Actualitate Ce ne spun americanii despre criza stocurilor de carne...

Ce ne spun americanii despre criza stocurilor de carne din Europa

-

Cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane de tone, în 2020, potrivit Departamentului american al Agriculturii (USDA), informează Agerpres.

Dacă estimările vor fi confirmate de cifrele oficiale, aceasta ar fi cea mai scăzută valoare din ultimii șapte ani.

Scăderea cererii de carne este pusă pe fondul creșterii interesului pentru sănătate și impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor şi meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.

Mesele în oraşe sunt cruciale pentru industria cărnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest şi pieţele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape şapte milioane de cârnaţi pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an.

„Sperăm şi aşteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraş. Vindem în continuare mai mult în retail, dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service”, a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.

Sectorul cărnii de vită prezintă cel mai ridicat factor de risc

Deşi există o cerere bună pentru carne tocată, care să fie gătită acasă, vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia.

„Această situaţie nu se va rezolva foarte rapid. Vedem semne că are loc o scădere a consumului total de carne”, a spus Jais Valeur.

Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puţină carne ca urmare a preocupărilor cu privire la contribuţia sectorului la despădurire şi emisiile de CO2, iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare.

De exemplu, Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne, potrivit USDA. În plus, Uniunea Europeană vrea să promoveze consumul de insecte şi alge ca alternative la proteinele din carne.

Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, informează că are doar livrări ocazionale către Europa și că vânzările sunt practic paralizate pe această direcție.

Carnea de porc a început să se ieftinească

Creșterea exporturilor de carne de porc din Europa către China a dus la detensionarea prețurilor care se află din nou pe trend descendent. Preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Situația a devenit atât de dramatică, încât Uniunea Europeană are un plan de finanțare a depozitării private pentru carne și lapte.

În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut, spune Frans van Dongen, responsabil cu afacerile internaţionale la grupul olandez de carne COV. Carnea se îndreaptă în mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.

Federaţia franceză de specialităţi de carne FICT estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. Mai puţini turişti care cumpără mezeluri franţuzeşti ar putea să reducă vânzările chiar şi după ridicarea interdicţiilor, iar declinul economiei ar putea reduce cheltuielile consumatorilor.

„Avem nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situaţia de dinaintea crizei”, spune preşedintele FICT, Bernard Vallat.

Sursa: Agerpres 

Din aceiasi categorie

România a importat cu 26% mai mult lapte brut

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că importurile de lapte brut în țara noastră s-au majorat cu 26,1% în...

Eurostat: România, peste media UE la reciclarea deșeurilor de ambalaje din plastic

Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul UE, a anunțat că țara noastră...

Estimările USDA arată schimbări în clasamentul mondial de exportatori de grâu

Departamentul American al Agriculturii (USDA) estimează că Rusia va deveni cel mai mare exportator global de grâu, informează site-ul...

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...
- Advertisement -

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

Stirile ultimelor 7 zile

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc...

Eurostat: România, peste media UE la reciclarea deșeurilor de ambalaje din plastic

Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea unor statistici...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar