facebook
Tuesday, November 28, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
SigurantaModificări ale nivelurilor maxime de alcaloizi tropanici din anumite...

Modificări ale nivelurilor maxime de alcaloizi tropanici din anumite produse alimentare

-

spot_imgspot_imgspot_img

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2021/1408 AL COMISIEI din 27 august 2021, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de alcaloizi tropanici din anumite produse alimentare.

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți, inclusiv alcaloizii tropanici, din produse alimentare.

Atropina este un amestec racemic de (-)-hiosciamină și (+)-hiosciamină, dintre care doar enantiomerul (-)-hiosciamină prezintă activitate anticolinergică. Nu este întotdeauna posibil să se facă distincție între enantiomerii hiosciaminei, din motive analitice. Cu toate acestea, deoarece sinteza alcaloizilor tropanici din plante conduce la (-)-hiosciamină și (-)-scopolamină și nu la (+)-hiosciamină și (+)-scopolamină, rezultatele analitice referitoare la atropina și scopolamina din alimentele de origine vegetală reflectă prezența (-)-hiosciaminei și, respectiv, a (-)-scopolaminei.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) a adoptat în 2013 un aviz privind alcaloizii tropanici din produsele alimentare și din hrana pentru animale. Autoritatea a stabilit o doză acută de referință (DAR) de grup de 0,016 μg/kg de greutate corporală („Gc”) exprimată ca suma dintre (-)-hiosciamină și (-)-scopolamină, presupunându-se că efectele lor au o intensitate echivalentă. Autoritatea a concluzionat că, pe baza informațiilor limitate disponibile, expunerea prin consumul de alimente a copiilor de vârstă mică ar putea depăși în măsură semnificativă DAR de grup. Prin urmare, ea a evidențiat necesitatea unei mai bune caracterizări a alcaloizilor tropanici în alimente și în hrana pentru animale, atât a celor naturali, fie cât și a celor contaminanți, și a recomandat compilarea datelor analitice privind prezența alcaloizilor tropanici în cereale și în semințe oleaginoase.

Ținând seama de concluziile avizului, nivelurile maxime pentru atropină și scopolamină au fost stabilite prin Regulamentul (UE) 2016/239 al Comisiei în alimentele prelucrate pe bază de cereale și în alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, care conțin mei, sorg, hrișcă sau produse derivate din acestea.

Autoritatea a publicat o cerere de propuneri pentru a determina concentrațiile de alcaloizi tropanici într-o gamă largă de produse alimentare derivate din plante din diferite regiuni ale Uniunii, în urma recomandării formulate în avizul ei din 2013. Concluziile cercetării au fost publicate la 8 decembrie 2016. La 5 februarie 2018, autoritatea a publicat un raport științific privind evaluarea expunerii alimentare acute la alcaloizi tropanici în rândul populației Uniunii, luând în considerare noile date referitoare la prezență. Pentru mai multe estimări ale expunerii acute, DAR a fost depășită pentru mai multe grupuri de populație. Din acest motiv, se consideră că prezența alcaloizilor tropanici, în special a atropinei și a scopolaminei, constituie o problemă de sănătate.

Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că este necesar să se stabilească niveluri maxime ale respectivilor alcaloizi tropanici pentru produsele alimentare care conțin o concentrație mare a acestora și care contribuie în mod semnificativ la expunerea populației, și anume anumite cereale, produse derivate din acestea și infuzii de plante. În ceea ce privește, în particular, cerealele și produsele cerealiere, bunele practici agricole și de recoltare reduc la minimum contaminarea plantelor de cultură cu semințe din specii care conțin alcaloizi tropanici, cum ar fi Datura stramonium. În caz de contaminare, semințele respective pot fi îndepărtate pentru anumite cereale prin sortare și curățare. Cu toate acestea, ele nu pot fi îndepărtate cu ușurință din sorg, mei, porumb și hrișcă. Având în vedere că nivelurile maxime pentru aceste produse alimentare sunt mai mari decât nivelurile stabilite pentru produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, se poate stabili un nivel maxim pentru suma dintre atropină și scopolamină pentru fiecare dintre aceste alimente.

În plus, date recente de monitorizare indică faptul că alimentele prelucrate pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică care conțin porumb sau produse derivate din porumb pot fi, de asemenea, contaminate cu alcaloizi tropanici. Prin urmare, este adecvat să se extindă la aceste produse alimentare nivelurile maxime existente pentru alimentele prelucrate pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Prin urmare, anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 a fost modificată în consecință (în conformitate cu anexa la prezentul regulament). Astfel, alimentele prelucrate pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, conținând mei, sorg, hrișcă, porumb sau produse derivate nu vor putea conține mai mult de 1,0 μg/kg de alcaloizi tropanici. De asemenea, nivelurile maxime ale sumei dintre atropină și scopolamină vor fi, începând de la 1 septembrie 2022: pentru mei și sorg neprelucrate de 5,0 μg/kg; pentru porumb neprelucrat (cu excepția porumbului neprelucrat destinat prelucrării prin măcinare umedă și porumbului neprelucrat pentru floricele de porumb) de 15 μg/kg; pentru hrișcă neprelucrată de 10 μg/kg; pentru porumb pentru floricele de porumb, pentru mei, sorg și porumb introduse pe piață pentru consumatorul final și pentru produsele de morărit din mei, sorg și porumb de 5,0 μg/kg; pentru hrișcă introdusă pe piață pentru consumatorul final și produse de morărit din hrișcă de 10 μg/kg; pentru infuzii vegetale (produse uscate), cu excepția infuziilor vegetale menționate la punctul 8.2.8 de 25 μg/kg; pentru infuzii vegetale (produs uscat) din semințe de anason (punctul 8.2.8.) de 50 μg/kg; și pentru infuzii vegetale (lichide) de 0,20 μg/kg.

Având în vedere că bunele practici agricole și de recoltare au fost introduse sau puse în aplicare doar recent și pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar să se adapteze la noile cerințe stabilite în prezentul regulament, asigurând în același timp protecția populațiilor vulnerabile, preparatele prelucrate pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, care conțin porumb, sau produse derivate din ele, introduse legal pe piață înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, pot rămâne pe piață până la data durabilității minime sau până la data-limită de consum. Produsele alimentare menționate la punctele 8.2.2 – 8.2.9 din anexă, introduse legal pe piață înainte de 1 septembrie 2022, pot rămâne pe piață până la data durabilității lor minime sau până la data-limită de consum.

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre. El a fost adoptat la 27 august 2021.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Capsule de cafea pe bază de plante complet compostabile

Neighborhood Coffee Company , un producător de cafea cu sediul în Toronto, a anunțat lansarea capsulei de cafea complet...

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante și fără gluten, făcute din mazăre galbenă, a introdus în...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, un produs...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă gratuită pentru 12 brevete de reformulare. Această inițiativă urmărește doi...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care interzice producerea și comercializarea cărnii pe bază de celule și...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Paste făinoase artizanale pentru cei care apreciază bucătăria mediteraneeană

Vancsa Multipast va fi prezentă în cadrul concursului “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu două...

Știrile ultimelor 7 zile

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Paste făinoase artizanale pentru cei care apreciază bucătăria mediteraneeană

Vancsa Multipast va fi prezentă în cadrul concursului “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu două...

Miarbal înscrie și anul acesta două produse din gama „Ceaunul cu bunătăţi” în concursul “Ora de bun gust”

Una dintre câștigătoarele ediției de anul trecut a competiției Gustul Ales, Miarbal Prod SRL, vine și în acest an...

A fost dezvoltat un sistem optic pentru a căuta defecte în legume și fructe

Noua tehnologie asigură o precizie de sortare după mărime cu 95,4%, iar acurateţea prin prezenţa defectelor cu 93,1%, a...

Mai puțin zahăr, gust plin! Soluții pentru reducerea zahărului în băuturile nealcoolice

Consumatorii caută produse cu conținut scăzut de zahăr și produse fără zahăr care să le susțină stilul de viață...

Micii Premium TOC TOC, numai buni de gătit la un pahar de vorbă cu cei mai buni prieteni

Mercado, producător integrat de carne de porc și vită pe segmentul produselor alimentare ultra fresh, din județul Alba, va...

PepsiCo se angajează să-și extindă portofoliul de ingrediente în Europa

PepsiCo a anunțat un nou obiectiv de nutriție pentru a-și extinde portofoliul de ingrediente în Europa și la nivel...

Autoritățile franceze etichetează vitamina D drept perturbator endocrin

Autoritățile franceze au decis clasificarea vitaminei D3 ca perturbator endocrin (DE), fapt care va implica adăugarea de etichete de...

Crackerși cu in zdrobit și cărbune vegetal activ

PanArtisan intră în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu un produs funcțional care adună...

Produs funcțional „TOOTHFRIENDLY” pentru copii înscris în concursul “Ora de bun gust”

KIDOVIT – BATON DE CEREALE CU LAPTE ȘI CAJU 45g marca Laboratoarele Remedia, un nou produs înscris în concursul...

O variantă elegantă a brânzei de burduf și două feluri de brânzeturi elvețiene înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Compania covăsneană Spicom vine la „Ora de bun gust” - premiile Gustul Ales 2023 cu o alternativă elegantă la...

Lactate din inima Transilvaniei, participă în competiția “Ora de bun gust” 2023

Baier - Lactate din Transilvania înscrie în concursul “Ora de bun gust” – premiile Gustul Ales 2023 patru produse...

Lactate de tradiție din Alba, înscrise la concursul  “Ora de bun gust” 2023

De la Ferma cu Omenie înscrie în ediția 8 a competiției  “Ora de bun gust” – premiile Gustul Ales...

Datele Mintel dezvăluie un număr mai mic al lansărilor de noi alimente și băuturi

Vești dezamăgitoare pentru pasionații europeni de produse alimentare, deoarece Mintel dezvăluie că ponderea produselor alimentare și a băuturilor noi...

Produsele „Pline de Carne” de la Elit vin la “Ora de bun gust” – premiile Gustul Ales 2023

Elit înscrie în ediția din acest an a evenimentului “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023 patru...

Un standard de aur în testarea rapidă a antibioticelor din lapte

Timp de peste două decenii, TwinSensor (KIT020) a fost un partener de încredere pentru nenumărații profesioniști din industria alimentară...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă