facebook
Thursday, December 1, 2022
AmbalajeEtichetareData pentru luarea unei decizii privind schema de etichetare...

Data pentru luarea unei decizii privind schema de etichetare la nivelul UE a fost împinsă în 2023

-

Comisia Europeană este de așteptat își amâne planurile privind schema de etichetare nutrițională a alimentelor și este puțin probabil să recomande o etichetă existentă. Comisia admite că este o situație „complexă”.

În 2020, Comisia Europeană s-a angajat să introducă în statele membre o schemă de etichetare nutrițională obligatorie și armonizată pentru partea din față a ambalajului, ca parte a Green Deal și a strategiei sale Farm to fork și pentru a reduce obezitatea. Comisia a spus că va prezenta o propunere până la sfârșitul acestui an. O dezbatere la masa rotundă a Parlamentului European, care a avut loc miercuri, 26 octombrie 2022, organizată de reprezentanța Italiei la Uniunea Europeană și susținută de asociația italiană a industriei alimentare Federalimentare, a examinat diferite scheme utilizate în prezent în diferite părți ale Europei, inclusiv Nutri-Score, Nordic KeyHole și sistemul italian NutrInform Battery.

După dezbatere, reprezentanța Italiei la Uniunea Europeană a declarat că o decizie finală a fost amânată pentru al doilea trimestru al anului 2023. Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru FoodNavigator:

„Propunerea de revizuire a Regulamentului privind informațiile alimentare destinate consumatorilor este programată pentru adoptarea în lunile următoare. Comisia încă evaluează rezultatul evaluării de impact din trecut și consultările pe care le-a desfășurat cu statele membre și părțile interesate. Nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la modul în care va fi încadrată și reglementată exact etichetarea durabilă a alimentelor.”

Jindřich Fialka, ministrul adjunct al Agriculturii din partea președinției cehe a Consiliului UE, a declarat la masa rotundă a Parlamentului European că există o dorință puternică în rândul consumatorilor de a-și spori cunoștințele despre conținutul alimentelor lor. El a susținut că discuțiile din septembrie au relevat că jumătate dintre statele membre sunt în favoarea armonizării voluntare a etichetării FOP nutriționale, și chiar mai multe în favoarea unei scheme obligatorii. Dar s-a recunoscut că IMM-urile ar trebui protejate de noile obligații în timpul unei „crize energetice și economice”, a spus el.

Eticheta Nutri-Score FOP a fost întotdeauna considerată favorita. Însă Roser Domenech Amado, șeful interimar al Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, a declarat că Nutri-Score este foarte „cunoscut… dar doar unul dintre puținele variante luate în considerare”. Numind dezbaterea „complexă”, a spus ea. decizia, din punctul de vedere al Comisiei, „este departe de a fi finalizată”. „Luăm în considerare toate dovezile și verificăm cu toate statele membre, deoarece majoritatea doresc reguli armonizate FOP, dar în mod clar nu există un acord asupra regulilor. ”

Etichetarea nutrițională este obligatorie pentru toate alimentele preambalate începând cu 13 decembrie 2016 (Regulamentul UE 1169/2011 din 25 octombrie 2011 privind furnizarea de informații privind produsele alimentare către consumatori). Cu toate acestea, modul în care informațiile nutriționale sunt prezentate pe partea din față a ambalajului (FOP) nu este armonizat de legislația europeană. Aceste informații sunt pur și simplu furnizate voluntar de operatorii din sectorul alimentar.

Nutri-Score – care clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional folosind o scară de cinci culori și litere (A este verde pentru a reprezenta cea mai bună calitate nutrițională, în timp ce E este roșu pentru a arăta cea mai scăzută calitate nutrițională) – este promovat de către țări precum Franța, Belgia, Germania și Luxemburg, unde este folosit ca sistem național de etichetare voluntară. Este susținut și de marii producători de alimente precum Nestlé și Danone.

Eticheta nutrițională Nordic Keyhole, între timp, este folosită în Suedia, Danemarca și Lituania (și țările din zona economică europeană, Norvegia și Islanda).

Bateria NutrInform a devenit recent sistemul oficial în Italia, care a susținut de mult timp că sistemul NutriScore discriminează pe nedrept delicatesele sale alimentare celebre, cum ar fi uleiul de măsline, șunca de Parma și brânza Parmigiano. Italia se teme că aceste produse, sub NutriScore, vor primi un semn de avertizare roșu spre portocaliu pe etichete din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi și sare. Dezbaterea a discutat, de asemenea, meritele sistemului de tip semafor din Marea Britanie, care exprimă o evaluare separată pentru calorii, zaharuri, sare și grăsimi saturate, indicând cantitățile acestora.

De asemenea, se crede că, în prezent, Comisia nu va propune una dintre aceste etichete deja existente.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru FoodNavigator:

„Propunerea de revizuire a Regulamentului privind informațiile alimentare destinate consumatorilor este programată pentru adoptare în următoarele luni. Comisia evaluează în continuare rezultatul evaluării de impact din trecut și consultările pe care le-a avut cu membrii Statele și părțile interesate. Nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la modul în care va fi încadrată și reglementată exact etichetarea durabilă a alimentelor.”

Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că: „ Diferitele opțiuni pe care Comisia le va propune se vor baza pe formate deja existente deja dezvoltate în Uniunea Europeană, cum ar fi eticheta Nutriscore (Franța) NutrInform Battery (Italia) sau Keyhole (Suedia).”

Apărarea” tradițiilor culinare

Italia a folosit dezbaterea din Parlamentul European pentru a-și exprima obiecțiile la Nutri-Score. Ambasadorul Stefano Verrecchia a declarat:

„Italia rămâne angajată să promoveze o dezbatere deschisă și bazată pe știință cu privire la modul de încurajare a dietelor sănătoase prin informarea adecvată a consumatorilor. Susținem obiectivul lăudabil al UE de a reduce obezitatea și bolile netransmisibile, dar avertizăm împotriva nerespectării tradițiilor alimentare naționale și a clasificării artificiale a unor alimente ca fiind sănătoase și altele ca nesănătoase” .

Italia se plânge, de asemenea, că Nutri-Score este calculat pe baza a 100 g de alimente și nu pe porție. Prof. Luca Piretta, medic nutriționist, specialist în Gastroenterologie și Endoscopie Digestivă al Universității din Roma a declarat în dezbatere „nu trebuie să uităm de produsele și producătorii care reprezintă teritoriile, istoria și tradiția din Europa, și pe care avem datoria să le apărăm.”. Ea a adăugat:

„ Comunicarea către consumatori prin intermediul unei etichete frontale a ambalajului trebuie să fie informativă și educativă. Limitarea responsabilității pentru o alimentație adecvată la evaluarea unui singur produs disponibil pe raft este absolut înșelătoare și uneori total contraproductivă, deoarece nu se poate ști cât de mult din acel produs va fi consumat, în ce tip de dietă va fi inclus, cu atât mai puțin starea de sănătate a persoanei care îl va consuma. ”

Carla Valeiras, de la asociația europeană a consumatorilor SAFE (Safe Food Advocacy Europe) și susținătoarea lansării etichetei FOP armonizate, a evidențiat principalele constatări ale raportului lor recent privind principalele scheme voluntare de etichetare nutrițională utilizate în Europa și în întreaga lume:

„ Bolile netransmisibile și obezitatea datorată obiceiurilor alimentare nesănătoase reprezintă o problemă serioasă pentru societatea modernă. Este esențial ca să existe o informare a consumatorilor în mod adecvat cu privire la alegerile lor. Fără informații exacte și de încredere, nu există posibilitatea unei alegeri.

Dar Nutri-Score răspunde

Cu toate acestea, susținătorii Nutri-Score au răspuns la ceea ce au considerat o dezbatere unilaterală.

Serge Hercberg, profesor de nutriție la Facultatea de Medicină a Universității Sorbona Paris Nord, care a ajutat la conceperea etichetei, ne-a spus că evenimentul conține „toate știrile false obișnuite difuzate împotriva Nutri-Score, în special de sectorul brânzei și cărnii procesate și de reprezentantul lor: lobby-urile domeniilor… există o mare dezinformare care încearcă fără nicio bază științifică să discrediteze Nutri-Score cu o negație totală a științei (mai mult de 110 de lucrări publicate în reviste de evaluare inter pares).”. El a mai spus că Nutri-Score se confruntă cu „presiuni directe venite de la COPA COGECA, de la marile companii alimentare care se opun Nutri-Score (Ferrero, Lactalis, Coca-Cola, Mars, Mondelez, Kraft,…) și de la Italia”, adăugând:

„Dacă CE favorizează știința și sănătatea publică, ar trebui să se aleagă Nutri-Score. Dacă nu, având în vedere că Nutri-Score este prea „polarizant” (din cauza opoziției sectoarelor economice și Italiei), putem considera că avem o cedare a Comisiei Europene în fața lobby-urilor agroalimentare”.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă