facebook
Saturday, October 1, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
NutritieEFSA: Aportul de zaharuri adăugate și libere ar trebui...

EFSA: Aportul de zaharuri adăugate și libere ar trebui să fie „cât mai scăzut posibil”

-

etichetare industria alimentaraetichetare industria alimentara

Oamenii de știință de la EFSA și-au finalizat evaluarea cuprinzătoare a siguranței zaharurilor din dietă și a potențialelor lor legături cu problemele de sănătate.

După evaluarea a peste 30.000 de articole științifice, au ajuns la concluzia că zaharurile adăugate și cele libere „ar trebui să fie cât mai scăzute”.

Prof. Dominique Turck, președintele grupului de experți în nutriție al EFSA care a efectuat evaluarea, a declarat: „Am ajuns la concluzia că aportul de zaharuri adăugate și libere ar trebui să fie cât mai scăzut posibil ca parte a unei diete adecvate din punct de vedere nutrițional; acest lucru este în conformitate cu recomandările actuale. Cu toate acestea, dovezile științifice nu ne-au permis să stabilim un nivel maxim tolerabil de aport pentru zaharuri alimentare, acesta fiind scopul inițial al acestei evaluări. ”

Dieta noastră include diferite categorii și surse de zaharuri, care pot fi prezente în mod natural sau adăugate. „Zahărurile adăugate” sunt zaharuri rafinate utilizate în prepararea alimentelor și ca zahăr de masă. „Zahărurile libere” includ „zaharurile adăugate” plus cele prezente în mod natural în miere și siropuri, precum și în sucurile de fructe și legume și concentratele de suc. „Zahărurile totale” sunt toate zaharurile prezente în dietă, inclusiv cele prezente în mod natural în fructe, legume și lapte.

EFSA a adăugat că „aportul valoros” primit în timpul consultării publice de anul trecut cu privire la o versiune preliminară a avizului le-a permis oamenilor de știință să perfecționeze și să clarifice aspecte importante ale activității lor.

Prof. Turck a spus: „Am subliniat că există incertitudini cu privire la riscul de boli cronice pentru persoanele al căror consum de zaharuri adăugate și libere este sub 10% din aportul total de energie. Acest lucru se datorează deficitului de studii la astfel de doze în acest caz.

„Limitările legate de date au însemnat, de asemenea, că nu a fost posibil să se compare efectele zaharurilor clasificate ca fiind adăugate sau gratuite, în general. ”

Surse de zaharuri și probleme de sănătate

Consumul de zahăr este o cauză cunoscută a cariilor dentare. Dovezile se leagă, de asemenea, la diferite grade de certitudine, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, sucuri și nectaruri cu diferite boli metabolice cronice, inclusiv obezitatea, boala ficatului gras non-alcoolic și diabetul de tip 2.

„Deși nu le-am putut evalua contribuțiile, impactul altor contribuitori importanți la aportul de zahăr ar trebui să fie luat în considerare de autoritățile naționale atunci când stabilesc orientări alimentare”, a declarat profesorul Turck. Aceste alimente care nu au putut fi evaluate din cauza datelor limitate. includ dulciuri, prăjituri și deserturi, alte băuturi îndulcite, cum ar fi laptele îndulcit și milkshake-urile și iaurturile.

Evaluarea a arătat că există dovezi pentru o relație pozitivă și cauzală între aportul de fructoză (sub formă de monozaharid și legat de glucoză din zaharoză) și riscul unor boli metabolice cronice. Grupul EFSA a remarcat că limitarea aportului de zaharuri adăugate și libere în dietele mixte ar limita, de asemenea, aportul de fructoză.

De asemenea, a concluzionat că există dovezi pentru o relație pozitivă și cauzală între aportul de băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri de fructe și riscul unor boli metabolice cronice.

Între timp, proporția consumatorilor de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr și de băuturi din fructe îndulcite cu zahăr din Europa a variat foarte mult între grupurile de populație și țări, variind de la 0% la 97% din eșantionul sondajului alimentar. La consumatori, contribuția zaharurilor adăugate și libere din SSB la aportul total de energie a variat între 1% și 8%, în funcție de sondaj. Cu câteva excepții, contribuția SSB-urilor la aportul de zaharuri adăugate și libere a variat între 15% și aproximativ 50%.

Zaharuri gratuite și riscuri pentru sănătate

Lipidele serice: deși există unele dovezi că aporturile mari (> 20%) de zaharuri pot crește concentrațiile serice de trigliceride și colesterol, datele disponibile nu sunt suficiente pentru a stabili o limită superioară pentru aportul de zaharuri (adăugate).

Greutatea corporală: dovezile referitoare la aportul mare de zaharuri (în principal ca zaharuri adăugate), în comparație cu aporturile mari de amidon, cu creșterea în greutate sunt inconsistente pentru alimentele solide. Cu toate acestea, există unele dovezi că aportul ridicat de zaharuri sub formă de băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) ar putea contribui la creșterea în greutate. Dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a stabili o limită superioară pentru zaharuri pe baza efectelor acestora asupra greutății corporale.

