Piata România, printre statele-membre UE cu cele mai mici scăderi...

România, printre statele-membre UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor cu amănuntul

-

Volumul comerțului cu amănuntul în Zona Euro a scăzut cu 11,2% în luna martie 2020 comparativ cu luna februarie, cel mai mare declin înregistrat de la debutul publicării datelor Eurostat în 1999, informează Economica.net, citând date furnizate de Eurostat.

Scăderea este justificată de restricţiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi faptul că populaţia şi-a limitat cheltuielile la produse alimentare şi comenzi online.

Vânzările cu amănuntul au scăzut în toate statele-membre pentru care există date disponibile, cu excepția Irlandei. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Bulgaria (minus 18,1%), Franţa (minus 17,4%) şi Luxemburg (minus 16,4%). 

România se numără totuşi printre statele membre cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul, minus 3,6%, alături de Ungaria, minus 0,2%, Malta, minus 1,2%, Danemarca, minus 1,3%, Suedia, minus 2,3% şi Estonia, minus 2,8%. 

Dinamica vânzărilor cu amănuntul în UE

Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare s-au prăbuşit cu 21,3%, iar cele de combustibili au scăzut cu 19,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 4,7%. 

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin de 8,2%, în timp ce în Zona Euro a scăzut cu 9,2%, aceasta fiind cea mai amplă scădere înregistrată din 2000. Pentru Zona Euro, declinul anual din martie 2020 este dublu faţă de cel înregistrat în luna februarie 2009, cea mai proastă lună din timpul crizei financiare din 2008-2009. 

În schimb, Ungaria şi România au înregistrat, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul din UE, 3,5% respectiv 3,1%. Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea vânzărilor de combustibili, minus 20,1%, şi produse non-alimentare, minus 19,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 8,1%. 

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 3,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 3,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%.

Sursa: https://www.economica.net/romania-una-dintre-tarile-ue-cu-cele-mai-mici-scaderi-ale-vanzarilor-amanuntul-in-luna-martie_183979.html

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar