlele de ketchup

Kraft Heinz a colaborat cu Berry Global pentru a introduce primul capac de ketchup 100% reciclabil. Recipientele Heinz pentru ketchup...

Salamurile „Delicatesse” și „de Iarnă”, Baconul și Cârnații Polonezi sunt cele 4 produse de top cu care Meda Prod 98 participă la Gustul Ales...

Compania Meda Prod 98 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești “Ora de bun gust"...

De ce criza de capital ar putea fi o „nouă normă” în 2024 pentru companiile alimentare și de băuturi

Criza de capital cu care s-au confruntat multe companii de produse alimentare și băuturi în 2023 va rămâne o...

A fost lansată pe piață o tulpina probiotică „foarte stabilă”

Scopul noii tulpini probiotice este de a spori stabilitatea în diverse aplicații alimentare, „chiar și pentru o gamă mai...

AUCHAN înscrie 6 produse în competiția “Ora de bun gust” 2023

Auchan Retail România, specialistul alimentar cu cele mai largi game de produse, susține producători români prin înscrierea lor în...

Capsule de cafea pe bază de plante complet compostabile

Neighborhood Coffee Company , un producător de cafea cu sediul în Toronto, a anunțat lansarea capsulei de cafea complet...

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante și fără gluten, făcute din mazăre galbenă, a introdus în...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, un produs...

Comtim vă invită să descoperiți autenticitatea culinară în cadrul Festivalului -Concurs D’ALE PORCULUI

În perioada 2-3 decembrie, Oradea devine scena celei de-a X-a ediții a Festivalului-Concurs D'ALE PORCULUI. Un eveniment de referință...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă gratuită pentru 12 brevete de reformulare. Această inițiativă urmărește doi...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care interzice producerea și comercializarea cărnii pe bază de celule și...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă