Seminarul pentru specialiștii din domeniul suplimentelor alimentare și produselor stupului (SAPS) în iulie, în organizarea echipei Ro.Aliment

La începutul lunii iulie (6 iulie 2017), Revista Ro.Aliment va organiza Seminarul practic pe teme esențiale pentru Suplimentele Alimentare și Produsele Stupului (SAPS), eveniment ce reprezintă o ocazie unică pentru a actorii din domeniu, de a afla răspunsuri direct de la experți despre provocările cu care se confruntă aceste două segmente în zona de CALITATE, LEGISLAȚIE ȘI COMUNICARE.

Programul seminarului va fi structurat pe două zone: cea a suplimentelor alimentare și cea a produselor stupului (miere, polen etc).

În ceea ce privește domeniul suplimentelor alimentare tematica se va axa pe subiecte de interes pentru domeniu, precum:

  • Novel Food; Autoreglementare – cod de bune practici;
  • Mențiuni de sănătate în etichetare și comunicare / publicitate;
  • Legea suplimentelor alimentare – cum ne putem alinia la standardele UE și cum le putem adapta pe acestea la specificul pieței românești?;
  • UPDATE privind lista plantelor permise sau nepermise pe teritoriul Romaniei – lista trimisa de MADR la CE;
  • Implicațiile reglementării CNA privind publicitatea corectă, prin care companiile pot folosi în reclamă doar informațiile trecute pe etichetă;
  • Modificarea Codului audiovizualului – din august, publicitatea la alimente va trebui să nu încurajeze consumul acestora prin apariția în reclamă a minorilor.
  • Intrarea în vigoare a unor noi reglemenări europene, începând cu 1 ianuarie 2018, în domeniul ”novel food”;
  • Legea națională a suplimentelor

Toate acestea sunt evenimente care poate avea puternice implicații asupra modului de derulare a afacerilor din domeniu, începând de la producție și ambalare și până la comercializarea produsului către consumator.

Domeniul produselor stupului se va bucura de o dublă abordare, aceea legată de producția propriu-zisă și de provocările cărora apicultorii trebuie să le facă față, precum și aceea legată de comercializare, aspect privit atât din punctul de vedere al problemelor, cât și din punctul de vedere al oportunităților.

Din tematica:

• Modificarea Legii apiculturii, aprobată deja în Senat (implicații și oportunități)
• Interzicerea hibrizilor în sectorul apicol românesc
• Riscurile asocierii unor produse cu diferite substanțe cu efect necunoscut (CALITATE)
• Etichetarea corectă
• Imaginea mierii românești in UE

În ceea ce privește partea de producție, apicultorii s-au confruntat în ultimul an cu o scădere a populațiilor de albine, legată în special de folosirea anumitor substanțe toxice pentru polenizatoare, în agricultură, precum și cu o scădere a producției de miere, urmare, în special a condițiilor meteo nefavorabile. Dacă în ceea e privește evoluția fenomenelor meteorologice nu se pot face prea multe (dar se pot aplica soluții salvatoare de management al riscurilor), în privința opririi scăderii populației de albine, apicultorii își pot afla un bun aliat în prevederile europene (în special în cele legate de sănătatea albinelor), care pot constitui un argument puternic în lupta cu autoritățile locale și naționale în lupta pentru rezolvarea anumitor probleme ale sectorului și în păstrarea sănătății polenizatoarelor (iar specialiștii invitați la eveniment vă vor detalia aceste aspecte), putându-se ajunge chiar la infrigement, atunci când autoritățile nu înțeleg să se conformeze standardelor stricte în domeniul siguranței alimentare.

În partea de comercializare a produselor stupului, modificarea Legii apiculturii (aprobată deja în Senat), etichetarea corectă, obținerea certificării prin scheme de calitate (DOP și IGP) pot constitui arme puternice și oportunități nebănuite la îndemâna apicultorilor români, în păstrarea și cucerirea de piețe. Experții prezenți la eveniment vor vorbi despre toate aceste aspecte, care să ușureze eforturile apicultorilor de a aduce pe piață miere mai multă și mai bună calitativ.

Se așteapta întrebari din partea participanților pana la data de 15 iunie 2017 la office@roaliment.ro!!!


Pe lângă specialiști, medici și reprezentanți ai asociațiilor de profil, suita speakerilor va fi compusă din invitați din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii (MADR), Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA), Patronatului Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), Romanian Advertising Council (RAC) și nu numai.

Printre vorbitori/invitati se vor afla: Daniela Nuță, INSP; Gerald Filip Flintoacă, PRISA; Ionuț Nica, MADR; Tatiana Onisei, IBA; Cristina Mateescu, IBA; Oana Cociașu, RAC; Gabriela Garban, INSP Timiș; Nicoleta Florescu, INSP Iași; Invitat ANAD.

LOCAȚIE
București – vom anunța ulterior locația.

Taxa de participare este de 150 de euro + TVA
Locurile sunt limitate!!!

Pentru inscrieri va rugam sa completati formularul AICI sau trimiteti mail la office@roaliment.ro, tel +4031 4364191.