Actualitate Cruzimea față de animale în timpul transportului, din nou...

Cruzimea față de animale în timpul transportului, din nou în vizor

-

Organizația Animals International atrage atenția că Parlamentul a adoptat o lege nouă prin care permite transportul şi exportul animalelor în timpul temperaturilor extreme.

Potrivit Mediafax, noua lege permite transportul animalelor la peste 35 grade Celsius, ceea ce contravine normelor UE, ce interzic transportul animalelor atunci când temperatura este de 30 de grade Celsius, cu o marjă de +/- 5 grade.

„Stresul termic este o garanţie pentru o rată de mortalitate crescută. Poţi avea o singură oaie sau un singur taur pe un vapor. Acestea vor muri atunci când umiditatea şi temperatura depăşesc anumite limite. Navele de export nu au aer condiţionat. Înăuntru este cu minim 5 grade mai cald decât afară, indiferent cât de forjat şi de zgomotos este sistemul de ventilaţie”, a spus Gabriel Păun, director UE la Animals International.

Dezbaterile pentru o nouă lege în România au început după incidentul de la Midia, în care au murit peste 14.000 de oi. Iniţial, dezbaterile erau menite să oprească transportul pe mare în timpul celei mai riscante perioade, vara, şi să ceară obligatoriu un veterinar per transport în restul anului.

ONG-urile au oferit variante detaliate de anexe speciale la lege cu atenţie deosebită la detalii precum încărcare, descărcare, jurnal de călătorie, însă nu este cunoscut motivul pentru care acestea au fost excluse, chiar dacă dezbaterile transmise public au arătat că invitaţii prezenţi au fost prepoderent din industria de export sau în favoarea acesteia, bunăstarea animalelor nefiind un aspect luat în calcul nici de Autoritatea Natională Sanitar Veterinară.

„Încărcarea se întâmplă pe teritoriu european şi acest articol presupune ca animalele care ajung din camioane în porturi, pentru export direct, au deja aprobate călătorii la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, adică ilegal. În cazul acestei legi, chiar 35 de grade. Părerea noastră este că această lege reprezintă o încălcare direct a Regulamentului European”, a adăugat Păun.

Context

În ultima perioadă, România a fost în centrul unor decizii legate de exportul animalelor vii. În iulie 2019, Guvernul a decis să continue călătoria a peste 70 000 de oi către Golful Persic, în ciuda avertismentului direct al Comisarului UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară Vytenis Andriukaities de a opri transportul respectiv, întrucât este imposibil să respecte legislaţia UE pe parcursul rutei, din cauza temperaturilor extreme.

„În noiembrie 2019, am fost obligaţi să fim martori la o tragedie cruntă: o navă pentru export de animale către Arabia Saudită s-a scufundat imediat după ce a pornit din portul Midia, cauzând moartea a peste 14 000 de oi. Alt dezastru uitat este din anul 2015, când peste 14 600 de oi au murit de sete pe drumul din România către Iordania, într-o călătorie de 7 zile. În toate aceste cazuri, am salutat reacţia rapidă a Comisiei Europene. În octombrie 2019, o delegaţie de auditori a vizitat România şi a raportat despre slaba implementare a legilor europene şi riscurile implicite, deosebit de serioase, în termeni de bunăstare animală (2019-6898). În mod regretabil, este clar încă o dată cu această lege că Parlamentul României nu aude recomandările Comisiei Europene”, arată aceeaşi sursă.

Animals International cere Guvernului să lanseze o Ordonanţă de Urgenţă prin care să corecteze legea, pentru a evita un alt infringement direct de la Comisia Europeană.

OUG-ul trebuie să prevadă înlocuirea transportului de animale vii pe timpul verii cu carne congelată şi să ceară prezenţa unui veterinar per transport în restul anului, indiferent de durata călătoriei. De asemenea, este necesar ca OUG-ul să includă checklist înainte şi după călătorie, pentru a se asigura că niciun animal care nu este într-o condiţie bună va fi forţat să urce pe navă şi pentru a păstra transparenţa cu privire la rata de mortalitate și morbiditate la destinaţie.

Sursa: Mediafax 

 

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

DuPont lansează enzima Versilk pentru iaurt bogat în proteine

DuPont Nutrition & Biosciences a anunțat lansarea în America...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar