facebook
Wednesday, November 30, 2022
AmbalajeEtichetareEFSA examinează dovezile științifice care stau la baza etichetării...

EFSA examinează dovezile științifice care stau la baza etichetării nutriționale

-

EFSA a lansat o consultare publică legată de etichetarea nutrițională și mențiunile de sănătate, în condițiile în care instituția se pregătește să finalizeze opiniile științifice care vor ajuta factorii de decizie să dezvolte o schemă de etichetare nutrițională la nivelul UE.

Comisia Europeană s-a angajat să adopte o schemă de etichetare nutrițională ca parte a strategiei sale „De la fermă to furculiță”, care urmărește să promoveze alegerea unor diete sănătoase și sustenabile în UE. Comisia intenționează să implementeze această schemă la nivelul tuturor statelor membre UE, până la sfârșitul anului 2022.

Ca parte a acestui proces, Comisia a solicitat EFSA, organismul european pentru siguranța alimentară, să ofere consiliere științifică privind nutrienții și componentele alimentare nenutritive care sunt importante pentru sănătatea publică. De asemenea, instituției i s-a mai cerut să evalueze grupurile de alimente cu „roluri importante” în dietele europene și să elaboreze criterii științifice pentru a ghida alegerea nutrienților care ar trebui să fie incluși în profilarea nutrițională.

Nu susține niciun „model de profilare”

EFSA a deschis o consultare publică pe această temă, solicitând contribuția nutriționiștilor și a altor experți. Cu toate acestea, organizația a subliniat că această consultarea nu evaluează sau propune un model de profilare nutrițională care ar trebui adoptat.

„Organizăm o consultare publică pentru a aduna date științifice de la alți experți, parteneri instituționali și părți interesate cu privire la proiectul nostru de aviz științific”, a subliniat Valeriu Curtui, șeful departamentului de nutriție al EFSA.

„Am dori să reamintim tuturor celor interesați de acest subiect că sfaturile noastre științifice urmăresc să ofere informații pentru alegerea sistemului de etichetare nutrițională care să apară pe partea in față a ambalajului și pentru a stabili în ce limite ar trebui să se încadreze restricțiile legate de anumite mențiuni de sănătate ce sunt afișate pe ambalajele alimentelor. Acest proiect de aviz nu este, cu toate acestea, o evaluare sau o propunere a unui anumit model de profilare a substanțelor nutritive pentru etichetarea nutrițională.

Acesta este un punct important deoarece tipul de sistem adoptat se dovedește a fi un subiect politic controversat.

Sistemul Nutri-Score a fost introdus de Franța și preluat de țări precum Belgia, Germania, Spania și Olanda. Acest model ia în considerare atât nutrienții cu efecte pozitive, cât și pe cei cu efecte negative asupra sănătății umane pentru a oferi unui produs o clasificare generală, din punctul de vedere al sănătății. NutriScore evaluează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse, la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește un cod de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

Scorul acordat unui aliment se bazează pe cantitatea de calorii, zaharuri, grăsimi saturate, sare, proteine, fibre, fructe, legume, leguminoase și nuci din produs.

Cu toate acestea, Nutri-Score a atras critici acerbe din unele părți. Italia a susținut de mult timp că sistemul discriminează pe nedrept delicatesele sale faimoase, cum ar fi uleiul de măsline, șunca de Parma și brânza Parmegiano. Prin urmare aceasta a pus sub semnul întrebării unele dintre principiile fundamentale care stau la baza calculelor Nutri-Score, argumentând că un singur scor bazat pe conținutul total de nutrienți este inadecvat.

Într-oinițiativă neoficială” înaintată Consiliului UE AGRIFISH, anul trecut, Italiei i s-au alăturat guvernele Republicii Cehe, Ciprului, Greciei, Ungariei, Letoniei și României pentru a critica NutriScore.

Sistemele alternative care ar putea fi luate în considerare includ etichetarea de tip semafor – care este utilizată în prezent în Irlanda și în Regatul Unit, vecinul UE. În acest caz, în loc să existe o ierahizare generală, o serie de nutrienții – grăsimi, sare și zahăr – sunt ierarhizați individual și catalogați ca intrând în categoria roșu, portocaliu sau verde.

Italia și-a prezentat, de asemenea, propriul său sistem alternativ spre considerare, Nutrinform.

La rândul său, EFSA rămâne neutră în ceea ce privește tipul de schemă de etichetare care ar trebui adoptat. „Nu este de competența EFSA să ia în considerare un model sau altul, aceste decizii urmâna fi luate de legislativul UE.“

Cu toate acestea, pare probabil că opinia EFSA cu privire la ceea ce ar trebui – și ce nu ar trebui – să fie inclus în comunicările nutriționale, va avea influență asupra sistemului care va fi în cele din urmă adoptat la nivelul UE.

Sfatul EFSA pentru factorii de decizie

„Proiectul nostru de aviz oferă factorilor de decizie politică sfaturi cu privire la elementele nutritive și la componentele nenutritive ale alimentelor pe care trebuie să le ia în considerare pentru a fi incluse în modelele de profilare a nutrienților în cazul în care aporturile excesive sau inadecvate sunt asociate cu riscuri de boală pe termen lung”, a explicat dr. Alfonso Siani, care prezidează grupul de lucru de experți EFSA, care a ajutat la redactarea avizului științific.

Deci, ce spune proiectul de aviz?

În primul rând, autorii au sugerat că, având în vedere „prevalența ridicată a excesului de greutate și a obezității în Europa”, o scădere a aportului energetic ar fi importantă pentru sănătatea publică pentru populațiile europene.

În prezent, au observat ei, aportul de grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate sau libere depășește recomandările dietetice pentru „majoritatea” populațiilor europene. Consumul prea mare din acești nutrienți este asociat cu „efecte adverse asupra sănătății”, a adăugat avizul.

Și în timp ce mâncăm prea multe grăsimi, sare și zahăr, nu mâncăm suficiente fibre alimentare sau potasiu. EFSA a spus că „aporturile sunt inadecvate” în majoritatea populațiilor adulte europene și a adăugat că acest lucru este asociat și cu rezultate negative asupra sănătății.

Alți nutrienți în care aportul este inadecvat în „subpopulațiile specifice” includ: fier, calciu, vitamina D, acid folic și iod. Acest neajuns este de obicei abordat în politicile naționale sau în consilierea individuală, a remarcat EFSA.

„Deși alegerea nutrienților și a non-nutrienților într-un model de profilare a nutrienților ar trebui să fie determinată în primul rând de importanța lor pentru sănătatea publică, aceștia pot fi, de asemenea, incluși din alte motive, cum ar fi prioritizarea anumitor alimente, chiar dacă știința nu este 100% clară că o creștere a consumului acestora este necesară pentru motive de sănătate publică. De exemplu, managerii de risc pot decide să includă unele omega-3 în modelele de profilare a nutrienților pentru a încuraja consumul de pește gras în conformitate cu recomandările lor alimentare, chiar dacă datele privind aportul acestor acizi grași sunt insuficiente pentru a concluziona dacă aceștia sunt sau nu consumați în cantități inadecvate”, a dezvăluit Dr. Siani.

Grupuri de alimente cu un „rol important” în dieta europeană

Dr. Siani a continuat să arate că avizul include și considerații științifice pentru grupurile de alimente care „au un rol important în dietele europene”.

Acestea includ alimente bogate în amidon, în special cartofii și cerealele; fructele si legumele; leguminoasele; și laptele și produsele lactate. Aceste domenii au fost evidențiate în orientările alimentare naționale din statele membre.

„Orientările naționale încurajează consumul de cereale integrale, fructe și legume, nuci, lapte și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește și apă. Dar produsele alimentare bogate în grăsimi saturate, zaharuri și/sau sodiu care rezultă prin procesarea alimentelor sunt în general descurajate, chiar și în cadrul acestor categorii de alimente”, a spus dr. Siani.

„De asemenea, se promovează consumul regulat de legume și leguminoase în loc de carne (în special carne roșie și carne procesată) și uleiuri vegetale bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate în loc de cele bogate în grăsimi saturate”, a continuat expertul în nutriție.

Consultarea publică este deschisă până pe 9 ianuarie.

EFSA își va finaliza apoi avizul științific la „începutul anului 2022”.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă