facebook

Falsul scandal al insectelor din hrană. Acestea se folosesc în produsele alimentare de câteva decenii

Data:

Share post:

Fie că îl vedem sub denumirea de carmin, coşenilă, carmine ori de acid carminic, E120 şi roşu natural 4, vorbim de același ingredient, în fapt, un colorant folosit de decenii de industria alimentară și care este obținut din părți ale unor insecte.

Este scandal mare, inclusiv în politica românească, în legătură cu reglementările europene pe baza cărora insectele se pot folosi în fabricarea produselor alimentare. Unii oameni se tem că s-ar putea pomeni cu gândaci prin produsele obișnuite din carne, iar o serie de politicieni spun că vor iniția proceduri de interzicere a insectelor în combinație cu alte substanțe de origine animală.

Puțini oameni știu, însă, că de fapt, părți din anumite insecte se folosesc de câteva decenii în fabricarea salamurilor, a gelurilor și a produselor cosmetice. Ne referim aici în special la un gândac cunoscut de numele de coșenilă.

Având denumirea științifică Dactylopius coccus, coșenila este o insectă din ordinul Hemiptera, din care este derivat colorantul crimson natural, carmin. În esență este un parazit primar nativ la tropice și subtropice în America de Sud și Mexic. Trăiește pe cactușii din genul Opuntia, hrănindu-se din seva și nutrienții plantei.

Colorantul obținut din acest gândac este conţinut la scară largă de produse alimentare uzuale: salam, parizer, cârnaţi, pateu, iaurt, îngheţată, suc şi multe altele. Cum majoritatea coloranţilor folosiţi în industria alimentară sunt de origine sintetică, coșenila se înscrie în „zona eco”.

50% dintre salamuri îl conțin

Spre exemplu, în peste 50% din preparatele din carne comercializate la nivel mondial colorantul de bază este carminul.

Acesta se regăseşte şi în sute de mărci de produse cosmetice, în special în rujuri, fiind preferat mai ales deoarece produsul cosmetic poate fi prezentat publicului în strategia de marketing ca fiind ecologic. Totuşi. pe etichete şi în campaniile publicitare nu se specifică nicăieri că vopseaua este făcută din gândaci, toţi producătorii preferând denumirile comerciale ale produsului: E120, coşenilă, acid carminic, carmin, carmine şi roşu natural-4.

Este interesant de reţinut că deşi în principal este o vopsea roşie, carminul se găseşte, în diferite gramaje şi amestecuri, în multe alimente care sunt roz sau violet.

Potrivit clasificării întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Mondială a Alimentelor, produsul amintit este considerat un aditiv alimentar natural. Culoarea roşie provine de la acidul carminic pe care gândacul îl produce pentru a se proteja împotriva altor insecte.

Pentru a obţine produsul final, această soluţie de acid carminic este apoi tratată în laborator cu substanţe pe bază de aluminiu. Aproximativ 70.000 insecte sunt necesare pentru a face 250 de grame de carmin pur, însă acesta se găseşte la comercializare în amestec cu substanţe de „suport”, în special amidon, pentru că este foarte greu de dozat în stare pură.

Insulele Canare şi Peru sunt cele două regiuni principale unde insectele sunt cultivate pur şi simplu în ferme specializate, Peru fiind cel mai mare producător.

Ce efecte poate avea consumul de E 120

În Uniunea Europeană carminul (E 120) se utilizează sub denumirile prezentate la începutul articolului. Deşi au fost raportate destul de multe cazuri de reacţii alergice la acest aditiv, utilizarea acestuia nu este interzisă în UE, ci doar restricţionată în cazul unor produse.

Medicul pediatru Iulian Iordache este de părere că produsul trebuie evitat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. „De asemenea, în cazuri foarte rare, poate produce astm, alergii, rinite şi alte afecţiuni asemănătoare, ba chiar există în literatura de specialitate şi cazuri în care carminul a fost răspunzător de producerea şocului anafilactic”, spune medicul.

„Nu cred că este dăunător în esenţa lui, fiind făcut dintr-un gândac şi nu din chimicale, însă cred că oamenii au dreptul să ştie ce pun în farfurie, nu să fie păcăliţi cu tot felul de denumiri codificate”, mai spune medicul.

În ce găsiţi E 120

Folosirea carminului în industria alimentară este o sursă de îngrijorare pentru unele persoane – amintim aici vegetarienii şi adepţii unor religii cu restricţii alimentare – deoarece nu este mereu menţionat pe eticheta produselor alimentare, lucru demonstrat de un recent raport privind aditivii alimentari întocmit de EFSA.

Produsele alimentare în care acest aditiv este prezent în marea majoritate a cazurilor sunt: iaurturi cu fructe, mezeluri, pateuri, bomboane, şerbet, îngheţată, produse de cofetărie, suc de grapefruit, suc de portocale şi căpşuni, sucuri din fructe tropicale, suc de rodie, băuturi energizante, gumă de mestecat şi altele.

Poate fi întalnit şi în suplimente nutritive şi sirop pentru tuse. De asemenea, E120 se găseşte frecvent şi în produse cosmetice cum ar fi rujul sau fardul.

Semne de întrebare pentru colorantul E129

Utilizarea pe termen lung a aditivului a contribuit la dezvoltarea inflamației și a crescut permeabilitatea pereților intestinali la șoarecii sănătoși și, de asemenea, a...

Fermentalg și DDW colaborează pentru realizarea unui nou colorant albastru natural

Compania franceză Fermentalg a semnat un contract cu DDW, firmă de talie mondială specializată în producția de coloranți, pentru a finaliza dezvoltarea și comercializarea...

Micii sunt extrem de nocivi pentru ca sunt facuti din gandaci. FALS!

Un studiu preluat de principalele publicatii media din tara noastra a afirmat ca traditionalii mici au in componenta gandaci de bucatarie. Fara argumente stiintifice...

CELE MAI NOI ARTICOLE

DIN ACEIASI CATEGORIE

Nutri-Score este susținut de Asociația Europeană de Sănătate Publică, pe fondul dezbaterii algoritmilor

Iubit sau urât, Nutri-Score este unul dintre cele mai populare sisteme de etichetare nutrițională pentru partea din față...

Starbucks-București Mall: „Cafea cu gust ciudat! (…) Așteptări mari, rezultate mici!”

În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a...

Tendințe 2023 în categoria băuturilor răcoritoare

Crizele multiple din ultima vreme, pandemia, războiul și problemele economice generate de acestea, au schimbat comportamentul consumatorilor. Și totuși...

GastroPan: Liberte, fraternite, souplesse este Tortul Anului 2023

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare...