Ambalaje Etichetare Agenția spaniolă din domeniul siguranței alimentare aprobă utilizarea termenului...

Agenția spaniolă din domeniul siguranței alimentare aprobă utilizarea termenului „probiotic” pentru alimente și suplimente

-

Agenția spaniolă pentru siguranța alimentară și nutriție (AESAN) a anunțat că termenul „probiotic” ar trebui acceptat pe etichetele alimentelor și suplimentelor alimentare vândute în țară, în conformitate cu principiul recunoașterii reciproce.

Nu există un cadru juridic la nivelul UE care să ofere o definiție a categoriei de produse alimentare „probiotice” sau un cadru legal armonizat care să stabilească condițiile pentru ca o tulpină să fie considerată ca probiotică în statele membre ale UE.

Dar opinia generală atât a autorităților europene, cât și a celor naționale este că termenul „probiotic” este o afirmație de sănătate implicită, neautorizată, și prin urmare însăși utilizarea numelui nu este autorizată în majoritatea țărilor.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, AESAN a publicat o actualizare privind siguranța alimentelor care recunoaște prezența semnificativă a probioticelor pe piața spaniolă și afirmă că o lipsă de armonizare între țări poate merge împotriva principiului recunoașterii reciproce, prin care produsele fabricate legal sau vândute într-un singur stat membru ar trebui să nu li se împiedice intrarea pe piațele tuturor celorlalți membri ai UE.

Decizia, publicată în spaniolă, se traduce prin: „ Din discuțiile care au avut loc în cadrul grupului de experți al Comisiei Europene privind mențiunile nutriționale și de sănătate, se constată că există interpretări diferite de către IMM-uri cu privire la utilizarea termenului „probiotice“, care, la rândul său, implică o situație nearmonizată pe piața Uniunii Europene. În acest sens, formulele de început și formulele de continuare pentru sugari sunt comercializate, cu ingredient adăugat voluntar, conținând diferite microorganisme vii. Prezența acestor microorganisme vii este indicată pe eticheta produsului din lista ingredientelor. În domeniul suplimentelor alimentare, s-a constatat că există un număr mare de suplimente alimentare de pe piață, care includ termenul „probiotice “.

„Aceste produse provin din diferite țări ale UE, unde li se permite comercializarea sub această denumire și, prin urmare, nu au putut fi împiedicate să fie comercializate în Spania, în aplicarea „principiului recunoașterii reciproce” stabilit în tratatul Uniunii Europene. În consecință, ținând seama de cele menționate anterior și până când nu există un criteriu uniform, din partea statelor membre ale Uniunii Europene, se consideră că s-ar putea accepta termenul „probiotic(e)” ce apare pe eticheta unor produse, fabricate la nivel național și în alte țări ale Uniunii Europene. În toate cazurile, aceste produse trebuie să îndeplinească cerința de siguranță. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că utilizarea acestui termen nu poate fi însoțită de orice mențiune de sănătate, cu excepția cazului autorizat în mod expres în temeiul Regulamentului Uniunii Europene”.

Discutând noutățile pe site-ul său web, Sandwalk BioVentures, companie spaniolă de consultanță în domeniul inovării, strategiei, inteligenței de reglementare și managementul specializat în știința microbiomului, descrie această etapă ca o „mică victorie” pentru industria probiticelor.

Acesta afirmă: „Rămân multe de decis cu privire la probiotice în Europa, iar decizia AESAN este fermă, dar provizorie „până la generarea unui criteriu uniform” la nivelul UE. Această rezoluție nu implică, de asemenea, autorizarea oricărei mențiuni de sănătate pentru probiotice în Spania. Cu toate acestea, însăși posibilitatea oferită de a utiliza termenul „probiotic“ pe etichetele produselor este cu siguranță o mică victorie pentru industria de gen.“

Declarația AESAN subliniază că, în prezent, suplimentele alimentare care conțin una sau mai multe tulpini de microorganisme vii sunt comercializate în Uniunea Europeană. De asemenea, sunt comercializate formulele pentru sugari și formula de continuare, care, ca ingredient adăugat voluntar, conțin diferite tulpini de microorganisme vii.

În toate cazurile, aceste produse respectă cerința de siguranță, deși până în prezent, pentru niciunul dintre microorganismele utilizate în mod normal nu s-a putut demonstra vreun efect benefic într-o populație generală sănătoasă, în conformitate cu standardele stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA).

Pe de altă parte, și în afara sectorului alimentar, există produse care sunt comercializate ca medicamente pentru tratamentul proceselor diareice și care conțin tulpini de microorganisme.

Piață strictă și confuză

Pe lângă faptul că nu există un cadru legal la nivelul UE pentru utilizarea termenului „probiotice”, nu există nici o definiție consecventă a cantității necesare de bacterii prezente într-un aliment sau supliment pentru a avea un efect benefic. De fapt, există cel puțin trei puncte de vedere diferite despre CFU-ul necesar din diferite organisme.

Operatorii din sectorul alimentar trebuie să obțină o autorizație prealabilă din partea Comisiei UE pentru a avea dreptul să comunice asupra efectelor benefice ale produselor lor pe eticheta produsului sau în publicitate, adică aprobarea mențiunii de sănătate.

Aproape 400 de cereri de cereri de sănătate cu probiotice au fost depuse pentru autorizare. Doar unul a fost autorizat – o cerere de articol 13.1 privind iaurtul viu și digestia îmbunătățită a lactozei pentru microorganismele L. delbrueckii subsp . bulgaricus și Streptococcus thermophilus (minimum 108 CFU / g).

Toate celelalte cereri pentru probiotice, pentru mențiuni de sănătate au fost fie respinse, fie retrase din cauza incertitudinii evaluării EFSA. Cel mai frecvent motiv de respingere a fost caracterizarea insuficientă, dar în unele cazuri, aplicarea pe microorganisme bine caracterizate a fost respinsă.

Deoarece nu există nicio mențiune de sănătate autorizată pentru tulpini individuale (cu excepția microorganismelor cu iaurt), probioticul este considerat de Comisia Europeană ca o mențiune de sănătate.

Cu toate acestea, în ultimii ani, statele membre ale UE au dezvoltat abordări diferite. În Orientările italiene privind Probioticele si Prebioticele – un ghid complet pentru probiotice în produsele alimentare – permit utilizarea termenului „probiotice“ , în cazul în care sunt îndeplinite condițiile specifice ( www.salute.gov.it).

Republica Cehă a emis orientări naționale care permit utilizarea termenului „conține probiotice” ca mențiune nutrițională, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de utilizare a mențiunilor nutriționale definite în NHCR.


Sursa: FoodNavigator

Din aceiasi categorie

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment identificat drept 2019-nCoV), s-a evidenţiat o capacitate ridicată a acestuia...

Brandul Topoloveni, reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii şi calităţii produselor

Brandul Topoloveni a fost consolidat şi reconfirmat în 2020 prin două recunoaşteri importante ale notorietăţii sale şi ale calităţii...
- Advertisement -

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin paine

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina...

Olam Coffee creează un nou fruct din cascara reciclată

Olam Coffee, o filială a Olam Food Ingredients, a dezvoltat o gamă de produse de superfructe noi folosind cascara...

Stirile ultimelor 7 zile

- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar