Ambalaje STUDIU: Bioplasticul la fel de toxic ca alte materiale...

STUDIU: Bioplasticul la fel de toxic ca alte materiale plastice

-

Majoritatea materialelor bioplastice și vegetale folosite la ambalare conțin substanțe chimice toxice, produsele pe bază de celuloză și amidon inducând cea mai puternică toxicitate in vitro, au descoperit oamenii de știință.

În ultimii ani, bioplasticul au apărut pe piață ca o alternativă la produsele convenționale din plastic care conțin substanțe chimice potențial toxice și ca o soluție potențială la problema poluării cu plastic.

Bioplasticul are unele avantaje aparente: este fabricat de obicei din material reciclat sau celuloză vegetală și poate fi biodegradabil – sau ambele.

Giganții alimentari și din domeniul băuturilor, cum ar fi Nestle, Coca-Cola și PepsiCo, și-au luat angajamente recente de reducere a consumului de plastic, înlocuindu-l cu hârtie sau bioplastic.

Nestle, de exemplu, investește până la 2 miliarde de dolari SUA pentru a realiza trecerea de la materialele plastice, la materialele reciclate de calitate alimentară și pentru a dezvolta ambalaje durabile inovatoare, deoarece își propune să reducă utilizarea materialelor plastice cu o treime până în 2025. De asemenea, își asumă angajamentul de a face ca 100% din ambalajele sale să fie reciclabile sau reutilizabile până în 2025.

Însă bioplasticul este, de fapt, la fel de toxic precum alte materiale plastice, potrivit unui articol publicat recent în revista Environment International.

„Plasticul biodegradabil nu este mai sigur decât celelalte materiale plastice”, a declarat autorul principal al articolului, Lisa Zimmermann de la Goethe Universität din Frankfurt.

Zimmermann a subliniat că produsele pe bază de celuloză și amidon conțin cele mai multe substanțe chimice. De asemenea, acestea au declanșat reacții toxice mai puternice în condiții de laborator.

„Trei din patru dintre aceste produse din bioplastic conțin substanțe despre care știm că sunt periculoase în condiții de laborator, la fel cum se întâmplă în cazul plasticului convențional ”, a adăugat Martin Wagner, profesor asociat la Departamentul de Biologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie și unul dintre colaboratorii pentru PlastX, un grup de cercetare de la Institut für sozial-ökologische Forschung (ISOE) din Frankfurt.

Acest grup a condus lucrările la cel mai mare studiu realizat până în prezent asupra substanțelor chimice din bioplastice și din materialele plastice realizate din materiale vegetale. Ei au analizat substanțele toxice din aceste tipuri de plastic; substanțe care pot fi direct toxice pentru celulele din laborator sau pot acționa ca hormoni, care la rândul lor pot perturba echilibrul organismului.

Studiul a investigat 43 de produse diferite din bioplastic, inclusiv tacâmuri de unică folosință, hârtie de ambalat ciocolata, sticle de băuturi și dopuri de vin.

“Optzeci la sută din produse conțineau mai mult de 1.000 de substanțe chimice diferite. Unele dintre ele pot ajunge la 20.000 de substanțe chimice”, a spus Wagner.

Studiul a concluzionat că este aproape imposibil să se urmărească absolut toate efectele nocive posibile ale atâtor materiale diferite.

Chiar și produsele aparent similare au propria lor compoziție chimică specială. O pungă de plastic din bio-polietilenă poate conține substanțe complet diferite comparativ cu un dop de plută pentru vin, fabricat din același material.

„A face afirmații generale despre anumite materiale devine aproape imposibil ”, a spus Wagner.

„În prezent, consecințele pe care le are acest lucru pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor sunt încă incerte. Nu știm în ce măsură substanțele din bioplastic pot migra în organismul uman.

„Nici nu știm dacă alternativele la materialele plastice sunt mai bune pentru noi și pentru mediul înconjurător, întrucât intră în joc atât de mulți factori. Alternativele pot implica metode de producție poluante și oportunități limitate de reciclare. De asemenea, pentru producția de alimente este posibil ca în anumite cazuri să fie necesară obținerea de materiale alternative și este nevoie, deci, de mai multe cercetari.“

Wagner a subliniat faptul că industria alimentară și a băuturilor ar trebui să continue eforturile sale de a explora opțiunile de ambalare mai ecologice.

„Constatarea cheie a studiilor noastre este că alternativele din bioplastic, precum și alternativele pe bază de plante conțin amestecuri foarte complexe de substanțe chimice care pot induce toxicitate in vitro” , a spus el pentru FoodNavigator.

„Deși nu tragem concluzii cu privire la riscurile potențiale pentru sănătatea umană, constatările noastre ar trebui să creeze un început de conștientizarea în sectoarele alimentelor și ambalajelor alimentare că produsele lor pot conține un număr mare de substanțe chimice, dintre care majoritatea rămân necunoscute și netestate pentru siguranța alimentarăA face ambalaje mai ecologice creează o oportunitate pentru industrie de a îmbunătăți în același timp siguranța produselor lor”.

El a adăugat, totuși, că nu cunoaște „nicio inițiativă din industrie pentru a-și reproiecta ambalajele astfel încât acestea să conțină substanțe chimice mai puțin toxice”.

“Soluția pentru a reduce la minimum utilizarea substanțelor chimice toxice în ambalaje este reproiectarea materialelor” , a spus el. Deși acest lucru pare a fi o sarcină imensă, rezultatele noastre indică faptul că există produse pe piață care au o toxicitate mică sau deloc. Aceasta este o veste bună și arată că utilizarea substanțelor chimice toxice poate fi ușor evitată. Cu toate acestea, faptul că formularea chimică a acestor produse este confidențială face foarte dificil pentru alți producători să învețe din experiențele altora.“


Sursa: FoodNavigator

ScienceDirect 

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment...

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar