Ambalaje Etichetare BEUC: Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în...

BEUC: Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în întreaga UE

-

Nutri-Score clasifică corect toate produsele alimentare? Sau schema de etichetare favorizează alimentele industriale în locul celor mai tradiționale?

Una dintre cele mai populare etichete nutriționale din Europa a fost criticată pentru discriminarea pe care o introduce față de alimentele tradiționale, cele cu un singur ingredient, cele protejate de indicații geografice sau pentru toate cele de mai sus.

Nutri-Score a fost dezvoltată pentru prima dată în Franța în 2017. În doar trei ani, schema de etichetare aplicată pe partea din față a ambalajului (front-of-pack – FOP) a devenit una dintre cele mai populare în rândul statelor membre și ale deținătorilor de mărci de produse.

Cu toate acestea, nu toți sunt în favoarea algoritmului colorat, cu indicații de la A la F. Întrucât Comisia Europeană are în vedere ce stil de schemă FOP armonizată obligatorie va fi lansată în 2022, cei care susțin că Nutri-Score discriminează alimentele tradiționale își fac cunoscut punctul de vedere.

Nutri-Score face opțiunile de cumpărare mai sănătoase“

Nutri-Score clasifică alimentele de la -15 pentru cel mai sănătos produs la +50 pentru cele care sunt „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o clasificare cu codul de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

Schema a atras un număr semnificativ de susținători. Guvernele din Franța, Olanda, Elveția, Spania, Belgia și Germania au optat pentru Nutri-Score ca sistem voluntar de etichetare.

Mulți comercianți cu amănuntul și producători de alimente din Europa, precum Nestlé, Kellogg, Danone, Albert Heijn și Delhaize, au adoptat, de asemenea, schema FOP pentru liniile de etichete proprii.

De asemenea, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) susține public Nutri-Score. „Datorită nivelului foarte puternic de dovezi științifice, credem că Nutri-Score ar trebui să fie eticheta lansată în întreaga UE și obligatorie atunci când Comisia își dezvăluie propunerea la sfârșitul anului 2022”, a spus ofițerul BEUC pentru politica alimentară, Emma Calvert, la un eveniment recent al Forumului European pentru Alimentație (FEP).

“Dovezile au arătat că este în continuare cea mai ușor de înțeles etichetă”, a spus ea delegaților. „Ea face ca opțiunile de cumpărare ale consumatorilor să fie mai sănătoase.“. Și, a continuat Calvert, sistemul de etichetare nutrițională stimulează, de asemenea, producătorii de alimente să își reformuleze produsele și îi ajută pe consumatori să mănânce porții mai mici din alimentele mai puțin sănătoase.

Dar Nutri-Score clasifică corect toate produsele alimentare? Sau schema de etichetare favorizează alimentele industriale în locul celor mai tradiționale?

Produse alimentare tradiționale nu pot fi reformulate

Principala preocupare pentru cei împotriva adoptării obligatorii a Nutri-Score este că sistemul FOP discriminează alimentele tradiționale, pe cele cu un singur ingredient sau pe cele protejate de sistemele de calitate.

În UE, schemele de calitate sunt concepute pentru a proteja numele anumitor produse agroalimentare și alcoolice. Produsele agroalimentare și vinul sunt protejate ca denumire de origine protejată (DOP) și indicație geografică protejată (IGP). Băuturile spirtoase sunt protejate ca indicații geografice (IG). Unele dintre cele mai cunoscute sunt măslinele Kalamata din Grecia, Parmigiano Reggiano din Italia sau Camembert din Franța.

Aceste scheme promovează caracteristicile unice ale produselor, care sunt asociate cu originea lor geografică, precum și „know-how-ul” existent în acea regiune.

Massimiliano Giansanti, președintele confederației italiene pentru agricultură, Confagricoltura și vicepreședintele uniunii agricole europene, Copa, este îngrijorat că astfel de produse ar fi defavorizate dacă Nutri-Score va deveni obligatoriu.

„Este destul de evident faptul că orice sistem de codare a culorilor existent, cum ar fi sistemul semafor (eticheta FOP din Marea Britanie) și sistemul Nutri-Score discriminează anumite categorii de produse alimentare, întrucât practic fac o distincție între „bune” sau „rele” într-o anumită manieră, le-a spus el delegaților la evenimentul EFF.

„Acest lucru poate duce la consecința evitării produselor nutriționale de înaltă calitate, cum ar fi uleiul de măsline … sau Parmigiano Reggiano. Astfel de produse sunt vitale în alimentația umană și sunt recomandate de medici.

Giansanti, care este însuși producătorul Parmigiano Reggiano, consideră că astfel de etichete FOP riscă să submineze produsele alimentare asociate cu tradițiile și istoria statelor membre, cum ar fi DOP, IG și STG (Specialitatea tradițională garantată). El a explicat că aceste produse trebuie să urmeze metode de producție „stricte” și „tradiționale” și nu pot fi reformulate.

Reprezentantul permanent adjunct și ambasadorul la Coreper I, Michele Quaroni, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la clasamentul Nutri-Score al alimentelor tradiționale.

„Trebuie să resetăm dezbaterea și să o luăm de la capăt”, le-a spus el delegaților. „Ceea ce se întâmplă astăzi este că produsele cu un singur ingredient și produsele tradiționale europene de calitate – care au fost, timp de secole, o parte integrantă a tradiției culinare a fiecărui stat membru – sunt de fapt discriminate [împotriva] în favoarea produselor industriale care pot fi reformulate nelimitat.“

Valentina Zanetti lucrează la compania de brânzeturi Zanetti și este membru al consiliului de administrație al Asociației Europene a Produselor lactate (EDA). Deși nu este împotriva etichetării FOP, ea a subliniat că există „deja o etichetă nutrițională foarte completă” pentru toate produsele din brânză Zanetti. „Acceptăm, dacă este necesar, să îl mutăm în fața ambalajului”, a adăugat ea.

Mai mult, din punct de vedere logistic, Zanetti a întrebat retoric: „Unde punem Nutri-Score pe IGP? Când tăiem brânza, nu există nicio etichetă. ” Într-adevăr, produsele alimentare protejate de IGP sunt vândute în mod regulat fără niciun fel de ambalaj industrial.

„Este o mare întrebare”, a reiterat ea, sugerând că poate ambalajul produselor IGP ar putea fi folosit pentru a explica mai bine procesele tradiționale din spatele producției lor.

La evenimentul FEP, atât susținătorii Nutri-Score, cât și contestatorii săi au fost asigurați că, indiferent de rezultat, schema Comisiei Europene va fi bazată pe știință și va lua în considerare „alte elemente importante”. Acestea, includ alimente tradiționale, produse alimentare agricole și produse cu IGP, a declarat Sabine Juelicher, directorul pentru Siguranță alimentară, inovație și furaje, DG SANTE. De asemenea, Comisia va „avea grijă de provocările cu care se confruntă în ceea ce privește reformularea”, a adăugat ea.


Sursa: FoodNavigator 

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Cele mai bune inovații din ambalare, din 2020

Pe măsură ce jucătorii din industria alimentelor și băuturilor...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar