Ambalaje VTT creează sticle de plastic reciclabile din coji de...

VTT creează sticle de plastic reciclabile din coji de citrice

-

Utilizarea fluxurilor de deșeuri care conțin pectină deschide noi posibilități pentru economia circulară a materialelor plastice.

Noua tehnologie dezvoltată la Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda permite utilizarea deșeurilor agricole care conțin pectină, cum ar fi coaja de citrice și pulpa de sfeclă de zahăr, ca materie primă pentru materialele plastice din polietilen furanoat (PEF) pentru înlocuirea polietilen tereftalatului obținut pe bază de combustibili fosili.

Amprenta de carbon a sticlelor de plastic poate fi redusă cu 50% prin înlocuirea materiei prime PET cu polimeri PEF și oferă, de asemenea, și o durată de valabilitate mai bună pentru alimente.

„În viitorul apropiat, veți putea cumpăra suc de portocale în sticle din coajă de portocale. Noua tehnologie VTT oferă o abordare circulară a utilizării fluxurilor de deșeuri alimentare pentru materiale de ambalare a produselor performante și, în același timp, oferă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, explica profesorul Holger Pöhler de la VTT.

PET-ul și alți poliesteri sunt folosiți pe scară largă în ambalarea produselor alimentare, în fabricarea sticlelor de plastic și în textile. Producția anuală de produse din PET este estimată la 30 de milioane de tone. Înlocuirea PET-ului pe bază de combustibili fosili cu polimeri PEF pe bază de plante poate reduce amprenta de carbon a produselor cu 50%.

De asemenea, proprietățile de barieră ale materialelor plastice PEF sunt mai bune decât cele ale PET-urilor, astfel încât produsele alimentare au o durată mai mare de valabilitate. PEF este un plastic de înaltă performanță complet reciclabil și regenerabil. Prin urmare, a spus VTT, deschide posibilitățile pentru producătorii de alimente și băuturi de a reduce risipa și de a avea un impact pozitiv asupra mediului.

Tehnologia VTT prezintă avantaje importante pentru fabricarea materialelor plastice PEF care se va putea face pe baze bio. Tehnologia utilizează un intermediar stabil pentru producerea de FDCA (acid 2,5-furandicarboxilic), unul dintre monomerii PEF, care permite un proces eficient. În plus, utilizarea fluxurilor de deșeuri care conțin pectină deschide noi posibilități pentru economia circulară a materialelor plastice, a spus institutul de cercetare.

VTT a declarat că infrastructura sa de extindere de la laborator la scară pilot se asigură că noua tehnologie brevetată va fi adusă la un nivel de pregătire tehnologică care va permite tranziția ușoară a producătorilor de polimeri de la PET la PEF.


Sursa: FoodNavigator

Din aceiasi categorie

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez...

Ce au găsit inspectorii ANSVSA în urma controalelor efectuate în decembrie

Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județene precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.918...

Grupul Danone optimizează controlul TOC și reduce costurile cu reactivii

Studiu de caz: BioTector și RTC în aplicații din industria alimentara Problema: Stația de epurare a unui producător din...

România produce carne de melc în valoare de 50 milioane de lei

Patru companii din Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc în valoare de 50 de milioane de...
- Advertisement -

Cercetări și descoperiri de top din 2020

În ciuda tuturor condițiilor mai puțin obișnuite ale lui 2020, anul trecut putem spune că „și-a luat” partea echitabilă de descoperiri inovatoare. Iată o...

EFSA face apel pentru acordarea de asistență științifică și tehnică

Toți partenerii naționali ce activează în domeniile de referință ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) sunt invitați să...

Stirile ultimelor 7 zile

Grupul care a făcut o ofertă pentru achiziționarea Carrefour s-ar fi răzgândit (surse)

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat...

Potentiala capacitatea a virusului SARS-CoV-2 de a supravietui pe suprafete impune necesitatea testarii

Consecutiv identificării SARS-CoV-2 în decembrie 2019 (la acel moment...
- Advertisement -

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar