China verifică alimentele de import, după apariția noului focar

China a lansat o campanie de verificare a alimentelor importate, ca măsură de control după apariția noului focar coronavirus la Beijing, relatează AFP.

Song Yueqian, oficial al Administraţiei generale a vămilor, a anunţat o campanie naţională de inspecţie a alimentelor proaspete depozitate la temperaturi scăzute şi care provin „din ţările cu risc ridicat”. Printre acestea se află fructe de mare, carne şi legume congelate: din 15.638 testate până acum, toate s-au dovedit totuşi a fi negative pentru noul coronavirus, a declarat Song Yueqian presei.

Totuși, China a suspendat importurile de la un producător german de carne după ce un angajat al acestuia a fost pozitiv.

„Nu există dovezi că virusul se transmite prin alte căi decât picăturile de salivă, contacte cu
persoanele infectate”, a menţionat Feng Luzhao, un expert al Centrului Chinez pentru
Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Cu toate acestea, Beijingul le-a recomandat locuitorilor să renunţe la toate fructele de mare
congelate şi pe bază de soia cumpărate din Xinfadi, după ce printre probele pozitive prelevate din piaţă, multe au vizat acest tip de alimente.

Mai mult decât atât, primăria a impus izolare din nou, în aproape 30 de zone rezidenţiale, a
închis şcolile şi a început testarea a sute de mii de locuitori.

Vineri, în Beijing au fost confirmate 25 de cazuri noi, în doar 24 de ore, ajungând de săptămâna trecută la un total de 183 de cazuri.

Potrivit Agerpres, focarul nou a fost identificat când Beijingul abia revenise la o viață normală, după două luni fără contaminare.

  • Focarul nou din China ar proveni din Europa

China a comunicat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi oamenilor de ştiinţă străini date privind genomul noului coronavirus depistat la Beijing.

„Judecând după rezultatele preliminare ale epidemiologiei genomice, acest virus ar proveni din Europa, dar este diferit de (tulpina) virusului care circulă în prezent în Europa. Este mai vechi”, a declarat Zhang Yong, un oficial înalt al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Potrivit oficialului chinez, ar putea fi vorba de o versiune care a circulat pe continentul european cu câteva săptămâni sau luni în urmă. Oamenii de ştiinţă avertizează împotriva oricărei concluzii pripite despre originea virusului identificat recent la Beijing.

„Este posibil ca virusul să fi ajuns din Wuhan în Europa şi acum s-a întors în China”, a explicat Ben Cowling, profesor la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong.

  • O piață din Beijing, suspectă că ar fi sursa noilor contaminări

Piaţa angro Xinfadi, principala sursă de aprovizionare cu produse proaspete din capitala
chineză, este suspectată că este sursa noilor contaminări. Virusul a fost descoperit în special pe bucăţi de somon importat.

Zhang Yong a apreciat că acest SARS-CoV2 ar fi putut ajunge din Europa prin alimente
congelate. Este posibil să fi supravieţuit pe piaţă un timp – de unde şi asemănarea cu tulpini mai vechi.

Sursa: Agerpres

 

 

Alte articole

Articolele ultimelor zile

Notificarea suplimentelor alimentare: apelați la specialiști | elimini birocrația | consultanță pentru marketingul produsului

Pentru a pune un supliment alimentar pe piața românească, produsul trebuie notificat, prin depunerea unui dosar, la autoritățile competente. Doar pentru comercializarea suplimentelor alimentare...

Dispozitiv pentru analiza și controlul procesului de cristalizare

Firma daneză Bjarne Christian Nielsen Holding APS a înregistrat un brevet de invenție pentru o metodă și un aparat pentru analiza și controlul procesului de...

Program si tematica conferinta online “Siguranta alimentelor – o responsabilitate comuna”

RO.aliment vă invită să participați la o nouă conferință ONLINE (pe platforma ZOOM) dedicată noutăților în siguranța alimentelor, într-o perioadă în care mai mult...

Alimente donate, beneficii facilități fiscale

Companiile ce vor dona alimente aflate aproape de data expirării vor beneficia de facilități fiscale, după ce propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate...

Carrefour a lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comenzi vocale

Retailerul francez Carrefour și compania americană Google au lansat un serviciu de cumpărături pe bază de comandă vocală, informează Wall Street. Serviciul este disponibil în...