facebook
Home Stiri Dulciuri Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro...

Mondelēz International a fost amendată cu suma de 337,5 milioane de euro de către UE pentru practici anticoncurențiale

0
690

website builder

Mondelēz International a fost găsită vinovată de UE pentru practici anticoncurențiale și a primit o amendă de 337,5 milioane de euro. Ce s-a descoperit că a făcut Mondelēz și cum a afectat concurența?

Multinaționala americană Mondelēz a primit acum o amendă de la Comisia Europeană pentru încercările sale de a restricționa „comerțul paralel” pe continentul european.

Comisia a amendat multinaționala cu 337,5 milioane de euro pentru implicarea sa în practicile restrictive, despre care a sugerat că ar putea submina concurența în cadrul blocului.

Mai exact, s-a constatat că Mondelēz s-a angajat în 22 de acorduri anticoncurențiale sau practici concertate, care s-au dovedit a încălca articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), precum și practici care încalcă articolul 102 din TFUE.

De ce anume este acuzată Mondelēz?

Mondelēz, compania care deține mărci precum Cadbury, Oreo și Milka, a fost amendată pentru că a împiedicat comerțul transfrontalier al produselor sale, inclusiv ciocolată, biscuiți și produse din cafea în cadrul UE. Mondelēz nu este doar un producător de gustări, ci și un investitor. Brațul său de capital de risc, SnackFutures Ventures, investește în start-up-uri de bunuri de consum ambalate (CPG), în căutarea companiilor care urmăresc să „influențeze cu adevărat” lumea gustărilor. Investește și în companii de tehnologie.

Mai exact, în cazul Mondelēz s-a constatat că a limitat teritoriile sau clienții cărora șapte „clienți angro” (adică comercianți sau brokerii) puteau revinde produsele sale, inclusiv un acord prin care se cere ca un client să majoreze prețurile pentru export în comparație cu vânzările interne. Aceste acorduri și practici concertate au avut loc, conform UE, între 2012 și 2019.

În plus, a împiedicat 10 distribuitori exclusivi să răspundă la cererile de vânzare de la clienți din alte state membre fără permisiunea acestuia.

Mondelēz a încălcat și articolul 102 din TFUE. A refuzat să furnizeze ciocolată unui broker din Germania pentru a-l împiedica să vândă produsele Mondelēz în România, Bulgaria, Austria și Belgia, unde prețurile erau mai mari. În plus, Mondelēz a încetat furnizarea de ciocolată în Țările de Jos pentru a împiedica importarea produselor în Belgia, unde se vinde la prețuri mai mari.

Ce este TFUE?

S-a constatat că acțiunile lui Mondelēz încalcă dăuă articole din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”). TFUE este unul dintre cele două tratate care stau la baza dreptului UE și stabilește detaliile organizatorice și funcționale ale UE.

Articolul 101 restricționează acordurile între întreprinderi care ar putea avea un efect negativ asupra concurenței în cadrul pieței interne a UE. Articolul 102 previne comportamentul abuziv al companiilor care se află într-o poziție dominantă pe o piață, cum ar fi un efect de excludere asupra potențialilor concurenți.

Aceste practici i-au permis lui Mondelēz să obțină prețuri mai mari pentru propriile produse. Comisia a considerat că acest lucru a venit în detrimentul consumatorilor din UE. Mondelēz a primit o reducere de 15% a amenzii pentru cooperarea sa.

„Prețurile la alimente diferă între statele membre. Comerțul peste granițele statelor membre pe piața internă poate reduce prețurile și crește disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflație ridicată. În decizia de astăzi, constatăm că Mondelēz a limitat ilegal vânzările transfrontaliere în UE. Mondelēz a făcut acest lucru pentru a menține prețuri mai mari la produsele sale, în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelēz cu 337,5 milioane de euro”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență.

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Mondelēz în ianuarie 2021.

Ce este comerțul paralel?

Comerțul paralel este atunci când comercianții cumpără produse în state în care sunt vândute la un preț mai mic și continuă să le vândă în statele în care sunt vândute la un preț mai mare. El oferă consumatorilor din aceste state posibilitatea de a cumpăra aceste produse la prețuri mai mici decât în altă parte.

Restricționând locurile în care anumite produse pot fi vândute, Mondelēz se angaja în combaterea comerțului paralel. Restricționarea comerțului paralel este interzisă în temeiul articolului 101 din TFUE.

Restricțiile privind comerțul paralel sunt ceea ce este cunoscut sub numele de constrângeri teritoriale de aprovizionare (TSC). „TSC pot fi descrise ca restricții comerciale teritoriale și practici impuse de marii producători internaționali de produse alimentare, care fac imposibil pentru comercianții cu amănuntul și angrosisti să aleagă liber de unde să se aprovizioneze cu produsele de pe piața unică a UE”, a declarat Alexis Waravka, Director Digital și Competitivitate la asociația de retail Independent Retail Europe, a declarat pentru FoodNavigator.

„În practică, producătorii internaționali folosesc TSC-urile pentru a-i forța pe angrosisti/retailerii să se aprovizioneze de la filiala națională a producătorului, unde acesta din urmă impune și un preț național pentru produsele sale.”

Potrivit Waravka, UE a estimat în 2020 că TSC-urile îi costă pe consumatorii din UE cel puțin 14 miliarde EUR pe an, iar acest lucru este valabil în doar patru categorii cercetate.

Amenda împotriva Mondelēz, potrivit Waravka, a luat în considerare „poziția sa dominantă” pe piața europeană.

„Mondelēz se bucură de o putere mare de piață și de o poziție dominantă pe diverse piețe de produse din UE/SEE. Această situație a oferit Comisiei Europene posibilitatea de a-și folosi competențele în temeiul legislației UE în materie de concurență pentru a sancționa Mondelēz pentru că a abuzat de poziția dominantă prin impunerea de practici unilaterale care restricționează comerțul transfrontalier și pentru că a impus clauze anticoncurențiale cumpărătorilor săi în întreaga țară. UE/SEE.

„Din păcate, nu toți marii producători internaționali se află într-o poziție dominantă, așa cum este definită legal de legea concurenței (și trebuie să poată aplica legea concurenței), chiar dacă mulți se bucură de cote mari de piață.” Astfel, Comisia Europeană este limitată în ceea ce poate face pentru a investiga și a sancționa alte TSC. Nu există, ne-a spus Waravka, niciun alt instrument juridic cu care să-i sancționăm.

Cum a răspuns Mondelēz?

„Mondelēz International confirmă că a ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană, încheindu-se ancheta în legătură cu comerțul transfrontalier cu produse, lansată oficial în 2021. Decizia se referă la incidente istorice, izolate, dintre care majoritatea au încetat sau au fost remediate cu mult timp înainte. Multe dintre aceste incidente au fost legate de relații comerciale cu brokerii, care sunt de obicei efectuate prin vânzări sporadice și adesea unice, și de un număr limitat de distribuitori la scară mică care dezvoltă noi afaceri pe piețele UE în care Mondelez nu este prezentă sau nu comercializează produsele respective. Aceasta reprezintă o parte foarte limitată a afacerilor europene ale Mondelēz International”, a declarat un purtător de cuvânt al Mondelēz pentru FoodNavigator.

„Această chestiune istorică nu este reprezentativă pentru cine suntem și pentru cultura puternică a conformității pentru care ne străduim. La Mondelēz International, punem cel mai puternic accent pe integritate și respectul față de legile țărilor în care activăm. Ne angajăm ferm la cele mai înalte standarde de conformitate și ne luăm foarte în serios responsabilitatea pe care le avem pentru colegii, clienții, distribuitorii și consumatorii noștri. Acesta este motivul pentru care vom continua să punem accent pe cultura noastră generală de conformitate și ne-am consolidat programul anual de conformitate obligatorie pentru a reflecta învățăturile dobândite.

Rezolvarea acestui caz a dus la o datorie de 337,5 milioane de euro în total. Am făcut o alocare din buget pentru aceasta în 2023. Nu vor fi necesare alte măsuri pentru finanțarea amenzii.

„Concluzia cazului permite Mondelēz International să se concentreze în continuare pe fabricarea de produse pe care consumatorii le iubesc și de care se bucură consumatorii din întreaga lume”.