Diabet zaharat de tip 2: descoperiri controversate Cu toate acestea, au fost găsite asocieri pozitive între SSB și un risc crescut de diabet de tip 2. Dovezile disponibile au fost considerate insuficiente pentru a stabili un nivel superior tolerabil al aportului (UL) pentru zaharuri pe baza efectelor acestora asupra riscului de diabet de tip 2.

Cariile dentare: datele disponibile nu permit stabilirea unui UL pentru zaharuri (adăugate) pe baza unei reduceri a riscului pentru cariile dentare, deoarece dezvoltarea cariilor legată de consumul de zaharoză și alți carbohidrați cariogeni nu depinde doar de cantitatea de zaharuri consumate, dar este influențată și de igiena bucală, expunerea la fluor, frecvența consumului și diverși alți factori.

Evaluarea a avut loc utilizându-se studii din cinci țări – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia – au făcut cererea inițială către EFSA în 2017 de a evalua riscurile potențiale pentru sănătate pentru consumatori din cauza consumului excesiv de zaharuri alimentare. Oamenii de știință au spus că descoperirile lor vor sprijini acum autoritățile naționale de sănătate publică din Europa să actualizeze sfaturile viitoare pentru consumatorii lor.

„Această evaluare a siguranței zaharurilor alimentare ne oferă cunoștințe importante”, a spus Anna Karin Lindroos, nutriționist și doctor în cadrul Agenției Alimentare Suedeze. „Va fi, împreună cu alte rapoarte relevante bazate pe știință, o sursă utilă atunci când examinez recomandările pentru aportul de zahăr și ghidurile alimentare bazate pe alimente în țările nordice. ”

Cercetări viitoare privind zaharurile alimentare

Faptul că revizuirea EFSA a fost atât de amplă a permis oamenilor de știință să acorde prioritate lacunelor de date și cercetărilor necesare pentru a stabili un nivel maxim tolerabil de aport pentru zaharuri alimentare în viitor.

Prof. Turck a spus: „ Am analizat peste 30.000 de publicații, așa că am identificat mai multe domenii de vizat pentru cercetători și tehnicieni. Punerea în comun și reutilizarea datelor umane individuale din studiile de cercetare ar fi o sursă valoroasă de informații. Cercetarea ar trebui să se concentreze atât pe efectele asupra sănătății ale zaharurilor alimentare, cât și pe impactul intervențiilor clinice și comunitare menite să reducă aportul de zahăr. În cele din urmă, avem nevoie de metode validate pentru evaluarea aporturilor și standardizarea ghidurilor de raportare și definițiilor pentru zaharurile alimentare și sursele acestora. ”

DIN ACTUALITATE

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin intermediul proiectului Erasmus+ 2021-1-RO01-KA220-VET-000028008 “STOP...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii americani au dezvoltat un set...

Din aceeași categorie

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni,...

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre și antioxidanți din prăjituri, au descoperit cercetătorii. Coaja de banană își...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii...

ESE 2022 – două zile despre ultimele noutăți legislative din domeniul etichetării, siguranței și eticii alimentelor și suplimentelor alimentare

10% DISCOUNT PENTRU ÎNSCRIERILE PÂNĂ LA DATA DE 30 SEPTEMBRIE 2022. Rezervă-ți locul din timp la ESE 2022 (doar...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Știrile ultimelor 7 zile

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Fazer investighează agricultura celulară pentru a produce cacao durabil

Este agricultura celulară viitorul pentru producția de cacao? Firma finlandeză de produse de cofetărie Fazer lucrează pentru a asigura...

Laborator pentru a testa reciclabilitatea produselor din hârtie

Producătorul de ambalaje Mondi a deschis primul laborator de reciclare al companiei la fabrica sa din Frantschach, Austria. Noul laborator...

Un start-up folosește cazeine și acizi grași din lapte pentru a dezvolta „următoarea generație” de brânzeturi

Start-up-ul francez Nutropy dezvoltă brânzeturi franțuzești mature premium similare cu Camembertul. Nutropy spune că este pregătită să conducă dezvoltarea unei...

O peliculă barieră compostabilă care rezolvă problema proprietăților „corozive” ale gustărilor sărate

Specialistul israelian în ambalaje din plastic biodegradabil a lansat la London Packaging Week o peliculă compostabilă inovatoare – care...

Comunicare CE: Bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP

A apărut COMUNICAREA COMISIEI EUROPENE privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici...

O soluție de prăjire continuă câștigă marele premiu Sial Paris 2022

Echipamentul de prăjire continuă al FCD System câștigă primul loc la categoria „Echipamente și produse tehnologice” la Sial Innovation...

Arla: batoane indulgente cu conținut ridicat de proteine în fiecare strat

Arla Foods Ingredients a lansat un concept de batoane proteice care permite brandurilor să crească conținutul de proteine din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă