facebook

Premieră: Aprobarea de către CE a unui nou solvent pentru industria alimentară

Data:

Share post:

Deși „mulți au crezut că aprobarea unui nou solvent ar fi imposibilă”, Parlamentul European și Consiliul au adăugat metiloxolanul pe bază de plante pe lista adjuvanților de procesare autorizați pentru fabricarea ingredientelor alimentare.

Hexanul este un solvent pe bază de petrol utilizat pe scară largă industrial, în special în industria alimentară pentru extracția uleiurilor, proteinelor vegetale și a ingredientelor naturale. Cu toate acestea, deoarece Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a reclasificat hexanul ca un neurotoxic uman dovedit, industria caută o alternativă.

Săptămâna aceasta, o alternativă de hexan pe bază de plante, metiloxolan, a fost adăugată pe lista de adjuvanti de prelucrare autorizați pentru fabricarea ingredientelor alimentare de către Parlamentul European și Consiliu.

„Suntem încântați de această schimbare”, a declarat Laurence Jacques, directorul general al mărcii de metiloxolane a companiei EcoXtract, din cadrul Minafin Group, producător de metiloxolan, cu sediul central în Franța.

Aprobare pentru metiloxolan

Autorizația vine ca răspuns la depunerea de către Pennakem Europa (o filială a Grupului Minafin) a unui dosar către Comisia Europeană pentru includerea metiloxolanului în Directiva 2009/32/CE și urmează unei revizuiri de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care a concluzionat în martie 2022 că metiloxolanul poate fi utilizat în siguranță

Noul regulament european nu specifică furnizorul metiloxolanului, a explicat Jacques. „Orice metiloxolan poate fi utilizat atâta timp cât respectă specificațiile regulamentului.”

Trebuie remarcat faptul că Pennakem Europa deține două brevete în Europa care protejează utilizarea metiloxolanului pentru extracția uleiului și degresarea proteinelor oricărui substrat biologic. Aceasta înseamnă că procesul nu poate fi utilizat fără o licență de la Pennakem Europe.

Dar este puțin probabil ca o companie să poată face acest lucru, a sugerat Jacques.

„Avizul pozitiv al EFSA cu privire la metiloxolan nu a dezvăluit procesul de producție și specificațiile complete ale materialului”.

„Numai Pennakem Europa deține aceste date și poate oferi metiloxolanul care a fost aprobat de EFSA.

O „revelație” în Directiva 2009/32/ CE

Metiloxolanul este prima alternativă la hexan fabricată din carbon vegetal 100%. Adjuvantul este produs din coproduse agricole, cum ar fi bagasa de trestie de zahăr, și este folosit de industria farmaceutică pentru procese de sinteză de mai bine de 15 ani.

Autorizarea alternativei hexanului pe bază de plante marchează pentru prima dată de la emiterea Directivei 2009/32/CE că un nou solvent lichid intră în regulament. Minafin Group undă verde pentru „recunoaștereaunei întregi game de produse ca fiind conforme cu reglementările UE.

„Mulți au crezut că ar fi imposibil să fie aprobat vreodată un nou solvent, deoarece astăzi, pentru a te conforma cerințelor regulamentului, trebuie să furnizați multe studii toxicologice detaliate și un nivel foarte ridicat de dovezi pentru siguranță”, a explicat Jacques.

„Niciunul dintre solvenții lichizi prezenți acum în anexele la regulament nu a trecut printr-un astfel de proces. Mai mult decât atât, metiloxolanul este primul solvent care este doar pe bază de plante și nu există ca versiune petrochimică.”

O altă sursă de mândrie pentru proprietarul EcoXtract, Minafin, este că solventul său este primul solvent cu o specificație de puritate, ni s-a spus. „Pare evident că solvenții utilizați pentru extracția unor ingrediente alimentare ar trebui să aibă o compoziție controlată și un prag pentru orice impurități. Dar o astfel de specificație nu există pentru niciun alt solvent din listă.”

Metiloxolan pentru ingrediente

Includerea acestei noi soluții în legislația europeană va permite jucătorilor din industria semințelor de oleaginoase și a extractelor de plante să dezvolte ingrediente mai sigure și mai ecologice pentru clienții lor, potrivit Minafin.

Metiloxolanul se alătură acum altor alternative aprobate de hexan de pe piață, inclusiv CO₂ și extracția cu etanal la cald. Una dintre principalele diferențe dintre metiloxolan și aceste alternative este însă că permite reutilizarea instalațiilor de producție concepute inițial pentru extragerea cu hexan, cu modificări minore.

„Obiectivul nostru este acum să sprijinim producătorii de uleiuri alimentare și ingrediente naturale să renunțe progresiv la utilizarea hexanului în favoarea metiloxolanului și astfel să reducă expunerea populației generale la acest produs toxic”, a spus Jacques .

„Împreună vom ajuta să păstrăm sănătatea și planeta noastră.”

CELE MAI NOI ARTICOLE

DIN ACEIASI CATEGORIE

Nutri-Score este susținut de Asociația Europeană de Sănătate Publică, pe fondul dezbaterii algoritmilor

Iubit sau urât, Nutri-Score este unul dintre cele mai populare sisteme de etichetare nutrițională pentru partea din față...

Starbucks-București Mall: „Cafea cu gust ciudat! (…) Așteptări mari, rezultate mici!”

În urma unei sesizări primite la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB), o echipă de control a...

Tendințe 2023 în categoria băuturilor răcoritoare

Crizele multiple din ultima vreme, pandemia, războiul și problemele economice generate de acestea, au schimbat comportamentul consumatorilor. Și totuși...

GastroPan: Liberte, fraternite, souplesse este Tortul Anului 2023

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare...