Peptide eficiente în reducerea inflamațiilor legate de vârstă, descoperite prin inteligență artificială

Iti recomandam

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

Modificări numeroase privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2020/1245 AL COMISIEI din 2 septembrie 2020, de modificare și de rectificare a Regulamentului (UE)...

Chr. Hansen poziționează platformele microbiene în centrul noii strategii pentru 2025

Ca parte a strategiei sale pentru 2025, Chr. Hansen a anunțat că își propune să își consolideze și să...

Firma irlandeză Nuritas, ce activează în domeniul biotehnologiei, a dezvăluit o serie de detalii despre peptidele naturale din orez, descoperite folosind inteligența artificială (AI) și care ar putea ajuta la reducerea inflamației cronice legate de vârstă.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetăori de la Nuritas oferă o serie de detalii despre o rețea de peptide naturale (NPN) obținută din ingredientele funcționale derivate din orez, folosind inteligența artificială pentru a identifica în continuare peptidele bioactive constitutive din NPN. Acest NPN a fost apoi evaluat pentru potențialul său antiinflamator, prin reducerea prezenței citokinei inflamatorii TNF-α din sânge.

„Rezultatele studiului nu ar putea veni într-un moment mai semnificativ”, comentează dr. Nora Khaldi, fondatorul și CEO-ul Nuritas. „În contextul pandemiei de COVID-19, care a sporit conștientizarea generală cu privire la inflamații și rolul citokinelor, descoperirea unui produs natural care poate ajuta este o constatare extrem de importantă pentru echipă. Rezultatul a fost obținut după ani de muncă asiduă de rafinare platformei AI, în combinație cu experții noștri din cadrul laboratorului pe care îl deținem și a echipei de consilieri științifici de clasă mondială.“

Studiul, care apare în revista MDPI, explică modul în care răspunsurile inflamatorii pe termen lung, slab controlate, se transformă într-un mediu general care favorizează inflamația, mediu caracterizat prin creșterea nivelului de TNF-α.

Inflamația cronică de nivel scăzut este asociată cu îmbătrânirea, care poate crește riscul de afecțiuni patologice și boli legate de vârstă. Această inflamație este, de asemenea, legată de pierderea crescută a masei mușchilor scheletici, de pierderea forței și de afectarea funcțională.

Potențialul peptidelor bioactive din surse alimentare și vegetale ca modalitate de abordare a inflamației a făcut obiectul unui interes deosebit, cu avantaje care nu se limitează la selectivitate și eficacitate ridicate și la profiluri de siguranță și tolerabilitate favorabile.

Totuși, aceste ingrediente funcționale trebuie să fie caracterizate și validate științific, prin urmare o abordare AI se poate dovedi adecvată în descifrarea seturilor de date numeroase și complexe produse ca rezultat.

Nuritas Peptide Finder

Utilizând tehnologia AI a companiei NπΦ (pronunțat N-pi-fy sau Nuritas Peptide Finder), pentru a caracteriza inițial NPN-urile din orez, echipa a reușit să identifice șapte peptide potențial active.

Pentru a testa activitatea peptidelor, 40 de voluntari (bărbați și femei, sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani, cu un IMC mai mic de 30 kg / m2) au fost înscriși în studiul paralel randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo.

Au fost repartizați aleatoriu fie în grupul de tratament (orez NPN), fie în grupul placebo (maltodextrină), 75% dintre subiecți (mărimea eșantionului = 30) primind tratamentul și 25% (mărimea eșantionului = 10) placebo.

Subiecților li s-a furnizat timp de patru săptămâni de orez NPN sau placebo și li s-a recomandat să ia o doză de 10 grame (g) în fiecare dimineață și o doză în fiecare seară pe toată durata studiului.

Forța membrelor inferioare și superioare a fost studiată prin teste, cum ar fi testul statului pe scaun sau prin studierea forței de prindere a mâinii, fiind efectuate pe subiecți la începutul procesului și în săptămânile 4, 8 și 12.

Rezultatele au arătat că abilitatea de a efectua anumite activități fizice este strâns legată de o scădere a a TNF-α în circulația sanguină. Echipa a observat că modificările s-au produs fără a se fi apelat la exerciții fizice suplimentare sau modificări specifice ale dietei.

„Arătăm că la ambele eșantioane de testare, tratamentul cu orez NPN a condus la o reducere semnificativă statistic a secreției de TNF-α în comparație cu eșantionul placebo”, se arată în studiu. Deși nu s-a obținut un răspuns la creșterea dozei de peptide de orez NPN, observăm o eficacitate echivalentă (reducere cu 50% față de eșantionul placebo) atât la 0,5, cât și la 5 micrograme pe mililitru (µg / mL), ceea ce poate fi un indicatior al unui efect de saturație .“

Mecanismul de acțiune

În ceea ce privește efectul suplimentării cu orez NPN asupra rezistenței la aefort a membrelor superioare și inferioare, echipa a găsit că performanța grupului tratat cu (orez NPN) este îmbunătățită comparativ cu cea a grupului placebo.

„Deși mecanismul precis de acțiune al peptidelor noastre împotriva TNF-α nu este cunoscut, s-a demonstrat anterior că atât peptidele endogene cât și cele exogene pot inhiba căile de transducție a semnalelor implicate în expresia citokinelor inflamatorii” , subliniază echipa.

„Mai mult decât atât, s-a demonstrat că unele dintre peptidele prezentate aici (atât in silico, cât și in vitro) se leagă cu afinitate ridicată la TNF-α, provocând în mod direct dezasamblarea acestei citokine sau împiedicând legarea TNF-α de receptorii țesuturilor umane.“

 

Din aceiasi categorie

Noi substanțe incluse pe lista substanțelor susceptibile de înlocuire

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1295 AL COMISIEI din 16 septembrie 2020, de modificare a...

IS 2020: Puterea antioxidanților naturali: cum să te menții sănătos la orice vârstă

Calea spre un corp sănătos poate fi parcursă mai ușor cu o dietă personalizată pe nevoile fiecărui corp. În...

S-au modificat condițiile de aprobare a substanței active azadiractină

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1293 AL COMISIEI din 15 septembrie 2020, de modificare a...

Calitatea uleiului de gătit. Ce este Acrilamida? Directiva privind nivelul de acrilamidă în produsele alimentare

Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanță este considerată cancerigenă și ar trebui redusă în...

100 de indicații geografice europene, protejate în China

Uniunea Europeană şi China au semnat un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de...

Ce au descoperit inspectorii ANSVSA în luna august

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor (ANSVSA) aplicat 185 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 766.200 de lei, ca urmare a controalelor efectuate...

Alimentele ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică (studiu)

Un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a relevat că alimentele industriale ultraprocesate favorizează îmbătrânirea biologică a celor care le consumă în...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar