Ce ne spun americanii despre criza stocurilor de carne din Europa

Cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane de tone, în 2020, potrivit Departamentului american al Agriculturii (USDA), informează Agerpres.

Dacă estimările vor fi confirmate de cifrele oficiale, aceasta ar fi cea mai scăzută valoare din ultimii șapte ani.

Scăderea cererii de carne este pusă pe fondul creșterii interesului pentru sănătate și impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor şi meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.

Mesele în oraşe sunt cruciale pentru industria cărnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest şi pieţele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape şapte milioane de cârnaţi pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an.

„Sperăm şi aşteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraş. Vindem în continuare mai mult în retail, dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service”, a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.

Sectorul cărnii de vită prezintă cel mai ridicat factor de risc

Deşi există o cerere bună pentru carne tocată, care să fie gătită acasă, vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia.

„Această situaţie nu se va rezolva foarte rapid. Vedem semne că are loc o scădere a consumului total de carne”, a spus Jais Valeur.

Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puţină carne ca urmare a preocupărilor cu privire la contribuţia sectorului la despădurire şi emisiile de CO2, iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare.

De exemplu, Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne, potrivit USDA. În plus, Uniunea Europeană vrea să promoveze consumul de insecte şi alge ca alternative la proteinele din carne.

Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, informează că are doar livrări ocazionale către Europa și că vânzările sunt practic paralizate pe această direcție.

Carnea de porc a început să se ieftinească

Creșterea exporturilor de carne de porc din Europa către China a dus la detensionarea prețurilor care se află din nou pe trend descendent. Preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Situația a devenit atât de dramatică, încât Uniunea Europeană are un plan de finanțare a depozitării private pentru carne și lapte.

În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut, spune Frans van Dongen, responsabil cu afacerile internaţionale la grupul olandez de carne COV. Carnea se îndreaptă în mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.

Federaţia franceză de specialităţi de carne FICT estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. Mai puţini turişti care cumpără mezeluri franţuzeşti ar putea să reducă vânzările chiar şi după ridicarea interdicţiilor, iar declinul economiei ar putea reduce cheltuielile consumatorilor.

„Avem nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situaţia de dinaintea crizei”, spune preşedintele FICT, Bernard Vallat.

Sursa: Agerpres 

Alte articole

Articolele ultimelor zile

Notificarea suplimentelor alimentare: apelați la specialiști | elimini birocrația | consultanță pentru marketingul produsului

Pentru a pune un supliment alimentar pe piața românească, produsul trebuie notificat, prin depunerea unui dosar, la autoritățile competente. Doar pentru comercializarea suplimentelor alimentare...

Dispozitiv pentru analiza și controlul procesului de cristalizare

Firma daneză Bjarne Christian Nielsen Holding APS a înregistrat un brevet de invenție pentru o metodă și un aparat pentru analiza și controlul procesului de...

Program si tematica conferinta online “Siguranta alimentelor – o responsabilitate comuna”

RO.aliment vă invită să participați la o nouă conferință ONLINE (pe platforma ZOOM) dedicată noutăților în siguranța alimentelor, într-o perioadă în care mai mult...

Alimente donate, beneficii facilități fiscale

Companiile ce vor dona alimente aflate aproape de data expirării vor beneficia de facilități fiscale, după ce propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate...

Carrefour a lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comenzi vocale

Retailerul francez Carrefour și compania americană Google au lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comandă vocală, informează Wall Street. Serviciul este disponibil în...