facebook
Thursday, June 13, 2024
IngredienteCum se luptă industria avocado cu „concepțiile greșite” despre...

Cum se luptă industria avocado cu „concepțiile greșite” despre „superalimentul favorit din lume”

-

Industria de avocado încearcă să risipească ceea ce numește mituri despre sustenabilitate, impactul asupra mediului și abuzurile legate de dreptul muncii în lanțurile de aprovizionare.

Este o recoltă care a apărut de nicăieri și care se îndreaptă spre un loc de top.” Așa spune Zac Bard, președintele Organizației Mondiale pentru Avocado, grupul înființat în 2016 pentru a reprezenta cultivatorii, importatorii și exportatorii din întreaga lume. Membrii săi includ acum 800 de membri din Spania, Peru, Columbia, Africa de Sud, Mozambic, Tanzania, Mexic și Zimbabwe. „Avocado are o poveste foarte bună de spus”, a subliniat el.

Să începem cu beneficiile pentru sănătate. Acestea ar putea fi un fel de pălărie veche, dar se știa puțin în urmă cu 20 de ani despre proprietățile nutriționale unice ale avocado, potrivit lui Bard, iar studiile dezvăluie mai multe despre acest „superaliment nutritiv unic”.

Gram per gram, avocado conține mai mult potasiu decât bananele, s-a susținut. Două porții de avocado pe săptămână au scăzut riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association. Nutrienții și compușii bioactivi din avocado pot ajuta la reducerea riscului de sindrom metabolic. Avocado este bogat în fibre ajutând la o digestie sănătoasă. Un studiu recent a descoperit că, pe zi consumul unui avocado ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă. De asemenea, în urma consumului avem o îmbunătățire a sănătăații pielii datorită combinației lor unice de acizi grași mononesaturați, carotenoizi, vitamine (inclusiv antioxidanții vitaminele C și E) și compuși fenolici.

Super tendințele pe care le poate folosi

Avocado se mândrește, de asemenea, cu „o diversitate de neegalat pentru includerea ca parte a unei mese sau gustări principale, la micul dejun, prânz sau cină – gătite sau crude, sărate sau dulci”, a spus Bard pentru FoodNavigator. Prin urmare, avocado este bine plasat pentru a accesa o serie de tendințe fierbinți din industria alimentară – de la gustări sănătoase, îmbătrânire sănătoasă, sănătatea intestinului și diete pe bază de plante. Uleiul de avocado este o altă tendință în creștere, identificată de WAO. De asemenea, fructul poate influența tendința de upcycling. „Nimic nu se irosește din avocado”, a explicat Bard.

„Deșeurile din ulei formează compost care se întoarce în livezile de avocado, ceea ce îmbunătățește conținutul de carbon al solului. Există, de asemenea, cercetări privind utilizarea semințelor pentru a face cuțite și furculițe biodegradabile și, desigur, în semințe, pielea găsește compuși unici folosiți în medicină.”

De ce Scandinavia este piața

Nu este de mirare că avocado este acum aproape o parte de bază a dietei europene. La nivel global, 2.461.000 de tone de avocado au fost exportate din țările producătoare, anul trecut (iunie 2021-mai 2022), potrivit Centrului de Cercetare Agricolă pentru Dezvoltare Internațională. Majoritatea (43%) merg în SUA. Europa ocupă locul al doilea, importând 34%. Peru este de departe cel mai mare furnizor al Europei, urmat de Columbia, Chile, Israel și Spania. Deși cifra Spaniei este discutabilă din cauza numărului mare de reexporturi.

Consumul de avocado în Europa a crescut cu 7%, cu aproximativ 55.000 de tone, comparativ cu anul precedent. Franța este cel mai mare consumator, urmată de Germania și Marea Britanie. Scandinavii mănâncă cel mai mult avocado de persoană. Danezii se laudă cu un consum pe cap de locuitor de 3 kg pe an, față de 2,3 kg în Franța și 1,5 kg în Marea Britanie.

În timp ce Germania, Regatul Unit și Franța vor continua să conducă, avocado este în creștere în popularitate în multe alte țări, cum ar fi Italia, care a înregistrat o creștere a consumului cu 37% față de anul precedent, precum și în țările est-europene precum Polonia, Slovenia și Croația, unde oamenii mănâncă tot mai mult avocado”, a spus Bard. „Vom începe să vedem Asia devenind o piață din ce în ce mai importantă”, a adăugat el. „Aproximativ, Asia are două treimi din populația lumii. Avocado este ceva foarte nou pentru majoritatea dintre ei și începem să vedem consum în locuri precum China, India, Thailanda.”

Semne de întrebare pentru durabilitate

Dar au existat multe avertismente că dragostea noastră pentru avocado nu este durabilă. Un raport de la Carbon Footprint, de exemplu, a estimat că un pachet de două avocado mici are o amprentă de CO2 de 846,36 grame, aproape dublul cantității unui kilogram de banane. Potrivit WAO, însă, da – amprenta de carbon a avocado este mai mare decât cea a bananelor, dar totuși comparabilă cu a altor fructe pe care le consumăm și mult mai mică decât cea a multor altor categorii de alimente. Industria se laudă și cu potențialul de captare a carbonului. Avocado crește pe copaci pereni, care pot absorbi până la 20 kg de carbon din atmosferă pe an.

GGE medie globală din diferite alimente

Există, de asemenea, plângeri cu privire la indicatorul aliment per km implicat în exportul de avocado, în principal din America de Sud în Europa. Dar majoritatea, 99,9%, a spus Bard, sunt transportate cu vaporul în Europa. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la transportul maritim sunt de 25 de ori mai mici decât cele ale transportului cu vehicule și de 145 de ori mai mici decât cele ale transportului aerian, a subliniat el. Totuși, aceasta înseamnă că recolta este culesă înainte de a fi coaptă și expediată într-un depozit cu temperatură controlată consumatoare de energie.

Consumul de apă este, de asemenea, o problemă. Cantități mari de apă sunt folosite pentru irigarea avocado. Consumul asociat cu consumul de avocado din Regatul Unit din cinci țări sud-americane este estimat la peste 25 de milioane de metri cubi anual – echivalentul a 10.000 de piscine de dimensiuni olimpice. Ca răspuns, WAO a spus din nou că „nu a fost cel mai rău în clasă”. Se susține că amprenta globală de apă a avocado este încă mult mai mică decât cea a altor alimente populare. „Avos sunt în conformitate cu celelalte categorii de fructe precum merele și bananele”, ne-a spus Bard. „Dar dacă se consideră că avocado are o compoziție mult mai mare de nutrienți și vitamine, avos are un justificare foarte bună pentru cantitatea de apă pe care o folosește.”

Problema apei depinde și de locație.

„Nu există niciun răspuns la cât de multă apă este necesară pentru ca un avo să crească”, a explicat el. „Ele cresc într-o gamă largă de climate din întreaga lume. În ceea ce privește apa din irigare necesară pentru producție, este diferită în diferite părți. În unele zone unde plouă mult, sunt necesari mai puțin de 10 litri. Locuri precum Columbia sunt complet alimentate cu ploaie. În țările mai calde și mai uscate, consumul de apă este de până la maximum 1.250 de litri, dar aceasta este o cifră veche de 10 ani – au existat o mulțime de îmbunătățiri în creșterea culturilor care reduc această cifră.”

Producerea de avocado continuă să devină din ce în ce mai sustenabilă, cu o amprentă ecologică din ce în ce mai redusă, a insistat Bard. „Au fost multe îmbunătățiri în ultimii 10 ani în practicile de producție și în modul în care avocado este irigat. Aceasta reduce și mai mult amprenta de apă. De exemplu, tehnologiile avansate de irigare și alimentare cu apă au redus substanțial consumul de apă și continuă să reducă amprenta de apă a producției de avocado.

Irigarea prin picurare poate reduce consumul de apă cu 50% și vă poate îmbunătăți tonajele. Agricultura digitală ne-a ajutat, de asemenea, să anticipăm, să prognozăm și să modelăm exact câtă apă este absorbită și pierdută, astfel încât să o înlocuiți fără a o irosi.”

Prin irigarea prin picurare, organizația WAO susține că fermele deținute de Westfalia din Chile, Africa de Sud și Portugalia au redus utilizarea apei cu 43%. Se adaugă că programele de agricultură digitală din Chile au înregistrat o reducere a utilizării apei cu cel puțin 25%, în timp ce fermele din Spania au înregistrat o reducere a utilizării apei cu până la 50%.

Există mai multe proiecte în Peru, dintre care unul se numește proiectul Olmos Valley din Peru”, a dezvăluit președintele WAO. „Nu plouă deloc acolo și un sistem de canale foarte inteligent redirecționează apa care provine dintr-o zonă cu precipitații foarte mari care altfel ar fi intrat în Oceanul Atlantic. Creează o oază pentru fructe și legume în peste 24.000 de hectare. De asemenea, creează locuri de muncă; anterior acesta era un deșert; nimic nu ar crește acolo. În mintea mea, este una dintre minunile moderne ale lumii în care un deșert a fost literalmente recreat într-o oază. Este ceva cu adevărat special.”

WAO mai adaugă că în Peru creșterea sectorului agricol – acum este al doilea cel mai mare producător de avocado din lume – a contribuit la reducerea sărăciei de la 80% în 2004 la 36% în 2018 în comunitățile rurale. „Am văzut țara transformată pe fondul agriculturii în zonele rurale, a fost o transformare uimitoare și avocado a jucat un rol în asta”, ne-a spus Bard.

Proiectul Olmos

Proiectul Olmos Valley din Peru, care redirecționează apa care ar ajunge în Oceanul Atlantic, a creat o oază de 24.000 de hectare de fructe și legume proaspete, inclusiv avocado.

Au existat, de asemenea, rapoarte tulburătoare despre carteluri violente de droguri care preiau anumite părți ale industriei. Dar oricât de alarmante ar fi aceste povești, aceasta este o problemă specifică Mexicului, unde marea majoritate a avocado merge pe piața din SUA, nu pe cea a Europei.

În Europa, obținem avocado din peste 15 țări diferite de pe patru continente, a dezvăluit WAO. Cu toate acestea, furnizorul de top, într-un fel sau altul, este Peru, care furnizează 35% din avocado pe care îl consumăm, de peste trei ori numărul de avocado furnizat de Columbia, care se află pe locul doi, urmată îndeaproape de Chile. Îndepărtându-se de America Latină, în ultimul an, Israelul și Spania au cunoscut recolte extraordinare față de anii precedenți, ajungând pe locurile patru și, respectiv, cinci.

Securitatea alimentară locală

Apoi, există plângerile conform cărora cultivarea de avocado este adesea prioritizată înaintea altor culturi, ceea ce are un impact negativ asupra securității alimentare locale. Din ce în ce mai mult nu se mai întâmplă ca avocado să fie cultivat în primul rând pentru export, a subliniat WAO. „Unii dintre cei mai mari consumatori per capital de avos din lume se află în țările care îl produc”, a răspuns Bard. „Israelul, Chile și Mexic au un consum de aproape 10 kilograme pe an. Deci acolo unde plantezi avos oamenii îl vor mânca. Este un mit total că plantând avos, toată cantitatea va fi exportată. Cel mult, 60%, iar restul sunt consumate local.”

Monocultura este un alt mit, susține el. În ciuda creșterii uriașe a popularității lor, avocado reprezintă doar 3% din producția mondială de fructe. „Avos nu sunt o întindere atât de mare încât oamenii să moară de foame pentru că avos preia mâncarea locală”, a spus Bard. „Există statistici bune care arată că producția de alimente se mută în alte locuri unde acele culturi sunt mai potrivite.”

Avocado versus porumb este un bun exemplu, a remarcat el. „În unele țări în care terenul cu porumb este transformat în teren pentru avocado, acel fermier câștigă acum mai mulți bani, iar producția de porumb s-a mutat în alte zone care sunt mai potrivite.”

Căutarea „super Hass ” (a super avocado-ului).

Industria speră în continuare să-și îmbunătățească amprenta asupra mediului prin dezvoltarea diferitelor soiuri. Soiul Hass a devenit cel mai popular avocado comercial din întreaga lume datorită gustului, mărimii, termenului de valabilitate, randamentului ridicat și recoltării pe tot parcursul anului în unele zone. Planul este de a emula aceste caracteristici în diferite soiuri, a explicat Bard. „Să-i spun „super Hass””, a spus el. „Arata identic cu Hass, dar sunt mai cremoase, au un gust mai bun, au o sezonalitate diferită și folosesc mai puțină apă. Căutarea super Hass va fi Sfântul Graal. Soiurile din viitor vor arăta ca Hass, dar vor fi mai bune.Piata îl preferă datorită cojii groase. Nu ai nevoie de multe pesticide.Se coc bine si rezista bine in frigiderele oamenilor.

El a adăugat: „Suntem o industrie mică și dinamică, care ne oferă capacitatea de a remedia problemele și de a spune povestea cu adevărat bună care este acolo. Și cu o bună conducere, vrem să facem toate lucrurile corecte și să ne asigurăm că suntem sustenabili pentru viitorul pe termen lung.”

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Primele 16 produse înscrise în competiția celor mai gustoase produse alimentare fabricate in România

Dacă ai un produs alimentar fabricat în România, nu rata concursul “Ora de bun gust”, unul din premiile Gustul...

De ce unii consumatori nu au încredere în proteinele vegetale ?

Fiind o nouă industrie, încrederea consumatorilor în alternativele de carne este vitală. Cu toate acestea, consumatorii au și nu...

ECOTROPHELIA România 2024 va avea loc la Iași între 12 și 14 iunie

În perioada 12-14 iunie 2024, se va desfășura Ediția a X-a a Concursului Național ECOTROPHELIA România 2024, organizată de...

Xilitolul, îndulcitorul cu zero calorii, este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării

Îndulcitorii săraci în calorii sau fără calorii sunt populari dintr-un motiv principal: fac ceea ce spun ei pe cutie,...

FAO: A treia lună consecutivă de creștere a prețurilor la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în...

Cum va afecta politica europeană alternativele pe bază de plante?

O mulțime diversă de întreprinderi, cadre universitare și activiști au susținut o tranziție la proteinele pe bază de plante....

7 iunie – Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită, la nivel internațional, sub egida mesajului „Hrană sigură astăzi, pentru un mâine...

Soluție naturală pentru prevenirea alterării băuturilor limpezi, cauzată de TAB (Alicyclobacillus bacteria)

Eticheta curată e unica soluție ce conferă siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de băuturi răcoritoare. Deprecierea cauzată...

1 iunie – Ziua mondială a laptelui. 2007 primul an în care a apărut berea din lapte

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua...

Modalități de adaptare la schimbările climatice

GreenFlex, firmă specializtă în structurarea strategiilor de mediu evidențiază...

Marea enigmă pentru producători și comercianți: ambalaj roșu sau verde pentru carnea pe bază de plante?

Culoarea are o influență semnificativă asupra modului în care consumatorii percep carnea pe bază de plante. Ea joacă un...

Mai multe proteine din lapte crescute într-o singură plantă? NewMoo face cazeină lichidă pentru brânză

Un alt nou venit se alătură rândurilor agriculturii moleculare, dar acesta produce mai multe proteine lactate – sub formă...

Alternativă durabilă la uleiul de palmier dezvoltată prin fermentație

Având în vedere strânsele legături ale uleiului de palmier cu defrișarea, un nou start-up dezvoltă o alternativă prin fermentație...

ANPC a pus în dezbatere publică un Ordin cu privire la ”Shrinkflation”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în secțiunea de transparență decizională, de pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane...

Cum este reglementată zaharina în Europa?

După o moarte tragică în India, îndulcitorul zaharină a făcut prima pagină a ziarelor. Deși este utilizat pe scară...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și...

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de...

De ce să participi la webinarul “Eficientizarea liniilor de producție prin Metodologie Lean și Digitalizare”?

În filozofia Lean, risipa poate veni sub formă de pierderi de timp, materiale și forța de muncă și poate...

Modul în care mărcile comunică beneficiile pentru sănătatea intestinală, în mod creativ

Deoarece termenii „probiotice” sau „prebiotice” nu pot fi introduși în mod legal pe etichetele alimentelor și băuturilor, cum pot...

Următorul „super-aliment” din lactate ar putea fi … iaurtul de bivoliță fortificat

Conține mai multe proteine și mai puțin colesterol decât iaurtul cu lapte de vacă. Iaurtul de bivoliță este „copt”...

Portretul Gen Z în România – 50% dintre tineri sunt motivați să fie independenți financiari

Conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024, Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri...

Danone România aniversează 25 de ani de producție locală

Cea mai performantă fabrică Danone din Europa aniversează 25 de ani de producție locală. Danone România folosește lapte 100%...

Early Booking 20% – Gustul Ales 2024 și invitație la Gala Dinner RO.aliment

Concursul "Ora de Bun Gust”, competiția dedicată dumneavoastră, producătorilor de alimente de cea mai înaltă calitate, cu ingrediente curate...

Cum abordează industria alimentară reducerea sării?

Nivelurile ridicate de sare din alimente devin o preocupare din ce în ce mai mare pentru profesioniștii din domeniul...

Lapte vegetal imprimat 2D: ce, de ce și cum?

Imprimarea 3D face furori în cazul plantelor, dar cum rămâne cu imprimarea 2D? În Germania, Veganz obține laptele de...

Conform OMS, consumatorii din UE nu mănâncă suficiente fructe și legume

Consumul de fructe și legume proaspete în majoritatea țărilor UE rămâne sub recomandarea minimă a OMS. De ce? Fructele și...

Adevărata măsură a culorii – avantajele spectrometriei

P entru asigurarea calității prin măsurarea culorii, 95 din Top 100 Companii din industria alimentară din întreaga lume se bazează...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă