8.4 C
Bucharest
Wednesday, April 14, 2021
Ambalaje Etichetare BEUC: Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în...

BEUC: Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în întreaga UE

-

Nutri-Score clasifică corect toate produsele alimentare? Sau schema de etichetare favorizează alimentele industriale în locul celor mai tradiționale?

Una dintre cele mai populare etichete nutriționale din Europa a fost criticată pentru discriminarea pe care o introduce față de alimentele tradiționale, cele cu un singur ingredient, cele protejate de indicații geografice sau pentru toate cele de mai sus.

Nutri-Score a fost dezvoltată pentru prima dată în Franța în 2017. În doar trei ani, schema de etichetare aplicată pe partea din față a ambalajului (front-of-pack – FOP) a devenit una dintre cele mai populare în rândul statelor membre și ale deținătorilor de mărci de produse.

Cu toate acestea, nu toți sunt în favoarea algoritmului colorat, cu indicații de la A la F. Întrucât Comisia Europeană are în vedere ce stil de schemă FOP armonizată obligatorie va fi lansată în 2022, cei care susțin că Nutri-Score discriminează alimentele tradiționale își fac cunoscut punctul de vedere.

Nutri-Score face opțiunile de cumpărare mai sănătoase“

Nutri-Score clasifică alimentele de la -15 pentru cel mai sănătos produs la +50 pentru cele care sunt „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o clasificare cu codul de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

Schema a atras un număr semnificativ de susținători. Guvernele din Franța, Olanda, Elveția, Spania, Belgia și Germania au optat pentru Nutri-Score ca sistem voluntar de etichetare.

Mulți comercianți cu amănuntul și producători de alimente din Europa, precum Nestlé, Kellogg, Danone, Albert Heijn și Delhaize, au adoptat, de asemenea, schema FOP pentru liniile de etichete proprii.

De asemenea, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) susține public Nutri-Score. „Datorită nivelului foarte puternic de dovezi științifice, credem că Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în întreaga UE și obligatorie atunci când Comisia își dezvăluie propunerea la sfârșitul anului 2022”, a spus ofițerul BEUC pentru politica alimentară, Emma Calvert, la un eveniment recent al Forumului European pentru Alimentație (FEP).

“Dovezile au arătat că este în continuare cea mai ușor de înțeles etichetă”, a spus ea delegaților. „Ea face ca opțiunile de cumpărare ale consumatorilor să fie mai sănătoase.“. Și, a continuat Calvert, sistemul de etichetare nutrițională stimulează, de asemenea, producătorii de alimente să își reformuleze produsele și îi ajută pe consumatori să mănânce porții mai mici din alimentele mai puțin sănătoase.

Dar Nutri-Score clasifică corect toate produsele alimentare? Sau schema de etichetare favorizează alimentele industriale în locul celor mai tradiționale?

Produse alimentare tradiționale nu pot fi reformulate

Principala preocupare pentru cei împotriva adoptării obligatorii a Nutri-Score este că sistemul FOP discriminează alimentele tradiționale, pe cele cu un singur ingredient sau pe cele protejate de sistemele de calitate.

În UE, schemele de calitate sunt concepute pentru a proteja numele anumitor produse agroalimentare și alcoolice. Produsele agroalimentare și vinul sunt protejate ca denumire de origine protejată (DOP) și indicație geografică protejată (IGP). Băuturile spirtoase sunt protejate ca indicații geografice (IG). Unele dintre cele mai cunoscute sunt măslinele Kalamata din Grecia, Parmigiano Reggiano din Italia sau Camembert din Franța.

Aceste scheme promovează caracteristicile unice ale produselor, care sunt asociate cu originea lor geografică, precum și „know-how-ul” existent în acea regiune.

Massimiliano Giansanti, președintele confederației italiene pentru agricultură, Confagricoltura și vicepreședintele uniunii agricole europene, Copa, este îngrijorat că astfel de produse ar fi defavorizate dacă Nutri-Score va deveni obligatoriu.

„Este destul de evident faptul că orice sistem de codare a culorilor existent, cum ar fi sistemul semafor (eticheta FOP din Marea Britanie) și sistemul Nutri-Score discriminează anumite categorii de produse alimentare, întrucât practic fac o distincție între „bune” sau „rele” într-o anumită manieră, le-a spus el delegaților la evenimentul EFF.

„Acest lucru poate duce la consecința evitării produselor nutriționale de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de măsline … sau Parmigiano Reggiano. Astfel de produse sunt vitale în alimentația umană și sunt recomandate de medici.

Giansanti, care este însuși producătorul Parmigiano Reggiano, consideră că astfel de etichete FOP riscă să submineze produsele alimentare asociate cu tradițiile și istoria statelor membre, cum ar fi DOP, IG și STG (Specialitatea tradițională garantată). El a explicat că aceste produse trebuie să urmeze metode de producție „stricte” și „tradiționale” și nu pot fi reformulate.

Reprezentantul permanent adjunct și ambasadorul la Coreper I, Michele Quaroni, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la clasamentul Nutri-Score al alimentelor tradiționale.

„Trebuie să resetăm dezbaterea și să o luăm de la capăt”, le-a spus el delegaților. „Ceea ce se întâmplă astăzi este că produsele cu un singur ingredient și produsele tradiționale europene de calitate – care au fost, timp de secole, o parte integrantă a tradiției culinare a fiecărui stat membru – sunt de fapt discriminate [împotriva] în favoarea produselor industriale care pot fi reformulate nelimitat.“

Valentina Zanetti lucrează la compania de brânzeturi Zanetti și este membru al consiliului de administrație al Asociației Europene a Produselor lactate (EDA). Deși nu este împotriva etichetării FOP, ea a subliniat că există „deja o etichetă nutrițională foarte completă” pentru toate produsele din brânză Zanetti. „Acceptăm, dacă este necesar, să îl mutăm în fața ambalajului”, a adăugat ea.

Mai mult, din punct de vedere logistic, Zanetti a întrebat retoric: „Unde punem Nutri-Score pe IGP? Când tăiem brânza, nu există nicio etichetă. ” Într-adevăr, produsele alimentare protejate de IGP sunt vândute în mod regulat fără niciun fel de ambalaj industrial.

„Este o mare întrebare”, a reiterat ea, sugerând că poate ambalajul produselor IGP ar putea fi folosit pentru a explica mai bine procesele tradiționale din spatele producției lor.

La evenimentul FEP, atât susținătorii Nutri-Score, cât și contestatorii săi au fost asigurați că, indiferent de rezultat, schema Comisiei Europene va fi bazată pe știință și va lua în considerare „alte elemente importante”. Acestea, includ alimente tradiționale, produse alimentare agricole și produse cu IGP, a declarat Sabine Juelicher, directorul pentru Siguranță alimentară, inovație și furaje, DG SANTE. De asemenea, Comisia va „avea grijă de provocările cu care se confruntă în ceea ce privește reformularea”, a adăugat ea.


Sursa: FoodNavigator 

DIN ACTUALITATE

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel european, prin mai multe activități...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un nou studiu. „Este prea simplist...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 291 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.705.600 de lei, în urma controalelor efectuate...

Din aceiasi categorie

Ursus Breweries le numește pe Iulia Andreșoiu și pe Gabriela Crețu în echipa executivă a companiei

Ursus Breweries anunță schimbări în echipa executivă a companiei, având doi noi Vicepreședinți pentru echipele de Marketing și Vânzări. Astfel,...

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat celebrul produs din carne apreciat la nivel...

Alimentele „procesate” nu sunt în mod inerent nesănătoase: „Aceste concepte trebuie disociate”

Sistemele actuale de clasificare a alimentelor sunt confuze și pot induce în eroare în cazul alimentelor „procesate”, susține un...

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Salamul de Sibiu IGP pune România pe harta europeană culinară

București – 7 aprilie 2021: Asociația Producătorilor de Salam de...

291 de sancțiuni contravenționale aplicate de ANSVSA în martie

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat...

Afaceri care miros a faliment în Marea Britanie, după Brexit

În Marea Britanie, pescarii se chinuiesc să supraviețuiască după...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Nutriția oncologică pas cu pas

Evoluția rapidă a tehnologiei în ultimii ani a schimbat dinamica conversațiilor dintre pacienții oncologici și medici. Amedeo Grigorean, medic...

48% dintre consumatori consideră că ar putea avea un sistem imunitar mai bun

Un studiu efectuat de FMCG GURUS a relevat că 48% dintre consumatori sunt de părere că ar putea avea...

Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate 2021 o editie de succes!

Cea de-a treia ediție a Maratonului de Nutriție, Nutrienți și Sănătate s-a desfășurat online, anul acesta, în perioada 24...

Reminder:🔔Pe 30 martie 2021 aflați de la Dr. Trif Dorin cum vă puteți proteja muncitorii!

Ansell vă invită în data de 30 Martie 2021, la webinarul cu tema ''Este ergonomia o temă actuală în...

Prinde discuțiile avizate despre nutriție, nutrienți și sănătate | Ultimele ore de înscrieri

În doar o zi începe Maratonul de Nutriție, Nutrienți și Sănătate, 12 ore de discuții avizate, moderate de specialiști...

AMR 2 zile | Recunoașterea reciprocă a suplimentelor alimentare & noul regulament de siguranță pentru producția de suplimente

Tatiana Onisei, CS II Șef SNPMAPS, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Probioticele > importanța pentru sănătate, provocări tehnologice și legislative în punerea lor pe piață

Pe 24 martie 2021, Bianca Tihăuan, cercetător științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, va...

Ivermectina > de la antiparazitar la antiviral!? Explicații de la prof. dr. Dumitru Militaru

Prof. dr. Dumitru Militaru va prezenta informații corecte, relevante și clarificatoare despre ivermectină - un medicament ce a ținut...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar