facebook
12.5 C
Bucharest
Thursday, May 13, 2021
Ambalaje Etichetare Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

Lidl și Colruyt adoptă etichetarea amprentei de mediu?

-

Eco-Score este un sistem de etichetare pentru partea din față a ambalajului dezvoltat în Franța pentru a comunica amprenta de mediu a alimentelor în același mod în care Nutri-Score informează consumatorii despre nutriție. Lansată la începutul acestui an, această etichetare a fost preluată în ultimele luni de unele nume mari din retailul european – Colruyt și Lidl – care au început să testeze eticheta.

Revendicările de mediu rezonează cu un număr tot mai mare de consumatori de astăzi. Potrivit unui studiu recent al UE, 57% dintre consumatorii din UE sunt receptivi la revendicările de mediu atunci când iau decizii de cumpărare.

Ca urmare, etichetele „verzi” s-au înmulțit. Indicele Ecolabel urmărește în prezent 455 de etichete ecologice la nivel mondial, cu peste 120 de tipuri diferite de produse alimentare și de băuturi.

Dar, consumatorii preocupați de un mediu mai curat se arată încă destul de circumspecți cu revendicările de mediu clamate de producători, arătând o anumită lipsă de încredere în acestea. Într-adevăr, un studiu recent al grupului spaniol pentru protecția consumatorilor OCU a constatat că aproape jumătate dintre consumatori (43%) nu au încredere în afirmațiile de mediu referitoare la produse.

Un consorțiu de întreprinderi franceze din domeniul tehnologiei alimentelor, inspirat de inițiativa ECO2, s-a reunit pentru a oferi o soluție, dezvoltând un sistem care clasifică produsele alimentare pe baza impactului lor general asupra mediului.

Scorul ecologic

Sistemul oferă produselor un scor de la 0 la 100 care corespunde unei litere și unei culori (de la verde închis la roșu / și de la A la E), similar sistemului de etichetare nutrițională Nutri-Score. Scorul este calculat printr-o ecuație: Eco-Score = evaluarea ciclului de viață (LCA) + puncte bonus – puncte deduse.

Datele despre LCA sunt extrase dintr-o analiză a peste 2.500 de categorii de produse disponibile în baza de date Agribalyse. Aceasta se bazează pe metoda PEF (Product Environmental Footprint) și ia în considerare aspecte precum schimbările climatice, utilizarea apei, utilizarea terenului și acidificarea.

Dezvoltatorii spun că este „transparent” și „poate fi ușor de înțeles și aplicat de toți jucătorii”.

Când a fost anunțată lansarea, eticheta fusese deja preluată de restaurantul online și de start-up-ul de livrare a alimentelor FoodChéri, aplicația de rețete Frigo Magic, compania de preparate Seazon și aplicația de scanare a alimentelor Yuka din Franța. Magazinul online ecologic La Fourche a introdus eticheta pentru unele dintre produsele proprii, inclusiv linia de ciocolată de gătit.

Acum, Eco-Score a primit sprijinul unora dintre companiile europene de comerț cu amănuntul și a extins utilizarea acestuia pe piețe suplimentare, cu știri că Colruyt îl va utiliza în Belgia și Lidl îl va testa în Germania.

Trecerea la mainstream

În martie, Colruyt a dezvăluit că clienții pot consulta Eco-Score-ul al produselor alimentare – inițial – pentru 2500 de SKU-uri (produse diferențiate pe tipuri și mărci) ale Boni Selection prin intermediul aplicației SmartWithFood a grupului.

Compania intenționează să extindă domeniul de aplicare al proiectului – și în mod semnificativ acest lucru pare să atragă mărci naționale, precum și articole proprii de etichetă.

„Recunoașterea scorului va fi lansată pas cu pas în alte aplicații precum MyColruyt, Xtra și Collect & Go. La începutul verii, scorurile ecologice ale produselor de marcă națională ar trebui să fie disponibile pentru consultare prin intermediul instrumentelor noastre online. Într-o etapă următoare, vom începe o lansare treptată a Eco-Score pe ambalajul tuturor produselor alimentare Boni Selection”, a explicat Stefan Goethaert, care este responsabil pentru proiectul Eco-Score de la Colruyt Group.

Decizia reflectă dorința crescândă a consumatorilor de informații transparente și ușor de înțeles despre alimentele pe care le achiziționează și se bazează pe abordarea pe care operatorul de supermarketuri a adoptat-o cu Nutri-Score, a adăugat el. „Oamenii doresc informații simple și relevante. Vor să știe cât de sănătos este un produs și care este valoarea sa nutritivă. Dar, studiile de piață au arătat că clienții își pun întrebări și despre impactul produselor lor asupra mediului. Depinde de noi pentru a-i ajuta, să obțină aceste informații, începând cu produsele noastre private label. Ne putem ghida clienții pentru a face alegeri foarte bine informate, atât în ceea ce privește sănătatea – cu Nutri-Score – cât și în ceea ce privește mediul înconjurător, cu Eco-Score.“

Când Lidl a anunțat că va adopta schema de etichetare săptămâna aceasta, a subliniat și el necesitatea de a oferi consumatorilor „transparența” pe care o doresc „dintr-o privire”.

În „săptămânile următoare”, Lidl intenționează să înceapă discuțiile cu privire la utilizarea Eco-Score cu reprezentanți ai societății civile, industriei și autorităților de reglementare. Retailerul german va iniția apoi o „fază de testare” pentru a vedea modul în care consumatorii percep eticheta în filialele sale din Berlin. În acest scop, Lidl va adăuga etichete Eco-Score la „selectarea grupurilor de alimente”.

În funcție de rezultate, vânzătorul cu amănuntul de alimente va lua în considerare implementarea etichetării de sustenabilitate în Germania. Lidl a subliniat că rămâne „deschis” alternativelor de etichetare ecologică la nivel de industrie.

Disponibilitatea Lidl de a lua în considerare o abordare la nivel de industrie este grăitoare. Acesta demonstrează profunzimea suportului pe care îl obțin etichetele ecologice de la comercianții cu amănuntul – alături de necesitatea etichetării pe care consumatorii o consideră de încredere.

Christian Reynolds, lector superior la Centrul pentru Politica Alimentară, la Universitatea din City, consideră că etichetele ecologice vor deveni o parte a peisajului.

Arătând spre evoluții precum mișcarea lui Quorn de a introduce etichetarea cu carbon, el a remarcat: „În urmă cu trei până la patru ani nu am avut aceste date. Acest lucru se întâmplă în câțiva pași … În cinci ani, etichetele ecologice nu vor fi revoluționare, vor fi norma. Este într-adevăr ceea ce consumatorii doresc acum și așteaptă să apară. Dacă nu există astfel de discuții acum cu echipele de achiziții publice, acestea ar trebui să fie pornite cât mai curând.“

Criticii Nutri-Score au evidențiat în mod repetat că evidențierea unui scor total al produsului, mai degrabă decât evidențierea diferiților nutrienți din care este compus un produs este o simplificare excesivă. Eco-Score ar putea fi deschis unei critici similare. Reynolds consideră însă că astfel de sisteme sunt importante, deoarece sunt accesibile și ușor de interpretat.

„Fiecare aliment are puncte tari și puncte slabe. Dacă veți compara orezul și ovăzul, unul are o amprentă de carbon mai mică, în timp ce celălalt are o amprentă de apă mai mică… Scorurile unice sunt reducționiste, dar acestea sunt probleme complexe ce se pot transforma într-un adevărat coșmar. Este foarte bine să existe pe ambalaj, deoarece oferă oamenilor ceva ușor de înțeles pentru a-i orienta în decizia lor de achiziție. Dacă le oferi oamenilor informații de încredere, bazate pe dovezi, aceștia vor putea începe să le folosească. Etichetarea clară este de ajutor în a face aceste comparații și în creșterea gradului de conștientizare“.

Sursa: https://www.foodnavigator.com/Article/2021/04/09/Eco-Score-s-European-expansion-Lidl-and-Colruyt-adopt-environmental-footprint-labelling

DIN ACTUALITATE

Sophie’s Bionutrients dezvoltă o alternativă de lapte pe bază de microalge

Firma de tehnologie alimentară din Singapore, Sophie's Bionutrients, susține că a dezvoltat prima alternativă de lapte din lume, pe bază de microalge. Noul concept de...

Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

Astăzi, 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), prin Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul A.N.P.C., vă supune...

Avem aprobare! Cașcavalul de Săveni este produs cu Indicație Geografică Protejată – IGP, în UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) „Cașcavalul de Săveni” este o...

Din aceiasi categorie

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Deșeuri de papaya reciclate și transformate în batone de fructe îmbogățite cu proteine din zer

Un parteneriat public-privat și-a propus reutilizarea resturilor de papaya, în Etiopia, pentru a produce batoane de fructe „accesibile” și...

Euromonitor: Herbalife Nutrition, primul loc la managementul greutății și stare de bine

Euromonitor International, o companie independentă de cercetare a pieței, a desemnat Herbalife Nutrition drept brandul numărul 1 la nivel...

Producătorii de echipamente și ambalaje avertizează cu privire la lipsa componentelor și la creșterea prețurilor

Uniunea companiilor de comerț internațional din domeniul materialelor de ambalare, procesare, marcare și control (Secimep) avertizează întreg lanțul de...
- Advertisement -

Stirile ultimelor 7 zile

Sophie’s Bionutrients dezvoltă o alternativă de lapte pe bază de microalge

Firma de tehnologie alimentară din Singapore, Sophie's Bionutrients, susține...

Ordinul privind unele măsuri de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici

Astăzi, 11 mai 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Premieră: înghețata moldovenească va putea tranzita UE

Comisia Europeană a publicat un nou regulament, prin care...

Conferinte si Webinarii RO.aliment

Descoperim împreună provocările și beneficiile momentului în sectoarele alimentare – PROGRAM și TEMATICĂ ROA SHOW 2021

Liderii din sectorul alimentar, al băuturilor și al suplimentelor alimentare se întâlnesc în numai patru zile la RO.aliment SHOW...

Mihaela Bilic a confirmat participarea la RO.aliment SHOW 2021

Medicul primar diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic va explica de ce pâinea este un aliment esențial pentru...

ROA SHOW: “Tendințe și inovație în industria de panificație. Brutăria rustică artizanală la nivel industrial”

Până în urmă cu câțiva ani, alăturarea cuvintelor „brutărie” „rustică” „artizanală” și „industrial” în aceeași propoziție părea mai mult...

Noutăți despre IFS Food 7 | Informații esențiale pentru industrie, la RO.aliment Show 2021 >>> Participă și tu!

Ionuț Nache, fondatorul companiei INAQ Consulting, reprezentant oficial al IFS Management GmbH în România, va prezenta noutățile aduse de...

Conservanți naturali pentru o mâncare mai curată | 10 zile până la RO.aliment Show

Pentru al doilea an consecutiv, compania italiană Millbo este partener al conferinței Ingredients Show, rebranduită anul acesta în RO.aliment...

DailyZz: ceva cu care poți visa

Ritmul frenetic al vieții moderne nu pare să încetinească nici măcar în „noul normal” și ne rămâne puțin timp...

Soluție completă pentru păstrarea culorii, aromei și siguranței cărnii de vită tocate cu NaturCEASE™ Dry

Tocarea cărnii accelerează deteriorarea calității acesteia, lucru care se datorează suprafeței crescute și contaminării microbiene cauzate de trecerea prin...

SALVEAZĂ evenimentul în CALENDAR ! RO.aliment SHOW > 17-21 mai 2021

Ingredients SHOW este, începând de anul acesta, RO.aliment SHOW! Pentru că formatul ediției 4 a conferinței IS (5 zile...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri din aceiasi categorieNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar