facebook
Saturday, June 3, 2023
Procesare2021-2022 >>> explozie de inovație

2021-2022 >>> explozie de inovație

-

De la progresele în domeniul fermentației până la evoluțiile în domeniul cunoștințelor despre dietă și sănătate sau la evoluția rapidă a tehnologiilor digitale, vom afla despre tendințele și tehnologia despre care vor modela inovația în industria alimentară de la șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al Cargill, Florian Schattenmann, aflat în dialog cu FoodNavigator.

Florian Schattenmann s-a alăturat companiei Cargill în calitate de director pentru tehnologie și vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare, în urmă cu patru ani. A făcut saltul din sectorul chimiei, deținând cel mai recent funcții de conducere la The Dow Chemical Company.

Expertul în cercetare și dezvoltare – care a lucrat în companii din Top Fortune 500, precum și în start-up-uri deopotrivă – a fost atras de industria alimentară din cauza transformărilor pe care le-a observat.

„A avut loc o explozie de inovație pe piață”

a spus el pentru FoodNavigator, arătând că există „cu mult peste” 30.000 de start-up-uri în domeniul tehnologiei alimentare și agricole – un nivel care era „de neconceput” în urmă cu câțiva ani.

Acest lucru este susținut de un aflux de capital în start-up-uri inovatoare. Schattenmann a reflectat că volumul tranzacțiilor cu capital de risc în sectorul alimentar în 2013 a fost de aproximativ 2,3 miliarde USD. Anul trecut, această cifră a însumat 30 de miliarde de dolari. Și în prima jumătate a anului 2021, valoarea tranzacțiilor s-au ridicat la 24 de miliarde de dolari, sugerând o creștere suplimentară a interesului pentru domeniul inovației alimentare. „Rata de creștere este enormă. Nu există nicio altă industrie care să cunoască o astfel de evoluție chiar acum. ”

Acest lucru are ca rezultat o „perioadă de prefaceri” – dar una despre care liderul inovării de la Cargill spune că este și „o perioadă de oportunitate” pentru cea mai mare companie privată din SUA. Nefiind obligați să raporteze rezultatele trimestrial către acționari, se poate spune că managementul Cargill are mână liberă de a se uita la „câteva investiții pe termen lung”.

Patru factori „fundamentali” ai schimbării

Schattenmann consideră că există patru „motoare fundamentale” care au declanșat acest nivel de inovație care a schimbat jocul în sectorul alimentar, creând „furtuna perfectă” pentru o industrie pregătită pentru prefaceri.

Directorul de cercetare și dezvoltare de la Cargill subscrie la o teorie generațională a schimbării care vede o nouă cohortă de tineri consumatori care aduc abordări noi cu privire la ce și cum mănâncă. „Generația fiicelor mele este una care este foarte deschisă să încerce lucruri noi… Această idee în jurul alternativei acesteia ori a alteia. Comportamentul consumatorilor se schimbă cu siguranță”, a observat el.

Expertul în cercetare și dezvoltare a remarcat, de asemenea, o „conștiință mult mai ridicată în jurul sănătății și imunității”. „Ideea de, tu ești ceea ce mănânci este din ce în ce mai mult în prim-plan. Beneficiile pentru sănătate vor fi mult mai importante. ”

Schattenmann identifică sustenabilitatea drept o valoare de bază care stimulează inovația.

Aș spune că acum cinci, zece ani, băieții răi [din discuția despre sustenabilitate] erau industria energetică, industria transporturilor, poate industria chimică. Dintr-o dată, reflectoarelea au fost puse asupra sustenabilității practicilor agricole din întreaga lume?

Consumatorii și întreprinderile deopotrivă au conștientizat importanța dezvoltării unui sistem alimentar mai sustenabil. Pentru Cargill, aceasta înseamnă încorporarea sustenabilității în procesul de dezvoltare de noi produse DNP.

De câte ori introduceți un nou proces sau un nou produs, aceasta este o oportunitate de a face lucrurile mai bine. În trecut, când spuneam mai bine, aveam de obicei două elemente – o performanță mai mare, un cost mai mic la aceeași performanță sau ambele. Acum spunem că există un al treilea element. Totul trebuie să fie mai sustenabil. Și trebuie să fie mai sustenabil într-un fel măsurabil cantitativ. Acum am făcut loc și celei de-a treia dimensiuni în procesul de inovare.

Departamentul de cercetare și dezvoltare Cargill a adăugat un modul calitativ de sustenabilitate procesului său de inovare. La sfârșitul procesului, înainte de comercializare, inovația este supusă unei evaluări calitative pentru a-i fi analiza amprenta de mediu. „Dacă va avea un efect negativ, atunci nu vom lansa acea soluție”, a dezvăluit Schattenmann.

În cele din urmă, a observat șeful departamentului pentru tehnologii, progresele în știință și tehnologie oferă sectorului instrumente eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a dezvolta noi produse și moduri de lucru care să răspundă acestor provocări.

„Al patrulea motor, iar acesta poate fi unul dintre cele mai importante, este că noile tehnologii au intrat într-un tărâm în care devin rentabile. Numim asta hiperaccelerare. Totul este condus de digital în mod fundamental, dar vezi ce se întâmplă în biotehnologie, vezi ce se întâmplă în inteligența artificială, vezi ce se întâmplă în robotică, bioinformatică, informatica ingredientelor. Toate aceste lucruri care erau toate ezoterice și super cool, dar nu chiar atât de relevante, și-au mărit importanța și s-au ieftinit într-un ritm foarte, foarte rapid.

„Când iei un burger obținut în laborator prin culturi de celule și costă 300.000 de dolari pentru a-l face, oamenii consideră că este o curiozitate. Dar acum am văzut că s-au redus costurile și deși poate fi considerat că este încă scump, îl pot vedea pe masa mea. ”

Aceste curbe ale costurilor sunt vitale din perspectiva cercetării și dezvoltării, deoarece, la un moment dat, tehnologiile inovatoare devin suficient de ieftine încât să atingă un punct în care devin profitabile.

Susținerea câștigătorilor

Nivelurile ridicate de capital care vin în sector susțin cu siguranță niveluri ridicate de inovare. Dar, la un moment dat, vor exista învingători și învinși tehnologici. VHS-urile și Betamax-urile lumii. Deci, cum se asigură departamentul de cercetare și dezvoltare Cargill că sprijină caii potriviți?

Gigantul ingredientelor își schimbă „viziunea despre cum să participe” ca răspuns la această provocare, a răspuns Schattenmann.

În trecut, un jucător mare precum Cargill identifica o oportunitate, începea un proiect conceptual, pregătea procesele de intrare pe piață și mergea mai departe. „O astfel de abordare are două dezavantaje. În primul rând, nu este foarte rapidă pentru că trebuie să treci prin fiecare poartă de etapă și așa mai departe. Celălalt dezavantaj este că, pe front end” (în etapa finală, n.ed.), riscul este de departe cel mai mare. Acum însă investiția nu este atât de mare, dar riscul este mult mai mare. Ceea ce ar trebui să faceți este să începeți cinci mici eforturi paralele care concurează între ele. Dar acest lucru este imposibil din punct de vedere al culturii organizaționale într-o companie, deoarece nu doriți să vă puneți oamenii față în față, unul împotriva celuilalt. Deci trebuie să alegeți o abordare tehnică foarte devreme, într-o fază în care riscul este foarte mare. Începem să ne gândim „ce se întâmplă în această zonă de start-up?”

Putem reduce riscul etapei finale de inovare, implicându-ne mult mai proactiv și analizând activitatea start-up-ului, iar apoi interacționând strategic cu unele dintre companiile care devin câștigătoare.”

Schattenmann a dezvăluit că această abordare mai colaborativă, de a lucra alături de start-up-uri este încă „în desfășurare”, dar Cargill a adoptat o abordare descentralizată a investițiilor sale de risc, despre care crede că va avea rezultate.

Dar acest lucru nu este chiar atât de simplu pe cât ar putea suna. Afluxul de capital de risc a împins evaluările start-up-urilor – așa că în ceea ce privește reducerea riscului, Schattenmann admite că va veni un moment în care prețul nu va mai avea sens. „Trebuie să plătești mai mult dacă vrei să ai mai puțin risc. Este un joc de cote, dar încercăm să fim deștepți în ceea ce privește unde să investim și când înainte ca prețul acțiunilor start-up-ului să decoleze. De asemenea, putem participa într-un mod diferit. Puteți spune, ce ziceți să construim un joint-venture? Tu aduci tehnologia, noi aducem competența noastră în extinderea afacerii și împărțim valoarea.”

Cargill adoptă, de asemenea, o abordare de portofoliu a investițiilor sale. „Nu vrei să pariezi pe o singură „mână” și asta determine viitorul lui Cargill… Investim într-o grămadă de firme cu diferite niveluri de risc și încercăm să gestionăm asta ca pe un singur portofoliu, știind că unele lucruri nu vor funcționa, unele lucruri vor fi prea scumpe și unele lucruri vor fi corecte. Trebuie să fim entuziasmați de asta.”

Pe lângă faptul că este în căutarea inspirației în afara propriilor ziduri, Cargill continuă să investească în capacitățile sale interne de inovare. Aceasta înseamnă atingerea echilibrului corect între capacitatea globală și regională, deoarece „hrana este locală”.

Ne-am concentrat pe câteva centre regionale și apoi pe implementarea locală. Aceste centre sunt conectate, cel mai mare este în America de Nord. Iar al doilea ca mărime este, în Belgia”, a explicat Schattenmann. Legătura între echipele de cercetare și dezvoltare care lucrează în diferite regiuni sau segmente ale afacerii poate fi folosită pentru a stimula eforturile de inovare în segmente complementare”. De exemplu, a spus Schattenmann, Cargill urmărește o producție optimizată în sectorul zootehnic prin eforturi privind alimentația animalelor și reducerea emisiilor de metan. Compania speră să-și extindă competențele pe care le-a dezvoltat pentru a-și crește portofoliul de opțiuni în domeniul sănătății sistemului digestiv și consumului uman”, ni s-a spus. „Zona de sănătate a sistemului digestiv este o zonă imensă de care suntem încântați.

Echilibrul proteic

Când vine vorba de aceste jocuri strategice și de asumarea riscurilor, Cargill începe prin a „privi în interior” la ce are bun – și la ce nu este atât de bun. Schattenmann a identificat punctele forte ale Cargill ca fiind „lanțul său global de aprovizionare cu incredibile ramificații”, precum și „capabilități puternice” în domenii precum fermentația. El consideră că evoluțiile aici vor fi vitale pentru satisfacerea viitoarei cereri globale de proteine de înaltă calitate, unde se așteaptă o creștere cu 70% a cererii în următorii 30 de ani, fără o creștere corespunzătoare a suprafeței de teren agricol care poate fi dat producției animale. Fiind unul dintre cei mai mari furnizori de proteine animale din lume, acesta este un subiect important pentru Cargill – și unul pe care compania își poate valorifica expertiza și scala pentru a avea o corectă abordare.

Afacerile grupului se întind de la furaje pentru animale, până la distribuție în servicii alimentare și retail. „Avem capacitatea de formulare. Avem capacitatea de procesare. Avem lanțul de aprovizionare pentru a ajunge la serviciile alimentare și la vânzarea cu amănuntul. Avem toate elementele în jurul acelui lanț. Avem competențe tehnologice relevante. Trebuie doar să le unim și să investim inteligent de-a lungul acelui lanț. ”

Cargill lucrează, de asemenea, pentru a-și dezvolta acoperirea în sectorul pe bază de plante, care înregistrează un ritm accelerat de creștere, pornind însă de la un nivel de bază mai mic decât proteinele animale.

Proteinele animale reprezintă o industrie de 1400 de miliarde de dolari la nivel global. Treizeci de procente este ceea ce s-ar putea numi segmentul de carne procesată. Alternativele pe bază de plante se vor lupta încă pentru un timp pentru a reproduce cu adevărat o friptură bună. Dar, pe partea procesată, alternativele pot avea succes pe anumite segmente. Pe măsură ce privim în viitor, vedem posibilități din ce în ce mai mari de substituție pentru carnea procesată. Iar astfel de evoluții cred că se vor întâmpla în următorii cinci până la opt ani.

„Tehnologii precum proteinele pe bază de culturi de celule, în care, practic, carnea provine din celule animale înmulțite într-un bioreactor au încă o mulțime de riscuri tehnice și va dura mai mult până când procesele vor fi 100% sigure, dar vor permite industriei să devină mai activă în segmentul alternativelor la zootehnia tradițională.

Importanța continuă a animalelor în producția de proteine înseamnă că „trebuie să fie depusă multă muncă” pentru a rezolva problema amprentei de mediu a sectorului, ne-a spus directorul de cercetare și dezvoltare al Cargill. „Considerăm asta ca o poveste. Cererea de proteine animale va crește în continuare; o parte semnificativă a acestei expansiuni are loc în Asia și pe piețele în curs de dezvoltare. Producția zootehnică trebuie să se îmbunătățească și aceste alte forme alternative vor câștiga o pondere tot mai mare.”

DIN ACTUALITATE

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul E171 pot trece direct prin...

Știrile ultimelor zile

Este timpul să ne concentrăm pe alimentele și băuturile pentru consumatorii în vârstă

Există o mare oportunitate pentru industria alimentară și a băuturilor de a lansa produse și ingrediente care ajută la...

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de Metrologie și Testare), au demonstrat că nanoparticulele care alcătuiesc aditivul...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate, desfășurată în perioada 21-23 mai, la Hotel...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea în aplicare a amenzilor date de Consiliul Concurenței firmelor Albalact,...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul de Topoloveni, îl anunță pe șeful ANPC, Horia Constantinescu, că...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

Știrile ultimelor 7 zile

Dioxidul de titan: gura, prima cale de intrare în sânge

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu LNE (Laboratorul Național de...

MNNS 2023: Două zile de „delicii” intelectuale, bucurie, relaxare și conectare

E diția a 5-a a Conferinței Internaționale Maratonul NNS –...

Instanța a decis suspendarea aplicării sancțiunilor date Grupului Lactalis de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel București a hotărât să suspende punerea...

ANPC în război cu Magiunul de Topoloveni

Bibiana Stanciulov, cea care a readus la viață Magiunul...

România se alătură EFSA în campania europeană de stopare a pestei porcine africane (#StopASF)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în...

Noua Zeelandă pierde o bătălie de opt ani pentru mierea de manuka

O cerere de înregistrare a mierii de manuka, ca brand certificat, a fost refuzată de Oficiul de Proprietate Intelectuală...

Bel, câștigătoarea premiului Energ’IAA 2023

Premiul Energ'IAA, care recompensează o companie agroalimentară exemplară în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și decarbonizarea, a fost acordat...

În ghidul recent lansat, OMS sfătuiește să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care face recomandări împotriva...

Cea mai importantă inovație pe segmentul capacelor borcanelor din ultimii 75 de ani

Industria alimentară germană devine prima din Europa care a îmbrățișat această inovație. Compania americană din spatele EEASY Lid -...

Colagenul – următoare „tendință” în alimente și băuturi funcționale după CBD?

Tendința fortificării alimentelor cu colagen a crescut în ultimii ani și Romain Quillot, co-fondatorul brandului de alimente și băuturi...

Suplimentele alimentare pentru imunitate, anti-ageing și sănătate

Știi care este efectul stresului oxidativ asupra organismului tău? Vino la Maratonul Nutriție. Nutrienți. Sănătate 2023 și vei obține...

MNNS 2023: Vizită și degustare de licori la Podgoriile Murfatlar

Pentru cea de doua parte a zilei de 23 mai, organizatorii Maratonului de Nutriție.Nutrienți.Sănătate 2023 vă propun ca împreună...

Progen: Program de slăbire care utilizează principiile cetozei

Progen se alătură în calitate de partener Maratonului Nutrienți. Nutriție. Sănătate 2023. Dacă îți dorești să descoperi tratamentul de...

Spectrul violet, „dificil de obținut”, ar putea fi produs prin fermentație microbiană la scară

Producătorul danez de ingrediente bio, Octarine Bio și compania americană de programare celulară Ginkgo Bioworks s-au asociat pentru a...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă