facebook
Thursday, December 1, 2022
AmbalajeEtichetareNutri-Score oferă „transparență” sau este „învechit”?

Nutri-Score oferă „transparență” sau este „învechit”?

-

Pe măsură ce termenul limită de etichetare nutrițională al Uniunii Europene se apropie, în Franța se lansează o campanie pro Nutri-Score, în timp ce alții condamnă schema pentru că este „prea simplă” și depășită. În conformitate cu strategia UE de la fermă la furculiță, Comisia a declarat că va prezenta o propunere de etichetare nutrițională obligatorie armonizată pe partea din față a ambalajului până la sfârșitul anului.

Având în vedere că jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali și cu multe probleme de sănătate legate de dietele nesănătoase, scopul sistemului de etichetare la nivelul UE este de a face din „alegerea sănătoasă o selecție ușoară” pentru consumatori.

Sfârșitul anului se apropie cu pași repezi și este de așteptat ca Comisia să își prezinte propunerea în săptămânile următoare. Pe măsură ce începe numărătoarea inversă, dezbaterea pro și contra unuia dintre cei mai populari concurenți din cursa schemei de etichetare – Nutri-Score – se încinge.

Nutri-Score: un candidat popular în cursa

Nutri-Score clasează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse, la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o literă cu un cod corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

Dezvoltată în Franța, schema de etichetare nutrițională a fost adoptată pentru utilizare voluntară și implementată în 2017. De atunci, o serie de state membre și mărci de produse alimentare și băuturi au adoptat în mod voluntar schema.

Până acum, scheme de etichetare a fost considerată a fi „bună” de către Comitetul științific al Nutri-Score (ScC) – format din reprezentanți ai statelor membre Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Spania și Elveția.

Mai multe studii sugerează că Nutri-Score este un instrument benefic – și din mai multe motive. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), de exemplu, consideră că Nutri-Score este cea mai eficientă etichetă nutrițională pentru a ajuta la reducerea riscului de boli netransmisibile (BNT). Un sondaj realizat de Santé Publique France a constatat că Nutri-Score are un impact asupra obiceiurilor de cumpărare ale consumatorilor, iar cercetări recente din Germania sugerează că Nutri-Score poate împiedica produsele să pară mai sănătoase decât sunt .

Dintr-o perspectivă a industriei, unele companii se alătură cererii de adoptare la nivel european a Nutri-Score. Nestlé, Danone și Fleury Michon, de exemplu, au făcut campanie publică pentru adoptarea acesteia, fapt arătat și de o scrisoare adresată Comisiei în 2020. Din sectorul comerțului cu amănuntul, Carrefour Belgia, Albert Heijn, Asociația olandeză pentru comerțul cu amănuntul, precum și Kaufland și Lidl din Germania, s-au alăturat și ele apelului în masă.

Cu toate acestea, în Franța, acum cinci ani de la adoptarea sa voluntară, acceptarea nu este încă atât de mare pe cât și-ar dori unii. Organizația de consumatori Union Fédérale des Consommateurs (UFC-Que Choisir) a remarcat că eticheta Nutri-Score este încă absentă la 40% din produsele alimentare de pe piața națională și militează pentru schimbare.

Afișează-ți scorul nutrițional!

Săptămânile trecute UFC-Que Choisir a lansat campania Affiche Ton Nutri-Score ​(„Afișează-ți scorul nutritiv”), chemând la acțiune mărcile care nu au adoptat încă în mod voluntar schema de etichetare și făcând eforturi pentru obligarea companiilor, la nivelul UE, de a o adopta.

Prea mulți jucători din industrie continuă să refuze eticheta Nutri-Score, potrivit organizației de consumatori. Produsele populare care nu au adoptat încă schema în Franța includ Coca-Cola, batoanele Kinder „Chocolat” de la Ferrero și Oreos „Original” de la Mondelēz International, susține UFC-Que Choisir.

UFC-Que Choisir speră că prezenta sa campanie Affiche Ton Nutri-Score va ajuta la reducerea procentului de 40% dintre produsele alimentare care nu au adoptat încă schema în Franța și că, în cele din urmă, Nutri-Score va deveni schema aleasă de Comisie: „UFC -Que Choisir îndeamnă Comisia Europeană să facă Nutri-Score-ul obligatoriu. ”

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), din care face parte UFC-Que Choisir, a salutat campania. Ofițerul principal pentru politici alimentare Camille Perrin a apelat la rețelele sociale pentru a-și exprima sprijinul:

Multe companii alimentare încă nu afișează eticheta, este timpul să le apelăm prin #AfficheTonNutriScore. ”

Cu toate acestea, nu toți împărtășesc opinia UFC-Que Choisir. În această săptămână, Nutri-Score a fost condamnat în timpul unei dezbateri din Parlamentul European – găzduită de europarlamentarul spaniol Jordi Canas și think tank-ul Competere – pentru ineficiență și faptul că ar fi depășit.

Nutri-Score este ancorat „în trecut ”

La 12 octombrie, reprezentanți din domeniul nutriției, industriei și organizațiilor de consumatori s-au reunit pentru a discuta despre reforma Comisiei privind etichetarea pe partea din față a ambalajului, în care algoritmul schemei de etichetare a fost descris ca fiind „prea simplu” și că ar rămâne în urmă cu datele oferite de știința modernă.

Schemele bazate pe scoruri simplificate, cum ar fi Nutri-Score, nu ajută de fapt persoanele care suferă de anumite boli legate de sodiu, zahăr, grăsimi saturate sau zaharuri, potrivit profesorului Ramon Estruch de la Universitatea din Barcelona.

Nutri-Score se concentrează pe ceea ce este rău în mâncare. Algoritmul își calculează nota, dând 40% pondere efectelor negative ale unui aliment și doar 15% efectelor pozitive.”

Persoanele care au nevoi alimentare speciale au nevoie de informații, a sugerat el, pentru a face o alegere în cunoștință de cauză în funcție de nevoile lor medicale. Potrivit profesorului Estruch, alimentația personală este calea optimă.

Simplitatea” Nutri-Score a fost atacată și de europarlamentarul european Herbert Dorfmann. „Nutri-Score este prea simplu. Face greșeli evidente. ”

Nutriția personalizată, spre deosebire de un algoritm pentru toți, este, de asemenea, soluția optimă pentru Pietro Paganini, fondatorul think tank-ului Competere.

Știința se mișcă în direcția dietelor personalizate. Ceasul tău inteligent este legat de frigider, metabolism și supermarket. Aceasta este o mare revoluție în nutriție, unde cercetările privind ADN-ul și genetica ne conduc către diete personalizate. Nutri-Score, a subliniat el, „este trecutul”. „Este o schemă universală care este vechiul model hegelian în care un grup de elită de oameni de știință aprobă un algoritm care pretinde a fi perfect și aplicabil tuturor. Cu toate acestea, atunci când interesele politice sau comerciale decid acest lucru, algoritmul poate fi schimbat, iar notele pentru produsele selective pot trece de la „E” roșu la „C” galben.”

Competere se așteaptă ca la începutul anului 2023, Comisia să își prezinte propunerea pentru un sistem armonizat de etichetare nutrițională pe partea din față a ambalajului.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă